Според Петков България е проявила лидерство с отказа да плаща за газ в рубли (допълнена)

Според Петков България е проявила лидерство с отказа да плаща за газ в рубли (допълнена)

© Юлия ЛазароваКогато имате договор и той едностранно е нарушаван, и се слагат някакви допълнителни клаузи, които нарушават националния интерес, ние трябва да застанем твърди, че не се съгласяваме с това поведение", заяви премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос дали България не е избързала с решението си да не плаща за руски газ в рубли и в края на април "Газпром" спря доставките на газ до страната.


Позицията на Петков е в контекста на информацията, че Германия и Италия са казали на компаниите си, че могат да откриват сметки в рубли за целите на купуване на газ от Русия, при това не нарушавали договорените на европейско ниво санкции срещу Русия.


"Показахме лидерство в това, особено когато крайният резултат е, че успяхме да намерим алтернатива на същата цена или по-ниска. Невинаги България трябва да е държава, която да следва добри или лоши практики. Някой път трябва да сме и лидери, особено когато за българското население е по-добре", каза още Петков. Твърди, че диалогът с "Газпром" не е спрял, но България нямало да приеме руската компания да променя едностранно договора.
Разликите в решенията спрямо "Газпром" между България и Италия бяха обсъдени между Петков и премиера на Италия Марио Драги, като според министър-председателя руската компания е предложила различни условия на двете страни: "Доколкото разбирам, плащанията в евро или долари са достатъчни, независимо, че има сметки в рубли. Това, че са си платили в евро, оттам нататък превалутирането си е проблем на "Газпром", не на Италия. Това е съвсем различно условие от това, което ние бяхме получили", обясни Кирил Петков за условията на Италия.


Обяви, че на следващия Европейски съвет ще иска обсъждане на различните условия за страните-членки: "Докато не се обединим, отворим договорите си и обсъдим как да решим този проблем, има опасност да ни играят отделните страни-членки за различните условия", каза Кирил Петков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK