На живо

Коалицията вече е тройна: Трифонов напусна, Петков ще пробва с кабинет на малцинството

Кирил Петков и Асен Василев

© Дневник

Кирил Петков и Асен ВасилевШест месеца след създаването си четворната управленска коалиция на "Продължаваме промяната", "БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" се разпадна.


"Има такъв народ" обяви, че излиза от изпълнителната власт, а премиерът Кирил Петков декларира готовност да продължи да управлява, но с правителство на малцинството, разчитайки на досегашните партньори БСП и "Демократична България" и на поне 12 гласа на съмишленици от партията на Трифонов.


Разпределението на милиардите левове, отпускани от държавата за строителство и ремонт на пътища, както и реформирането на антикорупционната комисия, чиято амбициозна задача е да разследва злоупотребите в държавата - това се очерталите се конфликтни точки между доскорошните партньори. Решението за раздялата беше съпроводено с поредица от тежки взаимни обвинения за зависимости, престъпни действия и липса на политически морал.
Разпадането на коалицията ще изправи пред тежко изпитание кабинета по един от ключовите въпроси - незабавното приемане на актуализацията на държавния бюджет. Промените трябва да бъдат одобрени до края на юни, за да влязат в сила мерките за облекчаване на ценовия удар от покачването на цените на енергията и инфлацията.


"Дневник" следи развоя на събитията, статията се обновява.

Погледът на карикатуриста Христо Комарницки към събитията от 8 юни:След като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обвини правителството, че е похарчило за 9 дни 9 млрд. лв. напълно непрозрачно в края на миналата година, от финансовото министерство изпрати справка до медиите за какво са отишли парите. Тя дава сравнение между похарчените суми през декември 2020, когато на власт бе кабинетът "Борисов" и декември 2021 г., когато бе съставено правителството "Петков".


Основните направления, по които нарастват разходите за декември 2021 г. спрямо отчетените за същия месец на предходната година са социалната сфера и прилаганите през 2021 г. нови програми за компенсиране на небитовите потребители на електрическа енергия за справяне с последиците от съществените и неблагоприятни колебания на цените на електрическата енергия, се посочва в текста към данните.


Разбивката за какво са похарчени 9 млрд. лева вижте тук.

Ковачевски: Не използваме преговорите вътрешнополитически, за разлика от България

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачески коментира оттеглянето на "Има такъв народ" от управляващата коалиция в България, като каза, че управляващата коалиция в Северна Македония не си е позволявала да политизира и използва за вътрешна употреба преговорите с България.


"В нито един момент не сме инструментализирали и политизирали въпроса за преговорите и не сме ги използвали за вътрешна употреба, за разлика от другата страна, която използваше този въпрос вътрешнополитически", каза Ковачевски, цитиран от БТА.


На въпрос как ще коментира излизането на "Има такъв народ" от българското правителство с аргумент преговорите за еврочленството на Северна Македония, той отговори, че държавата му винаги е била коректен и предвидим партньор.

Парламентарната група на ДПС ще се събере, за да обсъди ситуацията и излезе с позиция, обяви Рамадан Аталай. "Това са емоционални изблици и ако човек е осъзнал, че управлява държава а не детска градина, не би трябвало така емоционално да се изказва. Нека да видим как ще с развият нещата. Току-виж са се прегърнали до довечера", каза той в кулоарите на парламента по-рано днес.

Коалиционният съвет приключи, партиите са обединени за приемането на бюджета

Коалицията вече е тройна: Трифонов напусна, Петков ще пробва с кабинет на малцинството

© Цветелина Белутова, Капитал


Коалиционният съвет, който се проведе тази вечер в Министерския съвет, приключи за по-малко от два часа. В срещата, последвала напускането на "Има такъв народ", участваха премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и говорителят на правителството Лена Бориславова от "Продължаваме промяната", тримата съпредседатели на "Демократична България" Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателя на парламентарната група Георги Свиленски. Очаквано представители на партията на Слави Трифонов нямаше. След края му премиерът Кирил Петков се спря за кратко пред журналистите, за да благодари на партньорите си в управлението. По думите му останалите вече три партии в коалицията след напускането на "Има такъв народ" осъзнават колко е отговорно да не се влиза в поредната политическа криза. Като основен приоритет пред коалицията той посочи приемането на актуализацията на бюджета.


"Няма да допуснем заради его и задкулисие България да влезе в спирала от избори. Казваме не на хаоса, не на единични решения, които могат да хвърлят цялата държава в криза", добави Петков.


По-късно участници в коалиционния съвет коментираха пред "Дневник", че партньорите основно са обсъждали кои депутати от "Има такъв народ" биха могли да подкрепят правителството. Сметките им обаче показали, че е малко вероятно да се съберат 12 души, за да може управляващите да имат мнозинство от 121 депутати.


Според неофициални коментари управляващите партньори били подготвени за подобна ситуация, тъй като имало сигнали от няколко седмици насам.

"Зелено движение" благодари на "Има такъв народ" за участието в кабинета

В изявление, публикувано в профила на партията във "Фейсбук", "Зелено движение" (част от "Демократична България") благодари на депутатите от "Има такъв народ" за това, което са свършили заедно досега. От движението отбелязват, че остават в правителството и че от съществуването му има смисъл, докато то осъществява истински промени и се бори за опазването на околната среда.


Как карикатуристът Чавдар Николов коментира събитията от днес:


"Има такъв народ" е поканена да участва в насроченото за тази вечер заседание на съвета на управляващата коалиция и от партията зависи дали ще изпрати представители, се разбра от думи на говорителя на правителството Лена Бориславова пред "Нова телевизия".


Заседанието започва в 20 ч. Предварителната програма включваше обсъждане на предложенията на партньорите за актуализацията на бюджета.

"Как допуснахме да е премиер": отношенията в коалицията стигнаха до лични обиди

Три часа след като "Има такъв народ" напусна управляващата коалиция, напрежението и личните отношения в нея започнаха да се изясняват публично. Доскорошните партньори се обвиниха взаимно в лъжи, манипулации, връзки с мафията, липса на морал, липса на професионализъм.


Тон даде лидерът на "Има такъв народ", който обвини "Продължаваме промяната" и лично премиера Кирил Петков в национално предателство, а вицепремиера Асен Василев - че води държавата към фалит. В отговор Петков свърза "Има такъв народ" с "крадливите фирми", усвояващи парите за пътища и нарече регионалния министър Гроздан Караджов ("Има такъв народ") "брокер", действащ от името на Слави Трифонов. Уязви го също, че не е познат от протестите срещу Бойко Борисов, като повечето от останалите министри, а е "спуснат незнайно откъде".


Поредицата от публични обиди към бившите вече партньори продължи зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който в интервю за Би Ти Ви заяви, че Кирил Петков е изрекъл днес "куп лъжи" и че с призивите да бъде подкрепен от хората със сходни на неговите идеи от "Има такъв народ" се опитва да подкупва депутатите на Слави Трифонов.

Толкова е долно това, което направи днес Кирил Петков, че не мога да повярвам, че като държава сме допуснали да стане премиер

Тошко Йорданов,
зам.-председател на "Има такъв народ"

Йорданов повтори и вече изричани обвинения по адрес на "Продължаваме промяната" - че въпреки претенциите за нови лица там е пълно с хора от стари партии, че се назначават роднини в министерствата, а решенията се взимат под давление на лични познанства. Той дори разказа, че при обсъждането на коалиционното споразумение Кирил Петков отказал да се търси алтернативно трасе за магистрала "Струма" с думите: "Баща ми е еколог и каза, че не може".


Кирил Петков и Асен Василев с Тошко Йорданов и Ива Митева от "Има такъв народ" при сключването на коалиционното споразумение между партиите през декември миналата година

© Дневник

Кирил Петков и Асен Василев с Тошко Йорданов и Ива Митева от "Има такъв народ" при сключването на коалиционното споразумение между партиите през декември миналата година

Паметни записки уличавали премиера в задкулисни преговори за Северна Македония

Коалицията вече е тройна: Трифонов напусна, Петков ще пробва с кабинет на малцинството

© Капитал

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че във Външно министерство има мейли и паметни записки от евродипломати, които доказват обвинението на партията, че премиерът и съветникът му Весела Чернева се опитват да заобиколят коалиционното споразумение и да вдигна ветото над преговорния процес на Северна Македония в Европейския съюз.


"Петков е чертал на салфетка едни неща как преговорния процес да бъде вкаран в паралелен процес извън преговорната рамка", каза Йорданов в интервю на Би Ти Ви.


Той отхвърли позицията на Петков, че всички решения за българската позиция по преговорите на Северна Македония са в ръцете на парламента. По закон премиерът може да го направи сам - може да свали ветото и да стартира преговорен процес по друг начин, посочи Йорданов.


По-рано днес Кирил Петков декларира, че преговорният процес бил оставен изцяло в ръцете на външния министър Теодора Генчовска ("Има такъв народ").

"Има такъв народ" обвини лидерите на кабинета в лъжи и манипулации

Грозцдан Караджов и Тошко Йорданов

© Дневник

Грозцдан Караджов и Тошко Йорданов


В интервю за Би Ти Ви изтегленият от кабинета министър на регионалното развитие Гроздан Караджов и зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отхвърлиха всички твърдения на премиера Кирил Петков и на свой ред обвиниха "Продължаваме промяната" и лидерите ѝ в лъжи и манипулации.


"Нито една стотинка от отпуснатите от правителството пари за пътища не съм докоснал", заяви Караджов и допълни, че решенията за строеж и ремонти на пътищата са взимани от комисии и от министъра не е зависело разпределението на средствата към "крадливите фирми", както по-рано днес заяви Кирил Петков. Йорданов допълни, че Петков и заместникът му Асен Василев обвиняват Караджов в корупция за неща, които лично управлявали.


Според двамата номинация на вътрешния министър Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия не е била обсъждана и поради това не може да се твърди, че "Има такъв народ" я е отхвърлила.

София и Скопие работят по сделка за преговори с ЕС след вписване на българите в конституцията - това се разбра от думите на Кирил Петков. Ако това е така, то би съответствало повече на исканията на част от партньорите в досегашната коалиция и призивите на президента Румен Радев конституционният процес първо да бъде завършен, а едва след това да започнат преговорите. Подробности - тук.

БСП подкрепя кабинета, не иска да обсъжда министри засега

Корнелия Нинова

© Дневник

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ остава твърдо в управляващата коалиция и ще продължи да работи за приемането на актуализацията на държавния бюджет с аргумента, че тя ще осигури на българите помощи срещу скока в цените на енергийните източници и инфлацията.

"Избори сега означават още хаос, задълбочаване на кризите, липса на Народно събрание, което да взима адекватни решения, несигурност", заяви Нинова.

Тя подчерта, че левицата подкрепя заявената от премиера решимост за борба с корупцията и допълни, че социалистите ще гласуват "за" това вътрешният министър Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Отказа да отговаря на въпроси за това дали ще предложи кандидати за министри на мястото на напускащите от "Има такъв народ" с аргумента, че е рано да се обсъжда сега тази тема.


В отговор на въпрос Нинова уточни, че в БСП не са знаели предварително за намерението на "Има такъв народ" да напусне коалицията, макар да са били наясно с тлеещия конфликт между "Продължаваме промяната" и партията на Слави Трифонов. Подробности - тук.


Пълен запис на изявлението на Нинова:


Премиерът похвали Генчовска за подготвена сделка за Северна Македония

Премиерът Кирил Петков похвали външния министър Теодора Генчовска от "Има такъв народ" за това, че е постигнала напредък в преговорите за европейското бъдеще пред Северна Македония. В интервю за Би Ти Ви премиерът подчерта, че последните й разговори в Скопие през уикенда са приближили възможността европейските партньори да се съгласят първата междуправителствена конференция да се проведе само след промяна на македонската конституция.


Теодора Генчовска

© Дневник

Теодора Генчовска


Петков, когото Слави Трифонов по-рано днес обвини, че води паралелна на министъра политика, каза, че умишлено се е оттеглил от преговорите и те са водени от екипа на Генчовска. По думите му Трифонов и хората му "играят националистическата карта за Северна Македония за да клатят правителството", за да вкарват в риск коалицията, а "когато една коалиция се клати, компромисите могат да са по-големи".


Обтягането на отношенията си с президента Румен Радев премиерът обясни с различия по темата за Русия. "Ние застанахме на позицията, че агресорът е Русия, а той - че сме близо до конфликта и трябва да се снишим", каза Петков.


Какво още каза Кирил Петков за отношенията в управляваща коалиция - тук.

Властта не допуска взаимодействие с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

Кирил Петков не вижда възможност да търси подкрепа от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" за нужните на коалицията 12 депутатски гласа.


"Ще бъдем най-големите лъжци, ако се обърнем и направим сделка с Борисов зад гърба на народа", отговори той в интервю на Би Ти Ви на въпрос дали би сътрудничил с ГЕРБ. За ДПС, постави условие: "Докато санкционираният от САЩ по "Магнитски" Делян Пеевски е на първа линия - това е пълен абсурд. Не мога да се върна вкъщи и да се погледна в огледалото, ако направя такава сделка".


За "Възраждане" каза, че проблем са проруските им изявления. Моята надежда е да има 12 независими отговорни депутата от "Има такъв народ", които да застанат до нас и за които държавата е по-важна, повтори премиерът.

Петков: Гроздан Караджов е брокер от името на Трифонов

"Тези хора бяха в политиката, за да вземат обществени поръчки чрез агенция "Пътна инфраструктура" и когато те не се реализираха, напуснаха без да им пука за народа. Направиха го като един певец, който няма отговорност към държавата". Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за Би Ти Ви.


Отказът да се платят допълнителни 3.6 млрд. лв. на фирмите, строили пътища при управлението "Борисов", са проблемът заради който "Има такъв народ" напуска правителството, е обяснението на Петков.


По думите му сумата е поискана от вицепремиера Гроздан Караджов в допълнение на други 2.2 млрд. лв. по същото перо, предвидени в актуализацията на бюджета. "Давайки пари в тази посока, ние храним същите, които обещахме да не допуснем, същите, които Бойко Рашков разследва, същите, които видяхме изнесени в торби", каза Петков. Разказа, че Караджов е напуснал днешното заседание на правителството след като е видял, че искането му не е изпълнено. Постъпката на вицепремиера била разчетена като силова игра, характерна за лидера Слави Трифонов, като надеждите на останалите членове на кабинета били, че ще се върнат на масата, обясни Петков.


Гроздан Караджов

© Дневник

Гроздан Караджов


Минути след като "Има такъв народ" напусна коалицията Кирил Петков атакува и лично регионалния министър Гроздан Караджов. Повтори, че той е бил "спуснат" в кабинета от Слави Трифонов и е действал от негово име в претенциите за допълнителни средства за пътища и управлението им.
Гроздан Караджов е брокер - това са думи на Слави Трифонов

Кирил Петков,
премиер, в интервю за Би Ти Ви

Уточни, че той самият не е бил готов за решението на Слави Трифонов да напусне, но и не се съгласи с аргументите му за разграбване на държавата. Обясни и планираните по високи разходи с предстоящи плащания по дълга и напомни, че нивото на дефицита в бюджета се запазва

"Армията се нуждае от няколко милиарда, при това в много кратки срокове, но никой от Министерството на отбраната не си е позволил да ги поиска за тази актуализация на бюджета", коментира ресорният министър Драгомир Заков.


Той добави, че актуализацията е с насоченост най-уязвимите групи в обществото, като единствено е поискал повишаване на възнагражденията на военнослужещите с най-ниски заплати. "3 млрд. за пътища не е тема на тази актуализация. Пътищата имат проблеми, но това не може да става за сметка на социалния статус на българските граждани при тази инфлация", каза Заков по повод исканията на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, които доведоха до оттеглянето на "Има такъв народ" от управляващата коалиция.

Христо Иванов призова "Има такъв народ" да се върнат на масата за преговори

"Това, което липсваше в изказването на г-н Трифонов, е какво следва оттук нататък за страната. Не за нас, не за един или друг, които сме участници в тази постоянна драма".


Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от кабинета.


Христо Иванов

© Дневник

Христо Иванов


"Вероятно всеки е искал да сложи край на коалицията, но това не слага край на агонията. Защото това, което липсваше в изказването на г-н Трифонов, е какво следва оттук нататък за страната. Не за нас, не за един или друг, които сме участници в тази постоянна драма. Какво следва? Тласкаме България към избори, към хаос, към управление с плаващи мнозинства? Ако човек сериозно се отнася към това да представляваме хората, които са ни избрали, ние сме длъжни първо да си отговорим на този въпрос: "Какво следва оттук нататък?" и като видим, че следва само още повече агония, да седнем на сериозен разговор", коментира Иванов. Той допусна, че коалицията е трябвало да преосмисли много неща за това как работи и по това има съгласие на всички участници в нея, но едновременно с това те нямат право да тласкат страната към още повече хаос. Надявам се и вярвам, че колегите от ИТН ще разберат, че не могат направят такава крачка и да се върнат на масата на разговори. Това е моят призив. Все още не е изтекло времето", коментира Иванов.

Колко депутати са нужни на кабинета, за да продължи да управлява

Коалицията вече е тройна: Трифонов напусна, Петков ще пробва с кабинет на малцинството

© Дневник

Излизането на "Има такъв народ" от управляващото мнозинство ще намали броя на депутатите, на които може да разчита властта, от 134 на 109.


Лидерът на партията Слави Трифонов вече заяви, че народните представители от групата му ще подкрепят актуализацията на държавния бюджет в частта ѝ за социалните мерки - вдигане на пенсии, свалянето на косвените данъци за някои стоки и услуги и помощите за деца, но няма да гласува "за" останалите.

За да прокарва решения коалицията се нуждае от поне 121 гласа. Най-голямата група - "Продължаваме промяната", разполага с 67 депутати. Партньорите ѝ - БСП и "Демократична България, имат съответно 26 и 16. Това означава, че за прокарване на решения в общия случай ще са необходими 12 гласа от другите групи.

Кирил Петков вече заяви, че ще разчита на съмишленици в редиците на "Има такъв народ", които да подкрепят политиките на кабинета, независимо от партийно решение за излизане от властта.


Опозиционните ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" имат общо 106 гласа, като периодично декларират, че са готови да подкрепят управляващите по някои теми. Евентуално договаряне на подкрепа по конкретни гласувания ще минава през споразумения ad hoc срещу взаимноприемливи условия.

БСП и "Демократична България" декларирали пълна подкрепа за управлението

Христо Иванов и Корнелия Нинова

© Дневник

Христо Иванов и Корнелия Нинова

В отговор на многобройните въпроси за това на колко и кои депутати ще разчита за управлението си вбъдеще премиерът Кирил Петков заяви, че другите двама коалиционни партньори - БСП и "Демократична България", са декларирали пълна подкрепа за управлението.


Допълни, че разчита и на съмишленици сред депутатите на Слави Трифонов.

Всяка седмица откакто сме на власт ни се казва, че правителството ще падне, но това не е станало

Кирил Петков,
премиер

Петков отклони въпросите кои ще са наследниците на изтеглените четирима министри, като посочи само, че те ще трябва да отговарят на критериите за професионализъм и почтеност, на които отговарят останалите в кабинета.


Бившият евродепутат и журналист от финансираната от КТБ телевизия "ТВ7" Николай Бареков влезе в челен сблъсък с Кирил Петков и Асен Василев, задавайки въпроса с кого смятат да управляват и дали имат осигурени подкрепящи ги депутати, или ще разчитат на "купени депутати". "Аз самият съм бил...", започна ново изречение Бареков и беше посрещнат с ръкопляскания и ироничен смях от присъстващите.

"Ние не купуваме депутати. Вие ако се продавате, за съжаление не сте депутат", отговори Василев.

Петков ще разчита на депутати от "Има такъв народ"

В отговор на въпрос Кирил Петков даде да се разбере, че ще разчита вбъдеще депутати от "Има такъв народ" да подкрепят правителството при гласуването на решения в Народното събрание. Уточни, че не е водил разговори разчита по принцип на тяхната воля.

"Нужни са ни 12 депутати". Ние вярваме, че в групата на "Има такъв народ" има толкова, дори повече, които приемат идеите, с които тръгнахме да променяме България", каза Петков.

Той подчерта, че в групата на Слави Трифонов има народни представители, които подкрепят действията на правителството. Той посочи, че много от тях са били на протестите срещу кабинета "Борисов", заедно с днешните представители на "Продължаваме промяната". Като контрапункт посочи регионалния министър Гроздан Караджов, когото "хората не разпознават от площадите", защото е "спуснат незнайно откъде".


Кирил Петков

© Правителствена информационна пресслужба

Кирил Петков

Вицепремиерът Асен Василев демонстрира увереност за бъдещето на коалицията и подчерта, че има една червена линия, която "Продължаваме промяната" няма да премине, и тя е да позволи да продължат кражбите на публични средства.

"Да искаш 6 млрд. лв. за пътища, които да бъдат похарчени по непрозрачен начин, и заедно с това да блокираш създаването на силен контролен орган, е недопустимо. Това е червената линия", заяви Кирил Петков.

Асен Василев нарече "опорка" обвиненията на Слави Трифонов, че правителството е похарчило 9 млрд.лв. напълно непрозрачно в края на годината. Той изброи отново за какво са одобрени отпуснатите от кабинета и парламента пари и допълни, че всички постановления за тях, както и отчетите за разходите са публични.

На свой ред вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че от месеци се работи по разследване на незаконно усвоени бюджетни пари от фирмите за пътища.


Разследвания се извършват в съдебната и изпълнителната власт и ще ви информираме детайлно, защото обществото има право да знае как са разходвани, за къде са били предназначени те и къде се намират - дали са изнесени в чужбина, или у нас се изграждат имоти лична собственост на собствениците и управителите на фирми, заяви Рашков.

Властта ще форсира реформата на антикорупционната комисия и иска Рашков да я оглави

Премиерът Кирил Петков обяви, че е готов на правителство на малцинството. В отговор на решението на "Има такъв народ" да излезе от управляващата коалиция, той обвини досегашните си партньори в опит да сложат ръка върху милиарди левове за пътища и отказ да се реформира антикорупционната комисия, за да започнат разследванията за извършеното от бившия кабинет на Бойко Борисов.


Петков заяви, че "Има такъв народ" е поставяла условия за средствата за финансиране на строежа и ремонта на пътища, така че да осигури преминаването им към определени предварително фирми. Допълни също, че партията на Слави Трифонов е спряла целенасочено реформата в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и е отказала тя да бъде оглавена от "човек с безспорен авторитет", какъвто е вътрешният министър Бойко Рашков.


Бойко Рашков и Кирил Петков

© Дневник

Бойко Рашков и Кирил Петков


С думите си премиерът потвърди неофициалните информации от последните седмици, че между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" има напрежение заради обсъжданите реформи м антикорупционната комисия, която трябва да се раздели на две звена и да заработи ефективно, включително с разследващи функции. Потвърди и, че хората на Слави Трифонов са настоявали решенията да се взимат само с пълно мнозинство и така са блокирали всички възможности тя да работи реално.

Петков обяви, че е настъпил вододел - изборът е между мафията и опазването на държавните пари и в името на тази цел той е готов да управлява в тройна коалиция и при липса на мнозинство в парламента. Заяви, че още утре ще внесе проектоезакона за реформи на антикорупционната комисия и ще предложи Рашков да я оглави.

Подробности по темата - тук.

Изявлението на премиера Кирил Петков и "Продължаваме промяната":


Няколко часа по-късно в безпрецедентно остро изявление лидерът на "Има такъв народ" обвини премиера в национално предателство и ограбване на държавата и заяви, че оттегля министрите си.
От днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция и на тази агония

Слави Трифонов,
лидер на "Има такъв народ"

По думите му причините, поради която коалиция не работи, са две - "Македония и факта, че в държавата вече няма пари". Трифонов повтори тезата, че премиерът е заобиколил външния министър Теодора Генчовка (от "Има такъв народ") и е поел тайно и в разрез с интересите на държавата ангажименти за оттегляне на българското вето върху преговорите на Македония за членство в Европейския съюз. След това нападна и вицепремиера и финансов министър Асен Василев, с аргумента, че е изхарчил 9 млрд. лв. за 9 дни през декември 2021 г. без отчет и че сега предлага мерки, които само ще ускорят инфлацията. Подробности - тук.


За 16 ч. е насрочена пресконференция на "Продължаваме промяната". Тя беше обявена преди изявлението на Трифонов.


Слави Трифонов

© Дневник

Слави Трифонов

Решението за гласуване на проектобюджета днес предизвика пререкания и в Министерския съвет, а министрите от "Има такъв народ" - Теодора Генчовска, Радостин Василев и Гроздан Караджов, напуснаха заседанието.


По неофициална информация те са настояли в бюджета да бъдат отпуснати допълнително пари за ресорите им, но са получили отказ. Четвъртият министър на "Има такъв народ" - Александър Николов, който в последните седмици демонстрираше добър синхрон с премиера Кирил Петков, не е присъствал на заседанието. Как се стигна до конфликта - тук

Кирил Петков и Слави Трифонов

© Дневник

Кирил Петков и Слави Трифонов

Актуализацията на държавния бюджет, в която са залегнали и мерките за компенсиране на повишените цени на енергията и на инфлацията, вкара в остър спор партньорите от управляващата коалиция "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". От партията на Слави Трифонов се оплакаха, че предложенията им не са взети предвид и че най-голямата формация в управлението - "Продължаваме промяната" се опитва да наложи своите виждания, без да се съобразява с останалите.


Въпреки недоволството, което беше публично изразено и вчера, кабинетът реши да гласува днес проектобюджета във вида, в който е предложен от финансовото министерство, а да обсъжда предложенията на партньорите довечера, за когато беше насрочено заседание на Съвета на коалицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK