Коалицията ще обсъжда намаляване броя на общините и мандатите на кметове

Настимир Ананиев (в средата)

© Георги Кожухаров

Настимир Ананиев (в средата)Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините да бъде намален, а мандатите на кметовете и общинските съветници - ограничени до два. Това съобщи в Смолян председателят на парламентарната Комисия по регионално развитие Настимир Ананиев, цитиран от БНР.


"Тези две наши инициативи са свързани със законодателство и трябва да бъдат обсъдени на коалиционно ниво", каза Ананиев.


"Окрупняването на общините е всъщност за повдигане на административния капацитет и също така е свързано с факта, че за съжаление и населението намалява - знаете, че имаме официално преброяване, което ще излезе като информация през октомври месец, и на база на него, и на база анализ на финансовите обстоятелства във всяка една община, също така общините, където общината е най-големият работодател, за мен са неработещи общини", обясни той.
Според него в тези случаи трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на гражданите.


"Да вървим към децентрализация, защото как може да децентрализираме една община, която например е в технически фалит", коментира Ананиев.


Според него мандатността на кметовете и общинските съветници също е важна тема:


"Тъй като в България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията какво да се случва в самата община обикновено на общи софри. Трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим", коментира Ананиев.


В началото на май от коалиционния партньор "Има такъв народ" пък обявиха инициатива за отделяне на Кърджали като самостоятелна община, а селата в отделна. Тогава председателят на парламентарната група Тошко Йорданов посочи две причини за инициативата. Едната е възможността селата да могат да кандидатстват по различните оперативни програми за развитие на селските райони и така да бъде повишен стандартът в тях. Другата е Кърджали като самостоятелна община да има по-честни избори, в които "няма да спечели ДПС".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK