Коалицията колебливо върна втората съдебна инстанция за спорни екооценки, но в бъдеще

"Коалицията тръгна смело и някъде по пътя започна да се колебае. Втората инстанция не е фетиш, не е проверяване на същите факти." Депутатът от БСП Крум Зарков критикува колегите си за склонността им да се съгласят с ГЕРБ за отмяната на втора инстанция при спорни екооценки.

© Юлия Лазарова

"Коалицията тръгна смело и някъде по пътя започна да се колебае. Втората инстанция не е фетиш, не е проверяване на същите факти." Депутатът от БСП Крум Зарков критикува колегите си за склонността им да се съгласят с ГЕРБ за отмяната на втора инстанция при спорни екооценки.След три месеца вътрешнокоалиционни спорове "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" все пак върнаха възможността за обжалване на втора инстанция при спорни екооценки, макар в края на февруари депутати от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" да направиха опит да бламират предложение на Министерския съвет и да запазят поправката на ГЕРБ от 2017 г. Тогава тя отмени достъпа до втора съдебна инстанция при гражданско оспорване на проекти, които правителството е определило като имащи "национално значение".


Дебатът показа, че темата за втора съдебна инстанция при спорни екооценки е ябълка на раздора в управляващата коалиция като цяло, но и вътре в отделните формации. Отделни представители от "Продължаваме промяната", "БСП за България" и "Демократична България" се противопоставиха на общите позиции на парламентарните си групи.


Според окончателно гласуваните разпоредби възможност за обжалване на втора инстанция ще има, но от 1 юли 2024 г. (предложението е на Владислав Панев от "Зелено движение", съпредседател на "Демократична България"). Оттогава Върховният административен съд (ВАС) ще е задължен и да взима решения в рамките на до шест месеца. Депутатите от ГЕРБ-СДС не се включиха в гласуването. Народните представители от ДПС и "Възраждане" гласуваха съответно "въздържал се" и "против".


Александър Дунчев срещу другите
Депутатът, природозащитник и бивш директор на Агенцията по горите Александър Дунчев обяви, че ще подкрепи предложеното от Министерския съвет връщане на втора съдебна инстанция при спорни екооценки.


Дунчев обяви, че ще гласува "за" предложенията на правителството, изготвени още по време на служебния кабинет със Стефан Янев начело. Депутатът от "Продължаваме промяната" критикува първоначалното намерение на колегите си да отменят обжалването на втора инстанция. Посочи и че уважава фиксираното в бъдеще време връщане на възможността, но че не я одобрява: "Правим нещо на парче, за да изгодничим на една държавна политика спрямо друга", каза Александър Дунчев.


Крум Зарков срещу другите


Още в началото на дебата депутатът от "БСП за България" Борислав Гуцанов обяви, че възможността за обжалване на втора инстанция бави ключови инфраструктурни проекти и затова не трябва според него да бъде връщана.


Няколко минути по-късно колегата му от същата парламентарна група Крум Зарков припомни, че "историята на този дебат е бурна и в историята на нашия преход винаги е имало две инстанции", а когато като управляващи ГЕРБ са го премахнали, БСП в ролята си на опозиция са били против.


"Днес този дебат продължава, защото коалицията тръгна смело и някъде по пътя започна да се колебае. Втората инстанция не е фетиш, не е проверяване на същите факти. В нея се гледа дали правото се прилага по един и същи ред за всички", каза Крум Зарков.


Критерият за истински политик е, когато като управляващ защитаваш същите позиции, които си защитавал като опозиция.


Крум Зарков,

депутат от "БСП за България"


Емил Георгиев от "БСП за България" заключи, че втората съдебна инстанция при екооценки на спорни инвестиционни проекти дава възможност на мними природозащитни организации да злоупотребяват с правото и да пречат на развитието на инфраструктурата. В подобен дух бяха и изказванията на "Възраждане", които без да посочват конкретни организации, говориха за "зелен рекет" и "зелено изнудване".


Юристът Крум Зарков контрира, че според оценките в чуждестранни доклади за България, "с всичките ѝ трески за дялане, има едно нещо в правосъдната система, което върви - административният процес е бърз процес".


Зорница Стратиева срещу другите


Депутатът от групата на "Демократична България" Зорница Стратиева (от партия "Зелено движение") изрично каза, че се присъединява към изказванията на Александър Дунчев и Крум Зарков, и посочи, че "ако продължаваме да подкрепяме едноинстанционното производство, ще нарушим принципите на основните договори на Европейския съюз. Това ще създаде истински риск и голяма опасност от финансови корекции от Европейската комисия за големите инфраструктурни проекти. Няма да наблюдаваме шестмесечно забавяне, а много по-дълго", цитира Стратиева от писмо на "Европейски университетски институт".


Добави и, че "многоинстанционните производства са въведени още в Княжество България като отговор на липсата им в правото на Османската империя и са единственият начин за гарантиране на справедливостта и намаляване на корупцията в съдебната система".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK