Председателят на парламента ще провери новите решетки на сградата

Председателят на парламента ще провери новите решетки на сградата

© Златина ЗехироваПредседателят на парламента Никола Минчев ("Продължаваме промяната") даде заявка, че ще провери процедурата, с която са избрани и монтирани допълнителни охранителни решетки от вътрешната страна на парадния вход на парламента. Те са сложени през почивните дни, въпреки че аргументът за поставянето им е опит за нахлуване в сградата от януари по време на протест на "Възраждане" срещу COVID сертификатите.


Освен че подсилващите врати предизвикаха политически спорове, Народното събрание получи и нареждане от Министерството на културата да ги премахне, защото с поставянето им е осъществило нерегламентирана намеса по сградата, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.


Пред журналисти в Народното събрание Минчев не посочи колко са стрували решетките, как ще бъдат заличени последствията от премахването им, нито как се е стигнало до нарушаване на процедурите, но даде заявка, че резултатите от проверката му ще бъдат оповестени.
Каза, че Националната служба за охрана (НСО) е поискала да има допълнителни огради "след като през януари се стигна до известен пробив в линията, която полицаите бяха оформили тогава".


За тема сигурност не мога да се изказвам, но със сигурност мога да кажа, че нито естетически, нито символно решетките ми харесват.


Никола Минчев,

председател на Народното събрание


Обяснението му защо е отнело четири месеца фактическото поставяне на решетките, е: "Съгласувателните процедури и финансирането отнемат време, трябва да се преместят разходи от едно перо към друго". На въпрос на "Дневник" дали е бил в неведение за процеса или все пак е изисквал негов подпис, Минчев каза: "Аз не съм одобрявал този дизайн със сигурност, сега ще видя как се е развила цялата процедура и кой го е одобрил".


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че ще поиска на председателски съвет (заседание на председателите на парламентарните групи и ръководството на Народното събрание) да се обсъди въпросът с охранителните решетки: "Може да има някакви специални съображения за сигурност, които са мотивирали това решение. Може да става дума просто за административно решение, което някой не е дооценил, че ще има политически импликации", каза Иванов.


Посланието за достъпност на парламента е много важна част от неговата идея за представителност.


Христо Иванов,

съпредседател на "Демократична България"


Според председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов поставянето на допълнителните врати е "много глупаво". "Ако гражданите дойдат да ни хвърлят един бой, най-вероятно ще са прави", смята Йорданов. На въпрос как се е стигнало до поставянето на охранителните решетки, Йорданов припомни публикация на лидера си Слави Трифонов, който наскоро написа във "Фейсбук", че "Продължаваме промяната" "правят каквото си искат".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK