Правителството планира разходите за въоръжение да са 2% от БВП през 2023 г.

Премиерът Кирил Петков и министъра на отбраната Драгомир Заков

© Цветелина Белутова, Капитал

Премиерът Кирил Петков и министъра на отбраната Драгомир ЗаковПрез 2021 г. е отчетено известно подобрение в състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили, което е позволило изпълнението на възложените им задачи по мисиите, произтичащи от конституционните им задължения и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.


Все още обаче са налице сериозни дефицити, които са причина за ограничения в готовността на силите, в сроковете и в обема на изпълняваните задачи, особено по мисия "Отбрана".


Това се посочва в доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2021 г., приет днес от правителството.
"Необходимостта от ускорено превъоръжаване и модернизация за преодоляване на технологичното изоставане на Въоръжените сили налага по-висок ръст на капиталовите разходи, като ще се търсят възможности в хода на бюджетната процедура за предсрочно изпълнение на Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на България до 2024 г. още през 2023 г. при наличие на готови инвестиционни проекти за модернизация и превъоръжаване с оглед ефективно и ефикасно изразходване на средствата", посочват от кабинета.


Докладът отчита както постигнатите успехи, така и предизвикателствата пред въоръжените сили, свързани с изпълнението на техните мисии и задачи, организационното им изграждане, попълването на вакантните длъжности, усилията за модернизация и изпълнението на съюзните ангажименти, в контекста на здравната криза с COVID-19 с нейните финансови и икономически последици.


За разлика от досегашните доклади за състоянието на отбраната и въоръжените сили, в структурата на настоящия документ е била включена извънредно нова точка, посветена на фундаментално променената стратегическа среда след началото на войната на Руската федерация в Украйна. Предложените в последната точка на доклада направления за работа в средносрочен план са изготвени въз основа на новата стратегическа ситуация. Една от основните насоки на усилията е спешното попълване на дефицити от способности чрез използване на подкрепата на съюзниците от НАТО, включително с разполагане на техни сили и средства в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK