"Продължаваме промяната" представи 8, но обяви 14 мерки заради инфлацията

"Продължаваме промяната" представи 8, но обяви 14 мерки заради инфлацията

© Надежда Чипева, КапиталНа брифинг в Народното събрание парламентарната група на "Продължаваме промяната" представи осем, но обяви, че ще настоява пред правителството за пакет от четиринайсет мерки заради икономическата криза. Председателят на парламентарната група на най-голямата формация в парламента Андрей Гюров обяви, че според разчетите мерките заради инфлацията ще струват около 2 млрд. лв. на държавния бюджет, като за целта няма да е необходимо актуализацията му, защото "са осигурени изключително от допълнително събрани средства в бюджета и могат да бъдат използвани".


Голяма част от мерките заради инфлацията изискват промени в закони. Следователно, дори и още през идната сряда (18 май) да бъдат оформени и внесени официално предложенията, ще мине поне около месец, за да влязат в сила, за да преминат през парламентарните процедури и комисии.


Какво обяви "Продължаваме промяната"


Представените от "Продължаваме промяната" мерки са:

  • "Сериозно увеличение на пенсиите" от 1 юли, като Гюров не посочи процент на нарастването, а даде пример с увеличение на минималната пенсия от 370 лв. на 450 лв.
  • Вдигане на максималния праг на пенсиите на 3400 лв., като мярката да влезе в сила от 1 юли
  • От 1 октомври преизчисляване на пенсиите от 2008 г. с промяна на швейцарското правило
  • Увеличаване на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 лв. на 1200 лв. за две деца
  • Отстъпка от 25 стотинки на литър за до 50 л. месечно з всички видове горива
  • Намаляване на ДДС на парното и топлата вода
  • Увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв.
  • Освобождаване от акцизи на електричество и природен газ
Зам.-председателят на бюджетната комисия от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев обяви, че е необходимо ограничение на месечното количество гориво за отстъпки заради "прогнозируемост на разхода за бюджета".


Нови-стари предложения
Отделните формации в коалицията вътрешно обсъждат икономически мерки от най-малко месец, защото преди толкова своите представиха БСП и "Демократична България". Затова и голяма част от обявените от "Продължаваме промяната" предложения, всъщност вече са казвани от някои от коалиционните им партньори. На въпрос на "Дневник" в този контекст Андрей Гюров не обяви на какво се дължи надпреварата сред управляващите за мерките и каза, че "това са мерки, които ще бъдат предложени и одобрени от коалиционния съвет".


От поне седмица пък коалицията - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" - на общи заседания между експертите на формациите каква подкрепа на получат хората и бизнеса заради инфлацията.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK