"Има такъв народ" изтегля министрите си от коалиционното управление

Скрийншот от изявлението на Слави Трифонов

© Дневник

Скрийншот от изявлението на Слави ТрифоновИзбори 2022

От днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция и на тази агония."


Това обяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в специално изявление по партийната телевизия "Седем осми" часове след като министри от партията му напуснаха демонстративно правителственото заседание, на което се обсъждаше актуализацията на държавния бюджет, заради неизпълнени искания за отпускане на средства.


Самият законопроект на бюджета нарече "изключително лош", а по думите му той показвал, че нито министър-председателят, нито министърът на финансите се справят, нито пък, че коалицията работи както трябва. Отбеляза обаче, че депутатите от "Има такъв народ" ще подкрепят актуализацията му в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, "защото е вредна и води страната към разруха".
"Това е агония", заяви драматично Трифонов. Той подчерта, че прави разлика между повод и причина, и допълни, че напускането на министрите на правителственото заседание е само повод.


Причините поради която тази коалиция не работи и ние нямаме място в нея са две - Македония и факта, че в държавата вече няма пари.


Слави Трифонов,

председател на Има такъв народ


По темата Северна Македония Слави Трифонов изтъкна довода, който неговите депутати, включително и министърът на външните работи Теодора Генчовска, многократно са посочвали - че министър-председателят води друга външна политика, различна от политиката на Министерството на външните работи, на парламента, както и на политиката, декларирана на консултативния съвет при президента.


Лидерът на "Има такъв народ" нападна Кирил Петков с думите, че си има друг външен министър, който се казвал Весела Чернева (Чернева е съветник на премиера по външната политика - бел. ред.). Обвини го, че е обещал на различни лидери от Европа да вдигне ветото пред Северна Македония и прави всичко възможно това да се случи, макар че Петков многократно е заявявал, че решението за вдигането на ветото трябва да мине през парламента.


По този начин Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение. Македония е важна част от нашата история и нашата душа и никой няма право да взема еднолични решения против волята на българския народ. Това се нарича най-простичко - национално предателствоСлед тирадата по адрес на Кирил Петков Трифонов нападна и министъра на финансите Асен Василев. Заяви, че откакто Асен Василев е финансов министър, "в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу", обвини го, че води държавата към фалит, и представи данни, които целят да онагледят тезата му:

  • Никой не знаел за какво са се изхарчили 9 милиарда лева за 9 дни през декември 2021 г.
  • 4 милиарда били източени от енергетиката и изхарчени за текущи нужди
  • Милиард и двеста милиона от държавните дружества били взети, за да се купи зърно, но зърно нямало
  • Повечето т.нар. мерки, планирани за актуализацията на бюджета, само щели да увеличат инфлацията.

"Разни хора си позволяваха да казват, че искам власт. Че сме тук заради властта. Не. Всичко е въпрос на морал. Ако искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме от всички екстри на властта. Но аз не съм тук за това. Тук съм заради морала. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати. Заради моралния избор и сега, сам, доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги - щях да стоя усмихнат и ояден в тази коалиция. Само че, за разлика от "Продължаваме промяната", аз не съм такъв. Така че от днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция и на тази агония", завърши Трифонов.


За 16 ч. е насрочен брифинг на най-голямата партия в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK