Министрите на "Има такъв народ" са напуснали правителственото заседание заради бюджета (обновена)

Министрите на "Има такъв народ" са напуснали правителственото заседание заради бюджета (обновена)

© Георги КожухаровМинистрите на "Има такъв народ" са напуснали днешното заседание на Министерския съвет, научи "Дневник". Причината за поредния раздор в коалицията е искане на партията на Слави Трифонов за допълнителни 2 млрд. лв. за пътищата в страната, които не са предвидени в проекта за актуализация на бюджета. Всичко това доведе по-късно до извънредно обръщение на лидера на "Има такъв народ" пред партийната телевизия, в което той обяви, че изтегля министрите си, а политическата сила напуска управляващата коалиция. Какви са реакциите след решението на "Има такъв народ" следете тук.


По-късно през деня обаче Трифонов обяви в обръщение по партийната си телевизия, че оттегля министрите си, а партията му напуска коалицията. Какви са реакциите след решението на "Има такъв народ" следете тук.


Според информация на "24 часа" министърът на външните работи Теодора Генчовска пък е поискала средства за увеличение на заплатите на служителите във ведомството. Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са отказали. Александър Николов, четвъртият министър на партията на Слави Трифонов, не е е присъствал на заседанието.
Коментар от "Продължаваме промяната" се очаква на анонсирана междувременно пресконференция на ръководството на партията, насрочена за 16 ч. Преди началото на заседанието премиерът Кирил Петков подчерта, че с актуализацията на бюджета ще се помогне на най-нуждаещите се - пенсионерите и младите работещи семейства, като мерките, оценени на 2 млрд. лв, са безпрецедентни, но не са проинфлационни.


Бюджетът е приет


Бюджетът е приет и ще бъде внесен днес в Народното събрание. Това каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на електронното управление Божидар Божанов, цитиран от БТА, след заседанието.


"Имаше обсъждания по конкретни текстове", посочи още той за актуализацията на бюджета, която предстои да влезе за разглеждане в парламента.


Министърът коментира и напускането на заседанието на тримата министри от "Има такъв народ", като каза в отговор на въпрос, че скандал не е имало.


Защо сега


В средата на май представители на управляващата коалиция заедно представиха пакета от антикризисни мерки, който се оказаха основна част от актуализацията на бюджета. Тя бе договорена при съставянето на управляващата коалиция като идеята бе в нея да бъдат включени реформи, които партньорите междувременно да уточнят. По план актуализираният бюджет трябва да бъде приет до 1 юли заедно с промените в други закони, за да може да влязат в действие антикризисните мерки. Така още тази седмица ресорната парламентарна комисия би трябвало да разгледа на първо четене проекта.


При първите експертни коалиционни срещи партньорите не показваха особени различия помежду си. На брифинг министърът на финансите Асен Василев на въпрос на "Дневник" дали има разбирателство коалицията да не внася предложения между първо и второ четене, за да не се затруднява допълнително процедурата, заяви: "Идеята е до края на понеделник (6 юни - бел. авт.) всичко да бъде изчистено, преди да започне бюджетната процедура по актуализацията".


Проектът беше публикуван в понеделник следобед, без да се изчака целия ден и според неофициални коментари от "Има такъв народ" това е довело до раздразнението им, защото по думите им не е спазена уговорката.

"След като не е спазена уговорката, ние сега дали сме длъжни да спазваме оттук насетне", коментира представител на партията на Слави Трифонов.


Почти нито една идея на "Има такъв народ" не е реализирана в актуализацията на бюджета така, както е предложена", коментира в неделя (5 юни) пред БНР депутатът от "Има такъв народ" и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански.


Какво иска "Има такъв народ"


Засега представители на "Има такъв народ" отказват официално да коментират темата, но според информация на "Дневник" от партията на Слави Трифонов поисканите 2 млрд. лв. допълнително са за:

  • стари договори за изпълнени пътни ремонти
  • стари договори, по които могат да се възлагат нови дейности
  • нови договори.

Тъкмо темата с парите за пътища вече веднъж доведе до раздори в управляващата коалиция, като още тогава аргументите на "Продължаваме промяната" бяха, че имат съмнения за процедурите по договори, сключване при управлението на ГЕРБ. Обратната позиция беше, че парите са дължими на строителните фирми, а и без да се изплатят, не може да има нови възлагания за подобряване на инфраструктурата.


От "Има такъв народ" твърдят, че допълнителните 2 млрд. лв. за пътищата са им били обещани при първоначалните обсъждания за актуализацията на бюджета.


Какво искат останалите


"Продължаваме промяната" няма допълнителни искания към бюджета. Още по време на експертните обсъждания "Демократична България" поиска да се предвидят средства, за да поеме държавата половината от цената на абонаментните карти за градския транспорт и за доизграждане на 16-те детски градини и ясли в София, чийто строеж е в застой.


Според информация на "Дневник" в коалицията има съгласие за детските градини, като за тях ще бъдат използвани средства, разпределени общо за детски градини в страната при актуализацията на бюджета за предходната година. Той бе леко ревизиран, за да няма пречки пред редица дейности, тъй като бюджетът за 2022 г. бе късно одобрен и влезе в сила едва от 1 април. За момента липсва обаче финално решение за картите за градски транспорт.


От БСП пък настояват 60-те лева, които пенсионерите получават като COVID добавка към пенсиите до края на юни, да продължат да се изплащат, вече под формата на инфлационна добавка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK