БСП и "Демократична България" настояват коалицията да има управленска програма

БСП и "Демократична България" настояват коалицията да има управленска програма

© Юлия ЛазароваКоалицията отново се раздели на две - БСП и "Демократична България" настояха за създаването на управленска програма към коалиционното споразумение, докато "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" смятат, че няма нужда от такава.


Темата стана повод за коментари в кулоарите на Народното събрание, след като по-рано днес в интервю за БНТ зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин (БСП) заяви, че такава програма е нужда, за да не изглежда, че управляващите работят ден за ден.


Искането бе подкрепено и от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който припомни, че обединението настоя за изработването на управленска програма още на 13 май с декларация от парламентарната трибуна.
"Правителството има нужда от ясни приоритети за следващите месеци, които да бъдат негов фокус и за да подобри своята ефективност от гледна точка на законодателна работа и вътрешна комуникация, защото тази ефективност очевидно не е добра. От наша гледна точка правителствена програма или друг документ, който да ни фокусира, е необходим", коментира Христо Иванов днес пред журналисти.


По думите му коалиционното споразумение е прекалено общо и задава само хоризонта на работата за следващите 4 години управление.


"Важно е кое вадим пред скоби, това не става ясно от самото споразумение. Голяма част от мерките, записани там, са записани като нуждаещи се от анализ. За да е ефективна работата ни, трябва да знаем в следващите 12 месеца какво да изведем като приоритети. Обсъждали сме това на лидерско ниво, очакваме в крайна сметка да започнем да работим по такъв документ.", добави Иванов.


На другия полюс се оказаха останалите две партии в управляващата коалиция. Според Станислав Балабанов от "Има такъв народ" коалиционното споразумение е фундаментът на коалицията и затова няма нужда от друг документ. "Напоследък то като че ли остава на заден план поради черните лебеди, които ни застигат, и търканията на база идеите и мненията в коалицията. Логиката е това коалиционно споразумение да се изпълнява, по него трябва да работим, то е ясно разписано", каза Балабанов и отрече такава управленска програма да е била обсъждана на коалиционен съвет.
Депутатът от "Продължаваме промнята" Петър Кулински също смята, че коалиционното споразумение е добра основа, в която ясно са дефинирани приоритетите на управляващите. "От тази гледна точка не мога да се съглася с думите на г-н Вигенин. Проблемът е вдигнат до ниво лидери на партиите и те ще го коментират на коалиционен съвет", заяви той.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 86 гласа

  1. Да, за да е ясно какви са приоритетите за следващите месеци (24.42%)
  2. Да, така ще е по-лесно да се проследи дали се изпълняват целите (19.77%)
  3. Да, защото коалиционното споразумение е много общо и с дълъг хоризонт (12.79%)
  4. Не, достатъчно е, че има коалиционно споразумение (1.16%)
  5. Не, ще се загуби ценно време в търсенето на компромиси при изработването ѝ (9.30%)
  6. Не, приоритетите могат да се решават на коалиционни съвети (1.16%)
  7. Мислех си, че вече има (15.12%)
  8. Няма значение, и без това няма да се спазва (12.79%)
  9. Друго (3.49%)
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK