И след срещата с Ковачевски, Петков настоява за съвет по сигурността за Северна Македония

Отляво надясно: Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, премиерът на България Кирил Петков, министърът на външните работи на България Теодора Генчовска

© Правителствена информационна пресслужба

Отляво надясно: Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, премиерът на България Кирил Петков, министърът на външните работи на България Теодора ГенчовскаПремиерът Кирил Петков продължава да е в очакване президентът да свика съвета по сигурността заради спора със Северна Македония, където да се представи доклад за напредъка в преговорите, водени между София и Скопие за условията за вдигането на ветото на България срещу начало на преговорния процес на Скопие за присъединяване към Европейския съюз.


Петков се срещна с колегата си Димитър Ковачевски и министрите на външните работи Теодора Генчовска и Буяр Османи в Рим, където двете делегации са поотделно на посещения по повод 24 май. Премиерът твърди, че са си обещали "да продължим конструктивния диалог и да не допускаме провокации". "Много от министерствата вече са направили доста работа заедно. Винаги фокусът е ветото, въпросът тук е нещата, които вече сме направили", смята Кирил Петков. Твърди, че независимо от решението на държавния глава за свикване на съвет по сигурността или не, ще се срещне с коалиционните си партньори заради Северна Македония.


Преди разговора с Ковачевски българският премиер разговаря с папа Франциск, от който, по неговите думи е получил поздравление, че правителството се бори с корупцията. След срещата с италианския си колега Марио Драги пък Петков обяви, че двамата са стигнали до извода, че заради случаи като "Барселонагейт", правомощията на европейската прокуратура за разследване на пране на пари в различните държави трябва да се увеличат.


Съветът за сигурност - непотвърден
Така или иначе обаче очаквания да новини по темата Северна Македония от визитата бяха най-големи, заради присъствието на делегациите на двете страни по едно и също време в Италия. Публичните събития от последните дни показват, че президентът Румен Радев не откликва веднага на опитите на Кирил Петков за широк формат на разговор - Консултативен съвет за национална сигурност за Северна Македония. "Ако целта (на свикването на съвета по сигурността - бел. авт.) е подпомагане на диалога и той е нарушен по някакви причини вътре в управляващата коалиция, трябва да се каже какви са причините за това", заяви Радев.


Ако президентът свика такава среща между всички парламентарно представени партии и службите, тя би била втора от началото на годината тъкмо по темата за спора със Северна Македония.


Държавният глава така и не даде отговор в днешното (23 май) изявление, смята ли да се съобрази с призива на премиера от края на миналата седмица. Ако може обаче да се съди по реакцията на вицепремиера Илияна Йотова, то едва ли президентът ще удовлетвори призива на министър-председателя.


Това е знак, че въпреки призивите от Европейския съюз (ЕС), България едва ли ще преосмисли позицията си в близкия месец, както иначе се твърди завоалирано от "Има такъв народ" и в медийни публикации.


От Рим, където Петков е на традиционно посещение за 24 май, министър-председателят обяви, че целта на съвета за сигурност би била да се представи доклад, изготвен от Министерството на външните работи (начело е Теодора Генчовска от квотата на "Има такъв народ"), с последните резултати от диалога между София и Скопие. На въпрос на "Дневник" знак за какво е според премиера липсата на отговор от президента за съвета по сигурността, Кирил Петков отговори: "Предполагам, че той иска да направим среща, когато се върна, за да бъде напълно информиран за причините, поради които мисля, че това е конструктивна стъпка вътрешно в България".


Как продължава темата


Друг знак, че отношенията между България и Северна Македония по спора за вдигане на ветото за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз са на изчакване, е станалото наскоро известно отпадане на второто общо правителствено заседание между България и Скопие.


Наскоро от изказване на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова се разбра, че за да има междуправителствено заседание, трябва "да видим доказателство, че Северна Македония има сериозно отношение към езика на омразата и към дискриминацията на българското етническо население".


В отговор на въпрос на "Дневник" министър-председателят каза, че България иска в Северна Македония да "имаме офис към Омбудсмана или друга институция, която да следи за езика на омразата и ако може хората в тази комисия да са от българската общност".


Кирил Петков отново каза и че ще търси съгласие по въпроса за Северна Македония и сред опозицията. Той отрече причината за това да е, че няма разбирателство в управляващата коалиция и каза: "Това е толкова важен въпрос, че никой самостоятелно не трябва да го направи, дори коалицията няма право сама да го направи. Трябва да имаме едно по-широко съгласие, за да чувстват всички в държавата, че са съгласни с решението", каза министър-председателят.


Още за спора със Северна Македония четете тук


За разговорите на Кирил Петков с папата тук


За българската позиция в отношенията с Газпром тук


Акцентите от срещата с Марио Драги тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK