"Продължаваме промяната" има условие, за да е в обща европейска партия с ДПС

"Продължаваме промяната" има условие, за да е в обща европейска партия с ДПС

© Цветелина БелутоваПродължаваме промяната" е получила покана за присъединяване към европейските либерали от групата "Обнови Европа", съобщи днес от Брюксел съпредседателят ѝ Кирил Петков. На заседание на изпълнителния съвет на партията ще бъде решено дали тя да се присъедини, каза премиерът.


Според "Политико" днес Петков е присъствал на среща на политическите лидери на "Обнови Европа". Сред европейските лидери - членове на европейското либерално семейство (АЛДЕ), са френският президент Еманюел Макрон, нидерландският премиер Марк Рюте, белгийският Александър де Кро, както и премиерите на Люксембург, Естония и Ирландия. От България член на семейството на европейските либерали е ДПС.


Ако "Продължаваме промяната" иска да стане част от семейството на либералите в Европа, би следвало да кандидатства не към "Обнови Европа", защото това е либералната група в Европарламента, а в Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) - европейска партия, чийто съпредседател е Илхан Кючюк от ДПС. В нея членуват всички партии, които имат представители в Европейския парламент и чиито евродепутати са част от групата "Обнови Европа".
Кирил Петков заяви днес, че групата на европейските либерали изглежда като логично място за "Продължаваме промяната", но ще постави условие за въвеждането на нови, по-високи стандарти срещу корупцията.


"За мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локално ниво до Брюксел. Което означава да имаме нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите пред локалната корупция, а на европейско ниво да чувстваме, че всичко е наред", каза Петков.


На въпрос дали вижда "Продължаваме промяната" в едно европейско семейство с ДПС, Петков заяви: "То не трябва да се говори за ДПС като партия. Въпросът е кои са хората в ДПС и какъв е стандартът, който ДПС ще има към себе си, за да бъдат част от тази нова формация. И мисля, че те имат много въпроси към себе си, ако искат да продължат да бъдат част от новите стандарти на европейските семейства. Какво ДПС трябва да направи, за да се чувства, че е част от този нов стандарт? Например как те биха оправдали хора от "Магнитски" да са в техните ръководни роли, на първия ред в парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция? За да се присъедини "Продължаваме промяната" към това политическо семейство, трябва да има правила, които да създават стандарт, че хора с висок риск от корупция не са там", заяви Петков.


Какво още каза Петков в Брюксел - четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK