България ще се движи в "една писта" за Северна Македония, е решил коалиционният съвет

България ще се движи в "една писта" за Северна Македония, е решил коалиционният съвет

© Юлия ЛазароваПозицията на България по отношение на Северна Македония, актуализацията на бюджета и вътрешната комуникация в коалицията са били във фокуса на продължилия над три часа коалиционен съвет в петък (27 май). Това съобщи говорителят на правителството Лена Бориславова, която за първи път след подобна лидерска среща брифира медиите за резулатите от нея.


По темата за ветото над Северна Македония Бориславова заяви, че е било препотвърдено обещанието на коалицията, че евентуална отмяна на ветото задължително ще мине през гласуване в Народното събрание, а дотогава дипломатите на двете страни ще продължат да работят, така че българският интерес да е защитен в максимална степен. Думите ѝ бяба препотвърдени и от депутата от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, който добави, че коалицията е имала много конструктивен диалог по темата за Северна Македония


"Всяка една от партиите препотвърди позициите си и се обединихме в името на това, че една е пистата, по която България трябва да върви по отношение на Северна Македония", заяви Балабанов.
Бориславова съобщи, че заради натовареният си график премиерът Кирил Петков нсе още не е разговарял с президента Румен Радев за нуждата от свикването на Консултативен съвет по национална сигурност. Двамата обаче са в диалог, добави тя и подчерта, че не правителството и кабинета ще предадат българския национален интерес.


"Ние све "за" да има по-стабилна, по-обединена Европа, повече мир, разбирателство и подкрепа на ниво Европейски съюз и щефработим за това, когато бъдат изпълнени критериите за членство и други държави да бъдат приети", заяви Бориславова.


Говорителят на правителството Лена Бориславова каза, че на съвета е било обсъждано как да се подобри законодателната дейност на коалицията и нейното единодействие в контекста на предстоящата актуализация на бюджета. По думите ѝ той ще бъде внесен в Народното събрание най-късно другата седмица, за да бъде разгледан в ресорните парламентарно комисии между 6 и 10 юни, а ще бъде приет до края на месец юни.


Тя допълни, че участниците в коалционния съвет са обсъдили и Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като до края на тази година Народното събрание трябва да приеме над 20 законодателни промени, свързани с дългогодишно отлагани реформи. На следващия коалиционен съвет ще бъдат обсъдени именно законодателните инициативи, така че да могат да бъдат усвоени средствата от Европейския съюз в заложените срокове, така че България да не загуби средства.


На въпрос на "Дневник" за очакваната от БСП и "Демократична България" управленска програма, Бориславова заяви, че такава се изряботва от около месец в различините министерства, а Министерски съвет поддържа активен диалог с всичики тях. Тя обясни забавянето при представянето на управленската програма с множеството кризи, които изискват нейното непрекъснато преправяне. "Има я готова в един първоначален драфт в Министерски съвет и очакваме след това тя да бъде представена на коалиционните партньори, защото е възможно да има нюанси там. В най-скоро време ще я имаме за обществено обсъждане", добави Бориславова.


"Коалицията е твърдо решена да започнем да ряботим още по-добре заедно, да ускорим законодателната дейност и да имаме по-бързи стъпки и в изпълнителната дейност. Занапред с много по-голяма решетелност и подобрена комуникация и регулярност ще продължим да работим по програмата, която имаме", обеща Бориславова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK