Радев: Само от кабинета зависи икономическата криза да не прерасне в политическа

Радев: Само от кабинета зависи икономическата криза да не прерасне в политическа

© Юлия ЛазароваНикое правителство не може да води страната в тежки кризи при дефицит на доверие. Единственото решение е открит диалог, каза президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали има причина работодателите и превозвачите да излизат на протест.


"Кризите, в които се намираме, са тежки - тежка икономическа, социална криза, но най-важното е да не се допуска криза на доверие, защото никое правителство не може да води страната в тежки кризи при дефицит на доверие. Тези протести означават, че този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е открит, конструктивен диалог, в който да се чуят и уважават мненията на всички страни", заяви държавният глава, цитиран от БТА.


Той добави, че единствено от политиката на правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа. Президентът уточни, че дали има криза на доверие към правителството, ще проличи от отношението на хората и дали евентуално ще излязат повече хора на протест.
По повод цената на газа за май, определена вчера от КЕВР, президентът коментира, че са важни устойчивите решения, но отбеляза важността на това да има предвидимост "в тази криза". По думите му политиката, която води "Булгаргаз" е неразбираема. "Тя е извън икономическата и управленската логика. Да обявяваме прогнозни цени за юни и юли, а чак в средата на май да става ясно каква е цената за месеца. Бизнесът и потребителите искат да имат предвидимост", добави Румен Радев и изрази надежда тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще.


С идването си това правителството отправи множество упреци към бившия директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и го отстрани от поста. Павлов в миналото бе служебен министър на икономиката в правителство на Радев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK