"Продължаваме промяната" вика службите в парламента заради контрола на "Капитан Андреево"

Михал Камбарев ("Продължаваме промяната"), председател на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията

© Цветелина Белутова, Капитал

Михал Камбарев ("Продължаваме промяната"), председател на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупциятаПо инициатива на "Продължаваме промяната" парламентарната група ще изслушва на заседание на комисията за превенция и противодействие на корупцията ръководителите на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) заради сюжета с контрола по вноса на храни на граничния пункт с Турция Капитан Андреево.


Според председателя на комисията Михал Камбарев ("Продължаваме промяната") през последните десет години държавният контрол на пункта системно е бил ограничаван. Посочи, че в разрез със закона проверките са възлагани на частната фирма "Евролап 2011", която е "създала зона на безотчетност и липса на контрол".


Камбарев посочи, че на граничния пункт Капитан Андреево единствено на мястото са санитарно-ветеринарни проверки, няма камери, което подлага под въпрос контрола върху хилядите камиони от Турция.


За сюжета с вноса на храни през границата с Турция заговори за първи път премиерът Кирил Петков в интервю за Би Ти Ви. Ден след това на пункта Капитан Андреево имаше проверки от няколко институции. Последва смяна в ръководството на агенцията по храните и малко след това новият директор Христо Даскалов отново по Би Ти Ви обяви, че е получил предложение за подкуп в контекста на проверките на границата с Турция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK