Бивш близък до Нинова обвинява в клевети и неправомерно уволнение

Бивш близък до Нинова обвинява в клевети и неправомерно уволнение

© Георги КожухаровКлевети, неправомерно уволнение след активно мероприятие и кадруване са основните обвинения в поредния сюжет на вътрешнопартийно напрежение в Българската социалистическа партия. За тях се разбира от писма на Йордан Татарски до широкото ръководство на БСП, т. нар. национален съвет, след като в средата на май Министерството на икономиката и индустрията (начело на което е Корнелия Нинова) съобщи, че го освобождава от позицията му на главен секретар. До неотдавна Татарски беше ръководител и на отдел "Деловодство" в БСП, или с други думи е движил партийната администрация.


Според сегашните твърдения на Татарски до съпартийците - с които "Дневник" разполага в цялост, а част от тях бяха публикувани от Галин Дурев, който е член на националния съвет - уволнението му "е под въздействието" на Калоян Методиев, настоящ началник на кабинета на Корнелия Нинова в Министерството на икономиката и индустрията. Татарски иска от широкото ръководство на БСП да "обсъдите и приемете решение за партийния статус на г-жа Корнелия Нинова".


Уволнението


В съобщението от министерството на Нинова за уволнението на Татарски се посочва, че мотивите за това са "са сигнали на граждани до министър-председателя Кирил Петков, Главния инспекторат на Министерския съвет, Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество".
В публикуваната от министерството на Нинова информация липсват уточнения за какво точно са сигналите, а в обясненията на Татарски до Националния съвет на БСП се твърди, че и на него не са предоставени, за да може да се защити. Затова той смята, че сигнали всъщност няма.


Татарски твърди, че първо научил за уволнението от съпругата си, на база информацията от Министерството на икономиката и индустрията, без дори да има дадена заповед за освобождаването си.

Затова на следващия ден (17 май) Татарски отишъл на работа, но не бил допуснат до сградата, "като дежурният по охрана се обоснова, че това е по разпореждане на г-н Калоян Методиев".

Социалистът решава да отиде до доскорошния си кабинет в централата на БСП на ул. "Позитано 20", но установил, че "е сменен патронника, тоест, взети са някакви предпазни мерки, сякаш аз съм престъпник и предател".


Кадруването


В писмото си до съпартийци Йордан Татарски обяснява и защо смята, че в дъното на уволнението му е близкият до Нинова Калоян Методиев. Твърди, че е имал спорове с него от края на април, защото "прекали с упражняването на голямата си власт", лъжел и кадрувал. Затова Татарски искал срещи с Нинова, но тя не откликвала, "което за мен бе сигнал, че репресивната машина е задействана", твърди вече бившият служител на лидера на БСП.


По думите на Татарски Методиев два пъти е искал да се направят предложения до премиера Кирил Петков за освобождаването на зам.-министъра на земеделието Момчил Неков (бившият евродепутат, избран благодарение на т.нар. феномен 15/15 - тогава номерът на БСП съвпадна с номера му в листата и измести тогавашния лидер и водач Сергей Станишев с преференция - бел. авт.).


Татарски твърди още, че Методиев е запазил на работа служителка в отдел "Координация" на министерството, защото "му докладва почти всички входящи документи", докато останалите служители в пенсионна възраст във ведомството били уволнени. Уволненият главен секретар пише още, че секретарка на Калоян Методиев в Министерството на икономиката е индустрията е член на ГЕРБ в Самоков (не посочва име -бел. авт.) и "чрез нея осъществява достъп до цялата база информация в министерството".


"Особено впечатление прави множеството влизания в базата данни на доклада на инспектората за "Кинтекс" и последвалия сигнал до компетентните органи", пише още уволненият Татарски.

Замесването на името на държавния оръжеен търговец в сюжета е интересно в контекста на това, че в средата на април Нинова нареди да бъде сменено цялото ръководство на "Кинтекс", но Софийският градски съд спря вписването на смяната. Изглежда обаче, че процедурата е завършена, защото според търговския регистър и сайта на фирмата изпълнителен директор е Валери Гроздев (вместо доскорошния Александър Михайлов), а членове за съвета на директорите са Александър Павлов, Пламен Пешев, Борислав Йорданов и Анита Великова. Последната е и единствената, запазила ръководния си пост и след смените на Нинова.

До септември 2020 г. Калоян Методиев беше началник на кабинета на държавния глава Румен Радев, но беше освободен заради "разминаване в оценките, методите и целите на политиката". В началото на тази година се разбра, че Калоян Методиев оглавява кабинета на Корнелия Нинова като министър. През последната година той се заяви като критик на президента и служебните му кабинети.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK