Сюжетът с решетките в парламента се заплете в политически интриги

Сюжетът с решетките в парламента се заплете в политически интриги

© Златина ЗехироваВтори ден осигурителните решетки от вътрешната страна на парадния вход на Народното събрание дават повод на политиците да се изказват колко е важно да е достъпен парламентът и да си отправят взаимни нападки кой ограничава хората от най-значимата институция в страната. Отвъд речите, оказва се, прозира политическа интрига, защото почти същите врати са поставени преди повече от две години в сградата на бившия партиен дом, докато председател на парламента е Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тъкмо партията на Бойко Борисов сега е най-отявленият критик на решетките.


Друга линия на политическата интрига се състои в това, че председателят на парламента Никола Минчев ("Продължаваме промяната") твърди, че не той е поръчвал подсилващите врати, а Ива Митева (от коалиционния партньор "Има такъв народ"), която е бивш председател на Народното събрание и настоящ заместник на Минчев казва, че "той сам е взел това решение".


Едни решетки с някои неизвестни


Допълнителните решетки от вътрешната страна на парадния вход на Народното събрание са поставени през почивните дни и още вчера поставянето им предизвика спорове между политиците, а Министерството на културата разпореди да бъдат махнати, защото са сложени в нарушение.
Още не е уточнено какво ще е наказанието за парламента за това. Председателят Никола Минчев твърди, че не е имал участие в процедурата, а че до него е стигнала само финалната докладна записка, че трябва да компенсира вътрешно в бюджета на Народното събрание 34 хил. лв.


Разбрах, че са сложили вратите, когато ми изпратиха снимка на вратите.


Никола Минчев,

председател на Народното събрание


"Администрацията се е свързала с фирмата, която е поставила идентични врати в края на 2019 г., началото на 2020 г. в сградата на партийния дом. Просто са се свързали със същата фирма, които са отправили оферта и администрацията е приела тази оферта. Аз не съм я виждал", твърди Никола Минчев. По думите му предложението е прието и утвърдено от главния секретар на парламента. Според сайта на институцията това е Габриела Килфанова, която Ива Митева ("Има такъв народ") потвърди, че е назначила, когато Митева беше председател на Народното събрание.


"Убедена съм, че си е свършила работата така както трябва. Надявам се силно да е било докладвано това на председателя на парламента. Той трябва да изисква докладна, да върне лентата и да провери цялата фактология", каза Митева в кулоарите на парламента на въпрос за отговорността на главния секретар на институцията.

Да се крие председателят над парламента зад администрацията не е редно.


Ива Митева ,

зам.-председател на Народното събрание


"Доколкото чувам предварителното становище на Министерството на културата е било, че няма пречка да се сложат тези решетки", обяви още Ива Митева от "Има такъв народ". На въпрос как е възможно министерството първо да одобри, пък после да наложи наказание, тя уточни, че становището може и да не е писмено.


Такова е и сведението на Минчев: "Казаха ми, че е имало някакви устни консултации и не останах с убеждението, че това е било със служители на Министерството на културата, а просто с експерти", каза председателят на парламента. На въпрос дали смята да уволни главния секретар на парламента, той каза: "Ще видим от-до къде се е получила дупката, защото липсата на съгласуване с Министерството на културата, така че да се стигне до санкции, също е пропуск в процедурата".


ГЕРБ: От какво Ви е страх?


Началото на петъчния парламентарен ден (20 май) даде ГЕРБ-СДС с декларация от трибуната: "От какво Ви е страх, господа управляващи - от Съединението или от силата?! Та нали съединението "СРЕЩУ" Ви обедини в хибрида, наречен правителство, А отборът, братството", обяви председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.


"Колкото до решетките на Цвета Караянчева, бивш председател на парламента...това е величествено политическо лицемерие!", отговори с декларация също от трибуната на парламента Венеция Нецова-Ангова ("Продължаваме промяната"). По всяка вероятност тя има предвид, че аналогични на решетките на парадния вход на парламента има и в сградата на бившия партиен дом (поставени в края на 2019 г., началото на 2020 г. според Никола Минчев). От септември 2020 г. до март 2021 г. пък тогавашното Народно събрание заседаваше в обновената сграда на Народното събрание (бившия партиен дом), където журналистите бяха отделени от депутатите и нямаха достъп до тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK