"Пълзящ фашизъм": И партньорите, и опозицията отхвърлят изтеклия вариант на българския "Магнитски"

"Пълзящ фашизъм": И партньорите, и опозицията отхвърлят изтеклия вариант на българския "Магнитски"

© Цветелина Белутова, КапиталИнформацията, че управляващите предлагат създаването на Междуведомствен съвет, който ще защитава националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система, а негов принципал ще бъде финансовият министър Асен Василев, предизвика недоволство както сред управляващите партньори, така и сред опозицията. Нито една от политическите формации не изрази подкрепа за проекта за извънреден орган, за който вчера съобщи БНР. Участниците в коалицията също така отрекоха информацията той да е бил обсъждан на експертно или лидерско ниво.


От мандатоносителя "Продължаваме промяната" определиха информацията в медиите като "партенка" и пренасочиха въпросите към Министерство на правосъдието. Малко по-късно от ведомството публикуваха съобщение, с което информират, че е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата, но няма нищо общо с разпространения от медиите текст.


От "пълзящ фашизъм" до "политическа патология"


От "Демократична България", от чиято квота е министърът на правосъдието Надежда Йорданова, също потвърдиха, че такъв законопроект няма. "Той трябва да е минал някакво ниво на политическо съгласуване. Подобни текстове не са били предмет на обсъждане в какъвто и да било политически формат. По никакъв начин не може да бъде подкрепено от "Демократична България" в този му вид", заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов.
По думите му текстовете в законопроекта имат противоречия, създават проблеми с Конституцията и с Европейската конвенция по правата на човека. Иванов допусна, че темата се повдига сега, тъй като имало хора, които се притесняват от още една вълна санкции по "Магнитиски" и това, че България се превръща в редовен клиент на този санкционен механизъм.


Лидерът на "Да, България" коментира, че България трябва да уреди вътрешноправните последици от подобен тип интервенции, така че те да не оказват негативен ефект върху финансовата система на страната, но според него най-добре би било "да си оправим прокуратурата".


Социалистите коментираха сдържано публикувания в медиите законопроект. Румен Гечев от БСП заяви, че няма да се произнася по слухове в интернет. Председателят на парламентарната група Георги Свиленски добави, че текстовете не са коментирани в коалицията, "абсолютно неприемливи са и няма как да бъдат подкрепени".


Най-често проектозаконът бе определян като "абсолютен фашизъм", целящ най-вече да служи за разправа с неудобните политически партньори. Изразът бе използван както от депутата от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, така и от Хамид Хамид от ДПС. Първият заяви, че "ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, няма как да бъде подкрепено от нормално мислещите хора". Балабанов все пак изрази надежда, че законопроектът е бил обсъждан "ей така, във въздуха" и да не бъде приложим, защото по думите му наподобява комунистически способи.


Според Хамид Хамид текстът е бил намерен някъде в архивите на Лавретий Берия (началникът на съветските тайни служби при управлението на Йосиф Сталин, бел.ред) в компилация с трудовете на Химлер и Гьоблес (министри в кабинета на Хитлер, пряко отговорни за Холкоста, бел.ред.). "Получил се е добър труд, с който управляващите целят да подчинят своите коалиционни партньори, които мрънкат от няколко дена в една или друга посока", каза Хамид. В същия дух и с препратки към хитлеристка Германия се изказа и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Хамид иронизира, че с готвения законопроект се цели да бъдат "оправени" най-вече лидерите на "Има такъв народ" и БСП - Слави Трифонов и Корнелия Нинова, правейки препратка към словесна престрелка между ДПС и премиера Петков преди дни.


Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев също видя "потенциал за разправа с неудобни партньори" и изрази увереност, че текстът никога няма да види бял свят, тъй като противоречи поне по няколко члена в Конституцията. Според него в документа прозира "идивидуална и политическа патология".


Според съобщението на Българското национално радио, което твърди, че разполага с документа, текстовете предвиждат Междуведомственият съвет да изготвя национални списъци на хора, които извършват престъпления в икономическата и финансовата система и ще наподобява американския закон "Магнитски", по който има санкционирани българи, сред които депутатът от ДПС Делян Пеевски.


В списъците ще попадат всички, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти, извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС. Предоставянето на информация на новия орган пък няма да може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна. Партиите, чиито лидери или учредители са в списъка, ще бъдат лишавани от субсидии, е друг спорен текст.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK