Асен Василев: Новият антикризисен пакет ще омекоти удара от инфлацията върху най-бедните

Асен Василев

© Надежда Чипева, Капитал

Асен ВасилевНовият антикризисен пакет ще омекоти удара върху най-бедните, изпреварващо на инфлацията - това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в интервю за БНТ. По думите му антикризисните мерки са започнали с бюджета - вдигната е минималната заплата с 11%, както и пенсиите - изпреварващо нинфлацията. "Детските градини станаха безплатни, инвестира се в здравеопазване, образование, имаше компенсации за газа за битовите потребители, за електроенергия за бизнеса", отчете още Асен Василев. В момента в Министерството на финансите експертен коалиционен съвет обсъжда пакет от антикризисни и антиинфлационни мерки


На въпрос дали не се притеснява, че хора залагат, че правителството ще падне бързо, заяви: "Залагаха, че правителството ще падне при приемането на бюджета, продължават да залагат и да губят."


На 20 май ще се види какво ще се случи с плащането на Гърция към "Газпром" - така той коментира защо България и Полша първи са били засегнати от спирането на руския газ. По думите му "Газпром" се опитва да намери вариант за плащане, което да не е в нарушение на санкциите, но от Европейската комисия казват, че всички схеми, предложени от "Газпром", са в нарушение на санкциите.
В момента текат преговори със САЩ за дългосрочни доставки на газ, каза вицепремиерът. Цените на борсата в момента не са нормални, дължат се на повишеното търсене от страна на Европа и войната в Украйна, допълни Василев. Той отрече в сделката да има някакви скрити искания, например България да вдигне ветото за започването на преговори на Северна Македония за влизане в ЕС.


Той каза още, че ЕК ще даде изключение за санкционния пакет за внос на руски петрол за България, в противен случай страната ни ще наложи вето. Обясни, че в случая с газа решението е на "Газпром".


Този еднократен шок, който се случи септември, октомври, ноември, декември - цените ще си останат на тези нива, прогнозира финансовият министър.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK