ГЕРБ и "Има такъв народ" поискаха оставката на шефа на агенцията по храните заради "Капитан Андреево"

Маноил Манев и Георги Георгиев имаха общо искане въпреки повишени приходи за държавата

© Георги Кожухаров

Маноил Манев и Георги Георгиев имаха общо искане въпреки повишени приходи за държаватаДържавата може да получава до 50 млн. лева годишно, след като пое контрола върху фитосанитарния и ветеринарномедицинския контрол на граничния пункт с Турция "Капитан Андреево". Това се разбра по време на изслушване в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.


Актуалният казус е свързан с фирмата "Евролаб 2011", която доскоро единствена изследваше проби от преминаващите камиони в лаборатория на граничния пункт. Това се случваше в помещение на БАБХ, за което фирмата има сключен договор за наем. Нейният управител Васил Димитров сезира комисията за отнемане на бизнеса му и в четвъртък (26 май) бе изслушан в парламента. Той присъстваше с Венцислав Милушев, представен като негов и на фирмата адвокат.


В началото на април премиерът Кирил Петков посети пункта, след което изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните проф. д-р Христо Даскалов подписа заповед, с която пробите вече се изследват в държавната Централна химична лаборатория. Днес той посочи, че това решение влиза в задълженията му като ръководител на компетентния орган като се позова на европейска директива - чл.15 на регламент 625 от 2017 г.
"Приходите на денонощие в първия ден на промяната са 50 хил. лева, сега надвхърлят 75-80 хил. лева. Възможностите са за удвояване на тази сума. 371 хил. лева вече са внесени в държавния бюджет за 5 дни. Преди са били касови бележки от 10-20 лева", посочи Даскалов. Подчерта, че няма никакво изземване на бизнес.


Обвинения за заплахи


Васил Димитров заяви и пред депутатите, че е получил обаждане от представител на олигарх, който му е казал, че бизнесът му ще бъде отнет и ако не го продаде, цялата сила на държавата ще се стовари върху него. Той не пожела да посочи името на олигарха. По този повод обаче депутатът от "Има такъв народ" и член на комисията Георги Георгиев поиска оставката на директора на БАБХ. Той сравни изслушването с това на агробизнесмена Светослав Илчовски в Комисията по ревизия от 45-ото Народно събрание.


"Отива някой и казва апетитен ти е бизнесът, не ти ли е много печалбата. Това го слушах в 45-ия парламент. Тогава, за съжаление, бях от опозицията. Сега съм от управляващото мнозинство и няма да допусна унижението, което се случва в момента. Затова директно ще Ви попитам, ще си подадете ли оставката?", каза Георгиев.


Такова искане отправи и Маноил Манев от ГЕРБ. Иван Димитров от "Демократична България" пък се извини на директора за искането на колегата си от управляващата коалиция Георгиев.


Преди това директорът Даскалов обясни, че сключеният договор с частната фирма е бил неправомерно подписан от "назначения от ГЕРБ" бивш зам.-изпълнителен директор на БАБХ Николай Роснев. Той заяви още, че му е казвано да "не си пъха носа на границата", но също не посочи от кого.


Третият изслушан в парламентарната комисия - заместник-министърът на земеделието Иван Христанов каза, че през тази граница миналата година са преминали 70 000 камиона с над 1.2 млн. тона стоки на стойност над 6 млрд. лева, а проверките са особено важни защото границата е външна на ЕС. Христанов, който вече заяви, че през последните 10 години не е имало видеонаблюдение на случващото се, добави че целта е след като бъдат взети мерки "пиле да не може да прехвръкне" без да бъде заснето.


Депутатът от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски намекна, че това е осигурявало условия за контрабанда. От ДПС пък отказаха да задават въпроси на Христанов, тъй като комисията "Цацаров" го разследва за конфликт на интереси и не трябвало да заема поста.


Христанов подчерта, че целта на случващото се на границата не е да се назначи нова фирма. Той и директорът на БАБХ заявиха, че премиерът не се бърка в работата им по случая, каквото внушение се опита да направи представителят на ГЕРБ Маноил Манев. Последният насочваше проблемите към действията и на служебното правителство, въпреки че с предишната фирма "Интерпред Евролоджистик", оперирала лабораторията, през 2012 г. е сключен договор за наем за 4000 лева месечно за 2000 кв. м. площ. В нея е работил Васил Димитров, чиято фирма "Евролаб 2011" от февруари е плащала 10 000 лева за същата квадратура, като си е позволила да преотдава част от имота. БАБХ вече е изпратила покана за обяваването на договора за нищожен.


Премиерът не е оказвал натиск върху нас, защото моралните устои, на които базираме решенията си, не позволяват подобно нещо


Иван Христанов,

заместник-министър на земеделието


Договорът с "Евролаб 2011" е бил подписан на 31 декември 2021 г. въпреки изрична забрана на министъра на земеделието Иван Иванов да не бъдат подписвани нови договори, извън такива по обществени поръчки. Не е изчакан и 14-дневен срок за обжалване. Според настоящия директор на БАБХ договорът е подписан докато той е бил представян в сградата на агенцията, на долен етаж, от човек, който е имал интерес. Подписалият го от известно време е "тежко болен".


Защита от ГЕРБ, недоволство от ДПС при въпроси за Таки


Доводът на Димитров, че му се отнема бизнесът, е решението държавната лаборатория вече да изследва пробите. Той бе подкрепен от Маноил Манев, който недоволстваше, че 30 години след прехода "държавата решава кой да работи". Представителите на ГЕРБ, подобно в Комисията по ревизия в 45-ото Народно събрание очевидно заемаха страната на изслушвания шеф на фирмата, като в началото Тома Биков заяви, че е против, че му се задават много въпроси от депутата Константин Бачийски.


От ДПС пък поискаха Димитров да не бъде питан за фактология в годините назад, например за връзки с Христофорос Аманатидис - Таки. Бяха му зададени въпроси и за Размиг Чакарян - свързван с предишната фирма, работила на пункта, но Димитров отговори, че не "познава тези лица", въпреки че е работил в тяхната фирма.


Васил Димитров дойде в парламента с адвоката си

© Георги Кожухаров

Васил Димитров дойде в парламента с адвоката си


Димитров съобщи, че е имал договор с над 700 турски и европейски фирми, на чиито камиони като оператор да помага за по-бързо преминаване през границата, което доведе до коментари за конфликт на интереси. Димитров посочи, че фирмата, в която е работил и тази, на която е управител, са били проверявани многократно през годините от различни институции, но нередности не са констатирани.


Тазгодишните проверки пък започнали след посещението на Кирил Петков на границата. На въпрос как новата му фирма, регистрирана през октомври 2021 г. е купила техника за 2 млн. лева, с която е започнала дейността си в лабораторията, той каза, че тя е имала оборот от друга дейност - например разтоварването на камионите, което вече също е поето от представители на БАБХ.


Димитров обяви, че заради предприетите от държавата действия се очаква продоволствена криза и ще има развалени стоки. Сега за резултатите от пробите се чакали 15-16 часа, докато той изследвал за час и половина. Държавата пък изразходвала огромен ресурс.


Заместник-министърът на земеделието не разполагаше с данни какви са разходите на държавата, но каза, че приходите многократно ще ги надминат.


Заседанието трябваше да продължи със закрита част, на която да бъде изслушан и шефът на ДАНС Пламен Тончев, но по-късно се разбра, че тя е била отложена.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK