От социални до проинфлационни: как партиите оцениха новите мерки

Заседание на 47 народно събрание депутати ПП Продължаваме промяната

© Юлия Лазарова

Заседание на 47 народно събрание депутати ПП Продължаваме промянатаПартиите в Народното събрание очаквано не показаха единомислие спрямо пакета от антиинфлационни мерки, които по-рано днес правителството представи на брифинг в Министерския съвет. Без изненада опозицията намери кусури в представените предложения, определяйки мерките като закъснели, проинфлационни и популистки. От коментарите на представители на управляващата коалиция обаче проличаха както недоволството, съпътствало до последно преговорния процес, така и желанието на една или друга партия да се похвали, че именно благодарение на нейните усилия дадена мярка е била приета.


Какво означават мерките четете тук.


Първи направиха това от БСП. Борислав Гуцанов определи пакета от мерки като справедливи и със задоволство отбеляза, че бюдежетът за социални мерки е бил увеличен от 20 млрд. на 22 млрд.лв. - нещо, което по думите му "никога не е било". Социалистите възприемат като свой успех повишаването на парите на възрастните хора.
"С 56% са вдигнати пенсиите от началото на нашето управление. Не е достатъчно, но това е огромна стъпка напред, имайки предвид какво се случваше последните 10 години", заяви Гуцанов и добави нулевата ставка за ДДС върху хляба като едно от постиженията на левицата (от "Има такъв народ" също припознаха като своя идея предложението за диференцирана ставка на ДДС в размер на 0% за производството на хляб и хлебни продукти, бел.ред.) Според БСП мярката ще доведе до намаляване на цената на хляба и хлебните изделия.


"Демократична България" изрази свои съображения по този въпрос. Според тях нулевата ставка за ДДС върху хляба може да заработи само при редица условия, които заедно трябва да бъдат изпълнени едновременно. Представителят на обединението Мартин Димитров, който участваше във всички коалиционни разговори по темата, подчерта, че правителството трябва да се погрижи да се проведат разговори с браншовите организации, така че крайните потребители да усетят тази мярка, а не да остане при големите търговци. "Хората няма да са доволни от такова развитие", коментира Димитров.


"Дневник" попита Борислав Гуцанов защо няма 0% ДДС и за брашното, за да се гарантира, че цената на хляба в действителност ще се намали, но на този въпрос депутатът отвърна, че нямало смисъл да се влиза в подробности кое, защо и как се прави


Успяхме да направим най-доброто в тази тежка и трудна ситуация.


Борислав Гуцанов,

депутат от БСП


"Демократична България" пък се похвали с увеличаването на прага за регистрация по ДДС, което според тях "ще даде огромно ценово и административно предимство за малките фирми", както и с намаляването на законовата лихва за забавени плащания. По думите на Димитров именно по предложение на "Демократична България" намаленият ДДС за ток, парно и газ ще важи една година.


"Първоначалното предложение беше за 6 месеца. Убедихме партньорите, че това е добрият подход", добави Димитров. От обединението посочиха, че държат бюджетният дефицит да не се увеличава над договореното, защото това щяло да бъде гаранцията за неувеличаване на инфлацията.


Мерките ще помогнат на хората да се справят с по-високите цени.


Мартин Димитров,

депутат от Демократична България


Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" подчерта, че мерките са насочени към трите основни фактора, които увеличават цените, а именно цените на електроенергията, на газа и на горивата, както и към повишаване на доходите на най-засегнатите хора. Сабрутев добави, че пакетът мерки е сформиран на база вижданията на всеки от коалиционните партньори.


В коментарите на "Има такъв народ" си пролича негодуванието, което бе демонстрирано и преди началото на коалиционната среща вчера вечерта. Основният финансист на "Има такъв народ" Любомир Каримански, който присъства на всички разговори за мерките, заяви, че не би могъл да ги оцени, защото "нямахме достатъчно данни за въздействието им върху отделните уязвими групи". Председателят на бюджетната комисия в парламента добави, че партията на Слави Трифонов е съгласна с голяма част от тези мерки, но е "важно те все пак да работят". Каримански изрази резерви към предложението за повишаване на акциза за тютюневите изделия, тъй като според него не било ясно дали то ще доведе до увеличение на приходите в бюджета.


Представителите на четирите управляващи формации коментираха, че парите за антикризисните мерки ще бъдат осигурени от облагане на свърхпечалбите при производителите и търговците на електрическа енергия. "Считаме, че нормалната печалба е 15%, не може да се трупат печалби в колосално размери в един кризисен момент за страната ни. Ще важи за всички предприятия - частни и държавни", заяви Гуцанов.


Мерки за кризата с управлението


Такава идея бяха лансирали преди два месеца от ДПС, но законопроектът на движението така и не стигна до разглеждане в пленарната зала. По този повод Рамадан Аталай коментира днес от трибуната на Народното събрание, че движението ще се откаже от законопроекта, ако целта на управляващите е "да им откраднат идеята".


И Рамадан Аталай, и останалите представители на опозицията смятат, че мерките за справяне с инфлацията само ще задълбочат проблема и че са прекалено закъснели.


"Чухме, че това били мерки в подкрепа на хората или антиинфлационни мерки. Нито едното е вярно, нито другото. Това са мерки в подкрепа на инфлацията", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ, а неговата съпартийка Деница Сачева, която беше социален министър в последното правителство на Бойко Борисов, добави, че мерките са "популизъм, безотговорност към бъдещето и не предлагат никакво колосално увеличение, а предлагат един колосален хаос". Според Тома Биков пък целта на мерките била да решат не кризата с инфлацията, а кризата с управлението.


"Ние се обявяваме за предсрочни избори от няколко седмици, а управляващите направо откриха предизборната кампания", коментира Биков надпреварата между коалиционните партньори за изтъкват своя принос за решенията.


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък заяви, че правителството тича след събитията, а решението било не да се дават пари, а да се направи така, че да не се вземат пари. Той смята, че най-добре бил било да се възстановят отношенията с "Газпром" и да се плаща по начина, по който иска компанията, т.е. в рубли.


Целият пакет от мерки вижте тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK