Няма разбирателство в коалицията за мерките заради инфлацията

Няма разбирателство в коалицията за мерките заради инфлацията

© ДневникМерките заради икономическата криза се очертаха като поредната тема, по която няма разбирателство в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България". Това се разбра от изказвания на формациите преди коалиционната среща, на която ще се обсъждат различните предложения.


Ако досега партиите даваха сигнали, че като цяло предложенията са общи, макар че някои от партиите ги представяха като свои, картината се промени след като минути преди заседанието между лидери на формациите и икономическите експерти "Има такъв народ" представи пред медиите нови свои 11 идеи.


Това при всички положения означава, че на коалиционната среща късно тази вечер (17 май) едва ли ще се вземат окончателни решения, които управляващите да започнат да постепенно да реализират. Причината е, че тепърва Министерството на финансите тряба да направи изчисления какво биха означавали за бюджета предложенията на партията на "Слави Трифонов", а по традиция е много вероятно БСП и "Демократична България" да искат да представят решенията вътрешно в партиите си. Видеа с изказванията вижте в края на статията


Какво предлага "Има такъв народ"
Депутатът Станислав Балабанов обяви, че "Има такъв народ" разбрала от медиите за предложенията за мерки, представени от "Продължаваме промяната", въпреки че досега партията на Слави Трифонов досега е участвала в коалиционните срещи за мерките.


Основният финансист на "Има такъв народ" Любомир Каримански твърди, че известна му е единтвено мярката за повишаване на прага на регистрация по ДДС на 100 хил. лв., което е записано и в коалиционното споразумение от края на миналата година. Каримански твърди, че досега е говорено много общо, не било имало и конкретни цифри с колко да бъдат намалявани и кои данъчни ставки. Той представи и исканията на "Има такъв народ", като някои от тях звучат като цялостни реформи и не непременно само като стъпки срещу инфлацията:

 • 5% ДДС за газ, ток, вода и парно за количеството, потребено от всяко домакинство средно за предходната година. Количеството над това да се облага със стандартните 20%
 • Намаляване на данъчната печалба със сумата на инвестицията в дълготрайни актит през текущата година
 • Освобождаване от корпоративен данък на стартиращи компании за първите три години, които не са свързани лица
 • Предоставяне на възможност за ускорена данъчна амортизация на новозакупените активи
 • Въвеждане на необлагаем минимум в размер на 500 лв. от началото на юли
 • Диференцирана ставка на ДДС в размер на 5% за производителите на плодове и зеленчуци и биопроизводители за период от 2 години считано от 1 юли 2022.
 • Диференцирана ставка на ДДС в размер на 0% за производството на хляб и хлебни продукти за период от 2 години от 1 юли.
 • Диференцирана ставка на ДДС в размер на 5% за книгите, която да стане постоянна във времето
 • Преразглеждане на всички договори за концесии в енергийния сектор, въгледобив, водоснабдяване и др., които са със стратегическо значение за Националната сигурност. 1
 • Децентралзция на бюджетните приходи към общините, 2.5% от данъка общ доход да бъдат насочени към общините, за да се помогне на малките общини
 • Въвеждане на мълчаливото съгласие
На въпрос на "Дневник" как вижда "Има такъв народ" участието си в коалицията, при положение че атаките от партията на Слави Трифонов към "Продължаваме промяната" се задълбочиха след неизбирането на Каримански за управител на Българската народна банка (БНБ), Станислав Балабанов отговори така: "Когато има факти, ще ви ги казваме, защото това е смисълът. На всеки пожелавам да се поучава от грешките си и да се поправя".


Кой на какво държи


В отговор на въпрос на "Дневник" от кое свое предложение "Има такъв народ" няма да отстъпи Любомир Каримански каза, че "необлагаемият минимум е съществено важен". В подкрепа на това се изказа "Демократична България", тъй като е записан в предизборната им програма, но и че "точно в момента тази мярка е проинфлационна".


Преди коалиционната среща късно във вторник представители на БСП не са коментирали исканията си, но по-рано на брифинг Георги Свиленски от социалистическата партия представи още мерки, въпреки че даде знак, че е наясно, че в бюджета няма средства за всичко. От изказването му се разбра, че БСП държи да има 0% ДДС върху хляба и хлебните изделия. На това обаче се противопоставя "Демократична България", с аргумента, че това не гарантира намаляване на цената му.


Владислав Панев посочи, че за "Демократична България" е важно да има намаление на ДДС върху парното, топлата вода и газа, което засега изглежда да среща подкрепата и на останалите партньори. Депутатът Мартин Димитров каза, че "Демократична България" държи и на повишаване на прага по регистрация по ДДС на 100 хил. лв., както и на намаляване на лихвата по забавени плащанияза, за което също има разбирателство.


Съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев каза още, че и в обединението е имало изненади сред представените от "Продължаваме промяната" икономически мерки заради инфлацията.С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK