Въпреки ГЕРБ и ДПС парламентът продължи към смяна на състава на антимонополната комисия

Въпреки ГЕРБ и ДПС парламентът продължи към смяна на състава на антимонополната комисия

© Юлия ЛазароваС гласовете на депутатите от управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" - и "Възраждане" парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията.


С него мандатът на състава на антимонополната комисия се връща обратно на пет години, след като през 2021 г. ГЕРБ бетонира сегашния състав и увеличи мандата му на седем години. Със законопроекта се завишават и изискванията за експертността и образователната квалификация на членовете. "Против" промените в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) гласуваха депутатите от ГЕРБ - СДС и ДПС.


ГЕРБ - СДС: Това е вендета


Депутати от партията на Бойко Борисов обвиниха управляващите във вендета и лов на вещици. "Мандатът на комисията изтича след по-малко от година, каква е тази прибързаност", каза депутатът Александър Иванов. Обяви, че удълженият мандат бил съобразен с европейска директива. Екатерина Димитрушева от "Продължаваме промяната" отговори, че в цитираните от ГЕРБ - СДС нормативни актове няма изисквания каква да е продължителността на мандата.
Според Радомир Чолаков (ГЕРБ - СДС) чуждестранните инвеститори нямали проблем с корупцията в България, като се позова на анкети сред тях, а думите му предизвикаха смях в редиците на "Продължаваме промяната": "Чуждестранните инвеститори нямат проблем с корупцията, а с политическия риск, каквото е това решение", каза Чолаков.


Махаме едни хора и слагаме други хора, да видите как ще стане по-добре


Радомир Чолаков,

депутат от ГЕРБ-СДС


Опозицията обвини управляващите също, че не правят реформи за по-конкурентна среда, а само с партийни назначения в името на коалиционните сметки. ГЕРБ - СДС и ДПС се обърнаха няколко пъти към "Има такъв народ" с предупреждение, че бъдещата процедура за нови членове и ръководство на антимонополната комисия може да повторят "сценката с Българската народна банка", когато Любомир Каримански - кандидатът на партията на Слави Трифонов за управител на БНБ - не беше подкрепен от коалиционните партньори. Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" показа, че партията няма да се отзове на призива сега на свой ред да не подкрепи инициативата на управляващите.


"Комисията за защита на конкуренцията беше превърната от ГЕРБ в Комисия за защита на картелите. Хора, които са там с тази цел, нямат място там", каза Тошко Йорданов.


Управляващите: КЗК е неефективна


Председателят на комисията по икономическа политика и иновации Мартин Димитров ("Демократична България") каза, че проблемът на сегашния състав е, че не е ефективен. Посочи, че през 2020 г. Комисията за защита на конкуренцията е направила само една проверка на място, аргументирайки се с COVID обстановката. "Имаше COVID и за Националната агенция за приходите, и за Комисията за защита за потребителите, но те извършиха хиляди проверки", каза Димитров. "Ако не отиваш на проверка на място, как да хванеш картелите?", попита депутатът от "Демократична България.


Единственият вариант е някой да дойде сам да се предаде и да си каже: "Добър ден, ние сме картел, идваме при КЗК, хванете ни!"


Мартин Димитров,

депутат от "Демократична България"


Депутатът от "БСП за България" Крум Зарков коментира, че макар и българското законодателство за конкуренцията да е същото като германското, конкурентната среда в двете държави не е еднаква, а антимонополната комисия не е нито независима, нито ефективна.


"Няма начин за заобикаляне или за порочна номинация и избор, който да не е известен на сегашната опозиция. Затова нека да приемем този закон и направим примерна процедура за номинации и избор на качествени, независими и всепризнати експерти", каза Крум Зарков.


Управляващите дадоха заявка за експертни, а не политически кандидатури. "Не е важно какъв цвят е котката, важно е да лови мишки", каза депутатът от "Демократична България" Георги Ганев (репликата е на Дън Сяопин, дългогодишен лидер на Китайската народна република, наричан архитект на китайските реформи - бел. авт.). "Важно е да излиза и по-често на лов", добави Михал Камбарев от "Продължаваме промяната".


Още за промените в антимонополната комисия четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK