Партиите в коалицията запазват позициите за Северна Македония преди лидерския съвет

Премиерите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Кирил Петков се срещнаха на междуправителственото заседание на двете страни през януари.

© Юлия Лазарова

Премиерите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Кирил Петков се срещнаха на междуправителственото заседание на двете страни през януари.С дребни нюанси в нагласите, но все така поддържащи досегашните си позиции за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" ще участват в лидерския коалиционен съвет, който ще се проведе тази вечер от 19.00 часа в Министерски съвет. Той бе свикан по настояване на премиера Кирил Петков още миналата седмица с идеята да бъде обсъден доклад на Министерство на външните работи за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. На срещата се очаква Петков да обясни на партньорите си и защо поиска от президента да свика Консултатитивен съвет по националната сигурност, за който все още няма потвърждение от страна на президентската институция, тъй като Румен Радев иска да разговаря лично с премиера за нуждата от такъв съвет.


Желанието на премиера за свикване на КСНС дойде след две важни посещения в България - на помощник държавния секретар по европейските въпроси Карън Донфрийд и на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. След посещението му в Рим в началото на седмицата, където Петков се срещна с колегата си Димитър Ковачевски, министър-председателят продължи да настоява за такава среща, за да може да бъдат обсъдени все пак и "нещата, които вече сме направили".


След анонсираното предложение за КСНС БСП и "Демократична България" одобриха идеята, докато от "Има такъв народ" заявиха, че нямало никакъв смисъл от свикване на КСНС. Напротив, според тях свикването на КСНС потвърждавало подозренията на партията на Слави Трифонов за ангажименти на България спрямо Северна Македония.
Депутатите от "Има такъв народ", които постоянно подозират премиера и съветниците му в "нерегламентирани опити да заобиколят националния интерес", часове преди коалиционния съвет обвиниха Петков в нова схема.
Николай Радулов прозря "опит за извиване на ръце" заради разпространяваните в публичното пространство мнения, че който е против просъединяването сега на Северна Македония към Европейския съюз, поддържа президента на Руската федерция Владимир Путин. Според Радулов изтеклият вариант на българския закон "Магнитски" не се появява случайно - "може би няма намерение никой да го пуска, но може би това е една заплаха към тези, които не са съгласни абсолютно безусловно да се стартира процедура по присъединяване на Македония.", коментира в кулоарите на парламента депутатът.


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов потвърди позицията на обединението, че е въпрос на национален интерес на България Република Северна Македония да бъде член на ЕС след като обаче изпълни очакванията на страната ни, които са свързани най-вече със защитата на човешките права. Иванов обаче посочи при какви условия би могъл да бъде придвижен двустранният процес по намиране на компромисно решение със Северна Македония. Според него това може да стане само ако Европейската комисия поеме гаранции в рамките на преговорния процес, че очакванията на България ще бъдат спазени.


"Тоест, не ние просто да очакваме някакви неща от Скопие, а ЕК да поеме по някакъв начин гаранции в рамките на преговорния процес, че нашите очаквания - легитимни, свързани с Копенхагенските критерии по отношение на Северна Македония ще бъдат част от преговорната рамка . Това всъщност ще повиши шанса ние да получим това, което очакваме за нашите съграждани.", коментира Иванов.


По думите му България много внимателно трябва да прецени дали може да си позволи да очаква пълно и окончателно изпълнение на договора за добросъседство, който според него е доста общо написан. "Трябва внимателно и прагматично да обсъждаме възможностите. Истеризирането, че всяко едно обсъждане на някакви предложения и възможности е компромис, национално предателство, само ни връзва ръцете", допълни Иванов.


Според председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски обаче нямало усещане, че ЕК иска да дава такива гаранции и би приела да стане гарант за изпълнението на договора. По думите му няма нещо, което да може промени позицията на БСП, освен изпълняването на залегналите в договора за добросъседство от 2017 г ангажименти.


.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK