БСП иска още мерки срещу инфлацията и знае, че може да няма пари за тях

БСП иска още мерки срещу инфлацията и знае, че може да няма пари за тях

© пресслужба на БСПМинималната работна заплата да се увеличи от 710 лв. на 760 лв., като тя се освободи от данъци, отпадане на ДДС за хляба и намаляването му за продуктите от малката потребителска кошница, таван на цената на газа към сегашните нива, като бъдещо поскъпване бъде поето от държавата. Това са част от мерките, за които на брифинг БСП обяви, че ще настоява, въпреки че вчера (16 май) най-голямата формация в коалицията "Продължаваме промяната" представи като свои други осем (от общо 14) мерки заради икономическата криза. Публично списъкът с четиринайсетте мерки не е известен.


С това надпреварата между партньорите в управлението кой какво иска да даде на хората в България продължава, както и тенденцията партиите да обозначават като свои предложенията, около които има иначе общо обединение: "Ако прочетете последните ни поне три предизборни програми, ще видите не 14 мерки, а може би още толкова, свързани с това българите да живеят по добре", каза председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.


За обширните мерки на БСП не беше посочено колко допълнително ще струват те на бюджета, а необходимите средства извън тях са около 2 млрд. лв. по думите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. "Доколко ще бъдем настоятелни за минималната работна заплата и за необлагаемия минимум, е въпрос на бюджетна възможност. Ако има аргументи на финансовия министър защо не може да се случи, чакаме ги", коментира Свиленски.


Според депутата от БСП Борислав Гуцанов социалистическата партия се ангажира и с две законодателни инициативи:

  • за облагане и свръхпечалбата на енергийните компании - както производители, така и търговци, като тепърва с енергиийния регулатор следва да се определи какво точно се разбира под свръхпечалба. "Натрупаха се огромни печалби през последните месеци, не е нормално да има такива свръхпечалби. Смятаме, че около 15% е нормалната печалба навсякъде по света", каза депутатът Борислав Гуцанов;
  • за улесняване на вноса на зърно, слънчоглед и олио от Украйна през пристанищата. "В момента те се облагат и става въпрос за много големи суми, които да се гарантират пред митницата", заяви Гуцанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK