БСП отново нападна Александър Дунчев този път заради негови назначения в горите

БСП отново нападна Александър Дунчев този път заради негови назначения в горите

© Юлия ЛазароваС 94 гласа "против" и само 23 "за" парламентът отхвърли предложение на парламентарната група на "Възраждане" за задължаване на министъра на земеделието да обяви конкурсни процедури за избор на директори на държавните горски предприятия. Дебатът стана повод за поредни нападки между БСП и депутата от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който от месеци е в спор със социалистите заради кадруването в горския сектор. След нападките от началото на седмицата този път от БСП обвиниха Дунчев, че е назначавал хора без конкурс в горските предприятия.


В началото на дебата депутатът от "Продължаваме промяната" се съгласи, че трябва спешно да се направят конкурси за членовете на управителните съвети на горските предприятия, но заяви, че ще гласува въздържал се за проекторешението. Посочи като причина факта, че четирима от шестимата директори вече са избрани с конкурс и обявяването на нов такъв сега освен, че е правно неиздържано ще изглежда като политически натиск. По думите му проблемите не трябва да се решават "на парче", а кардинално. Дунчев смята, че проблемът с настоящите директори, които той определи като "най-добрите експерти в България", бил че заради непрозрачността на конкурса възникват съмнения за влияния, въздействия и поставяне на зависимост на "тези добри експерти, които пречат на неговата независима работа в бъдеще".


Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски изрази противоположна позиция. По думите му и сега имало голяма прозрачност и информираност при провеждането на конкурсите и в допълнение нападна Дунчев с думите, че самият той е бил избран без конкурс. (Александър Дунчев бе назначен за ръководител на Изпълнителна агенция по горите в рамките на служебния кабинет на Стефан Янев, бел.ред.) Свиленски заяви, че за 5-те си месеца като директор, Дунчев бил назначил минимум 5 човека за 5 месеца без конкурс. "Защо не проведохте вие конкурсите, за да може да кажете сега "дойде Промяната и спря конкурсите?", коментира социалистът.
Драгомир Стойнев доразви тезата на Свиленски, като дори изрази съмнение дали Дунчев е имал необходимия стаж, за да бъде назначен за ръководител на агенцията.


В началото на седмицата министърът на земеделието Иван Иванов също нападна Дунчев с думите, че пречи на стабилността на коалицията и на своята партия и е крайно време да се вземат мерки за действията му.


Повод за задочната размяна на реплики стана интервю от почивните дни на Дунчев, в което той обяви, че зам.-председателя на Изпълнителното бюро на БСП - Сърница, се е самопредложил и сам е подписал назначението си за горски инспектор, без да има необходимия опит за длъжността, която заема. Според него това става със знанието на министъра на земеделието и горите Иван Иванов и лидера на левицата и вицепремиер Корнелия Нинова. Той изрази хипотеза, че това не се прави случайно, а с цел парите от бизнеса да отиват към определени партийни каси.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK