Корнелия Нинова вече не е особено сигурна, че хлябът ще поевтинее с 0% ДДС

Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията

© Юлия Лазарова

Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустриятаВицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова вече не е особено сигурна, че хлябът ще поевтинее, след като с представените от коалицията мерки срещу икономическата криза се въведе 0% ДДС на хляба.


За тази мярка настояваше най-вече Българската социалистическа партия (БСП), като при представянето преди седмица на инициативите на управляващите в подкрепа на хората заради инфлацията Корнелия Нинова каза, че нулевата нулевата ставка за хляба "ще стигне до всеки дом и всяко българско семейство".


Днес (25 май) пред журналисти в парламента Корнелия Нинова избра друг акцент: "Освен цената ще следим и изсветляване на сивия сектор. В момента има сериозен процент сив сектор в производството и търговията с хляб. Нулевото ДДС ще донесе изсветляване на сивия сектор", каза вицепремиерът.


Нулевото ДДС за хляба, ако не доведе до намаляване на цената, поне ще доведе до задържане, защото намалява производствените разходи.Корнелия Нинова,

министър на икономиката и индустрията


Корнелия Нинова, която е най-отявленият защитник на контрола върху цените, без да се търси сметка за ефекта от това. Предстои да се види какви актуални разчети ще представят хлебопроизводителите за крайната цена, когато тяхното желание за данъчно облекчение е дори надминато. Цените в заведенията и тези на книгите не спаднаха след въвеждането на намалената ставка на данъка за двата бранша, но и целта на мярката тогава бе да се подпомогнат самите те заради щетите от пандемията. (Какво означават мерките на управляващите за потребителите четете тук.)


На въпрос дали президентът Румен Радев е редно да свика съвета по сигурността заради спора със Северна Македония, както го призова премиерът Кирил Петков, но държавният глава засега не дава знаци за съгласие, Нинова повтори тезата, че БСП подкрепя провеждането на такава среща. Лидерът на социалистическата партия посочи, че по закон Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) следва да се провежда на всеки три месеца. Последното му заседание беше в средата на февруари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK