Константинова няма да подава оставка, предотвратила чудовищна хуманитарна криза

Калина Константинова

© Надежда Чипева, Капитал

Калина КонстантиноваВицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви пред Би Ти Ви, че не вижда причина да подава оставка по повод проблемите с настаняването на бежанците от Украйна след 31 май.


През седмицата тя бе критикувана заради видеообръщението й от 30 май, с което бе обявен край на програмата за разселване на бежанците и което предизвика призиви за оставка в Народното събрание. Междувременно програмата за бежанците продължи, а буферният център в Елхово, в който част от тях бяха временно настанени, затвори.


"Оставка се подава когато работата не е свършена. Сменихме плана в средата на ситуацията, имаше повече напрежение, но всички хора са с намерени подслон и храна", коментира Константинова. Добави, че не е позволила да се случи "колосална, чудовищна хуманитарна криза". Според нея е изпълнена задачата, свързана с преместването на бежанците, а предстои тази с интеграцията.
Все пак посочи, че е била грешна преценката процесът да протече без преминаване през буферни центрове, заради опит той да протече "прекалено персонализирано".


Константинова съобщи, че 10 хил. души е трябвало да бъдат преместени на 31-и май, след изтичането на старата правителствена програма, изплащаща 40 лева на човек на мястото за настаняване.


"Много от тях са продължили на собствен ход и са се придвижили към хотели във вътрешността на страната и не са потърсили помощ от държавата. 4000 човека са минали през буферните центрове, много от тях са събирани един по един", коментира Константинова.


Представи данни, че общо 24 хил. души са настанени по новата програма от 15 лева на ден.


Преди месец май 50% от украинците, влизащи в България, са оставали в страната, докато през изтеклия месец процентът намалява на 30. Това вицепремиерът отдаде на тенденция от Европа, която сочи, че хората се връщат към Украйна.


За коментарите, че държавата плаща издръжката на украинските бежанци, тя обвини хибридната война и дезинформацията са по-силни от официалната информация, че парите се изплащат от еврофондовете.


По думите ѝ 4000 украинци вече са назначени на трудови договори, което е над 10% от всички в трудоспособна възраст, дошли в България. От тази седмица Министерството на труда и социалната политика започва мярка за насърчаване на заетостта, чрез която през първите три месеца държавата покрива на работодателя изплащане на минимална заплата за наетия, като бюджетът ѝ е 46 млн. лева.


Най-голямо търсене на работници има в туристическия бранш, което според Константинова е предпоставило нежеланието на част от украинците да напуснат местата за настаняване по Черноморието. След като са регистрирани на трудов договор, те ще имат един месец да си намерят квартира, след което програмата за държавна помощ приключва.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK