Мнозинството отхвърли искането за оставка на Мирослав Иванов като зам.-шеф на парламента

Мнозинството отхвърли искането за оставка на Мирослав Иванов като зам.-шеф на парламента

© Юлия ЛазароваСлед тричасов дебат, с 81 гласа "за" и 129 "против" парламентът очаквано отхвърли исканата оставка на зам.-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов.


Проекторешението бе внесено от името на трите опозиционни партии - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", а като мотив бе посочено "системно нарушение" на парламентарния правилник. Поводът беше, че на 13 май по време на парламентарния контрол Иванов отне думата на лидера на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Това беше кулминацията на спор в пленарна зала, започнал с размяна на реплики между Атанасова и вицепремиера Асен Василев и преминал във взаимни обвинения между управляващи и опозиция и спречкане между депутати пред трибуната.


Обсъждането днес премина в призиви за връщане на "духа на парламентаризма" от страна на опозицията и високи оценки за личните качества на Иванов от управляващата четворна коалиция.


Обидата на Десислава Атанасова
ГЕРБ многократно описа случката от миналия петък като недопустимо "отнемане на думата на опозицията". Радомир Чолаков от партията сравни случая с оставката на бившият председател на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев, след като отне думата и наложи наказание на лидера на на най-голямата опозиционна партия тогагава - БСП, Корнелия Нинова). "Ако искате да се научите на парламентаризъм, учете се от Димитър Главчев", призова Чолаков. Главчев напусна сам поста си през ноември 2017 г., след консултации с лидера на управляващите и тогавашен премиер Бойко Борисов. Това стана след като социалистите заплашиха да влизат избирателно зала и се очерта вероятност планираното заради българското европредседателство от началото на 2018 г. обръщение от председателя на Европейския парламент да мине при полупразни банки.


В изказванията си от ГЕРБ обвиниха Мирослав Иванов, че не оправдава доверието на народните представители, а начинът му на водене поражда конфликти и проблеми. "Това очевидно се дължи на неговия характер, който не му позволява да вникне във функциите, които изпълнява и в характера на работата, която му е възложена. Той явно сядайки на стола на председателя, започва да си мисли, че е началник. Това е мислене, което спешно трябва да бъде изкоренено", заяви Чолаков.


От партията на Бойко Борисов неколкократно заявиха, че Иванов е обидил Десислава Атанасова, като ѝ е отнел думата, макар да признаха, че не се е държал грубо към нея. Настояха, че единственото решение е "Продължаваме промяната" да излъчат друг човек от своята парламентарна група и призоваха Иванов сам да се оттегли с обещанието да го изпратят с аплодисменти.

Мирослав Иванов изслуша мълчаливо и без никакви реакции обвиненията от първия ред в пленарната зала. Председателят на Народното събрание Никола Минчев също напусна обичайното си място и седна в залата за дебата. Тази част от заседанието беше водена от Атанас Атанасов, зам.-председател от "Демократична България".

Има ли нарушение на правилника


Пръв от "Продължаваме промяната" взе думата председателят на парламента Никола Минчев. Той описа приведените в проекторешението случаи, заради които се иска оставката на Иванов, описа мотивите, сред които системно неосигуряване на реда в зала и посочи, че в нито едно от тях няма основание за подобно настояване.


"Твърди се, че г-н Иванов предизвиква безредици в пленарната зала, но той трудно би могъл да ги предизвика сам,. Като цяло безредици може да предизвика група народни представители, тръгнали към трибуната. Но останахте ли с впечатление, че е налице системност и то два пъти, аз не останах с такова впечатление. А именно системност се изисква, колеги".


Категорично считам, че в настоящия случай искането е лишено от материлано-правните основания, за да бъде реализирана отговорността.


Никола Минчев,

председател на 47-мото Народно събрание


Минчев коментира и ролята на председателя на парламентарната група в контекста на това, че конфликтът, който доведе до дебата, възникна именно между председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и Мирослав Иванов. Според председателя на Народното събрание ролята на председателя на парламентарната група е изключително значима и тежка и това може да обоснове по-високата степен на толерантност, когато се касае за по-незначителни престъпвания на правилника като например да не се прекъсва веднага говорещият след като му изтече времето. Минчев изрази мнение, че Иванов правилно не е отнел думата на Атанасова въпреки че времето ѝ било изтекло, тъй като това било в духа на уважение към всички народни-представители, към опозицията и към председателя на най-голямата опозиционна партия, а също и към парламентаризма и политическия плурализъм.


"Дори това леко престъпване на формалностите на правилника, все пак не може да даде основание председателите на парламентарните групи да се изказват по начина, който изцяло не съответства на правилника. В заключение ще кажа, че аз като председател смятам, че г-н Иванов се справи в тези ситуации." завърши изказването си Минчев, след което депутатите от "Продължаваме промяната" станаха на крака и аплодираха Иванов.


"Мега тегава процедура"


Първи думата за изказване от опозицията поиска зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той определи дискусията като една от "най-неприятните процедури", "мега тегава", но подчерта, че се прави, защото подобрявала работата. "Неприятното в случая е, че се влагат лични моменти. Стои един човек, който трябва да търпи незаслужени понякога лични нападки. Аз се надявам днес да е не така. Този млад човек, макар и да му искаме оставката, не заслужава това", заяви Цонев и дори направи комплимент на председателя на Народното събрание Никола Минчев за начина, по който ръководи заседанията, защото въпреки че е правил забележки, се е случвало само веднъж да отнеме думата на човек от опозицията.


Когато ни се отнеме думата, започваме да се бием, безредици го наричате вие. Ето защо духът на нашия правилник е кротко със забележки, но да оставим говорещия да си довърши мисълта.


Йордан Цонев,

зам.-председател на ДПС


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се съгласи с изказаното от Цонев и осъди случилото се миналата седмица между Атанасова и Иванов като много "лош пример". Той също съпостави начина на водене между Никола Минчев и Мирослав Иванов, като изрази задоволство от работата на първия.


"Като има грешка, трябва да се търси и прошка. Когато някой сбърка, е редно да я поиска тази прошка", заяви Костадинов, намеквайки, че зам.-председателят на парламента трябва да се извини на Десислава Атанасова. След това и той предложи Иванов сам да отстъпи, за да даде пример.


Десислава Атанасова затвори дебата, повтаряйки, че проблемът е нарушаването на духа на парламентаризма.


Управляващите с единодушен вот на доверие


Коалицията единодушно застана зад зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов и използва дебата, за да отправи окуражаващи думи в негова подкрепа. Включително министър-председателят Кирил Петков специално дойде в Народното събрание, за да подкрепи своя съпартиец.


"Искането за неговата оставка е абсолютно необосновано. Той е един от много свестните, много изпълнителни, всичко прави по правилата. При тази провокация просто беше хубаво да видя цялата си група, да покажем колко ни е важно той като наш депутат и наш представител в Народното събрание да го подкрепим и съм щастлив, че цялата група е много единна.", заяви Петков.


И други депутати от "Продължаваме промяната" се изказаха в подкрепа на своя колега. Искрен Митев определи отнемането на думата на Атанасова като "смело решение". "Скъпа г-жо Атанасова, не ние ви отнехме думата, а българските граждани ви отнеха думата, когато решиха вие да не управлявате", обърна се той към ГЕРБ.


Тези млади хора като г-н Минчев и г-н Иванов са последната надежда в политиката


Андрей Гюров,

председател на парламентарната група на Продължаваме промяната


Депутатът от БСП Георги Михайлов обяви, че въпросът за оставката на Иванов е дребнав и добави, че е "приятно е изненадан от работата на зам.-председателя. Отбеляза, че Иванов се справя много добре със запазването на реда в зала и припомни, че преди около месец депутатът от партията на Бойко Борисов Костадин Ангелов връчи таблетки валериан на Иванов, за да се успокои, което по думите му било унизително.


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се съгласи, че не бива да се отнема думата на опозицията, защото "не стои добре от гледна точка на националния дебат". Отчете, че парламентът съществува заради опозицията, а "ГЕРБ са добра опозиция" . За конкретната случка Иванов отбеляза, че проблемът бил възникнал не от характера на Мирослав Иванов, а заради недостатъците на парламентарната процедура.


"От "Демократична България" и аз лично с радост ще гласуваме доверие на Мирослав Иванов да продължи своята работа, защото аз харесвам неговия характер, той е задълбочен, държи на спазването на правилата и това му носи такива главоболия, каквито виждаме. Виждам в него огромно желание да си върши работата добре и способност да му става неудобно, когато мнозинството "прави глупости". С радост ще му гласуваме доверие, не просто ще проявим коалиционна лоялност", заяви лидерът на "Да, България".


Последни отношение взеха от "Има такъв народ". Виктория Василева призова депутатите да приложат същия плам, за да търсят собствените си грешки, отбеляза, че това ще е вторият шанс на Мирослав Иванов. Тошко Йорданов също го защити и заяви, че "така постъпват мъжете".


Накрая взе думата и самият Мирослав Иванов, който каза, че се чувства неудобно, че е загубено пленарно време за обсъждане на оставката му. Той определи аргументите на опозицията като несъстоятелни и заяви, че винаги се е стараел да спазва буквата на закона. "Въпреки, че многократно съм бил обект на обиди и некоректно отношение, аз съм запазвал добрия тон и никога не съм си позволявал да се обърна неуважително към който и да е от вас." обърна се Иванов към опозицията.


Накрая Иванов заяви, че се извинява в лично качество на Десислава Атанасова, ако тя се е почувствала обидена от него, но допълни, че духът на парламентаризма не е анархия, своеволия и безкрайно нарушаване на правилника. И завърши изявлението си с думите:


Нека, който от вас е загубил някъде по пътя думите, чест, морал, достойнство, почтеност, уважение и добро възпитание, да се върне по пътя си и да се опита да ги намери, защото това ще бъде само за доброто на България


Мирослав Иванов,

зам.-председател на Народното събрание

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK