"Има такъв народ" смята "Продължаваме промяната" за "фюрерчета" заради антикорупционния закон

"Има такъв народ" смята "Продължаваме промяната" за "фюрерчета" заради антикорупционния закон

© Георги КожухаровИзбори 2022

След като вчера (9 юни) "Продължаваме промяната" внесе самостоятелно законопроекта си за промени в антикорупционната комисия, в декларация от трибуната на парламента политическата формация призова народните представители за подкрепа, без да посочи конкретно от коя парламентарна група я очаква.


Милен Матеев от "Продължаваме промяната" обяви, че, ако предложенията бъдат приети, антикорупционната комисия "няма да бъде нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта, каквато е печално известната на ГЕРБ".


Юристът добави, че напусналите коалицията "Има такъв народ" са спъвали проекта на антикорупционния закон: "Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията с право да вето кой да бъде проверяван и разследван и кой не", каза Матеев.


Времето за убеждаване и компромиси приключиМилен Матеев,

депутат от "Продължаваме промяната"


Тошко Йорданов от "Има такъв народ" отговори, че Матеев лъже и обяви, че не партията му не била искала човек с право на вето в комисията, а да трябва "четиримата да взимат решения с пълен консенсус". По същество двете неща означават едно и също. Но според Йорданов това е важно, защото "с пълен консенсус може да се избегне една политическа сила, била то и ние, да искаме да разчистваме политически сметки с опозиционери".


Йорданов твърди, че Петков му е казал: "На мен ми трябва разследващ орган и паралелна прокуратура". "Аз му казах, че това е много кофти, защото тогава разликата между нас и ГЕРБ ще е никаква", продължи Йорданов.


"Продължаваме промяната" искат да си организират собствен Гешев, за да го използват за каквото се сетят. Малки фюрерчета, хайде няма нужда!


Тошко Йорданов,

председател на парламентарната група на


След него основният юрист на парламентарната група Ива Митева изброи редица съдържателни критики към законопроекта. Част от посочените от нея са:

  • законопроектът е преписан на 90% от настоящия, като единствената разлика е, че се дават правомощия на разследващ инспектор
  • махнати са категории хора, които могат да бъдат разследвани: членовете на държавните предприятия по Закона за горите, директорите на горските и ловните стопанства
  • не е ясно кой избира въобще състава на антикорупционната комисия, "тъй като те са заличили текста на закона"

Ако отворите действащия закон и ги попитате за някой постановки, няма да ви кажат нищо. Те не познават този закон.


Ива Митева,

депутат от "Има такъв народ"


Ива Митева коментира и обвиненията, отправени от премиера Кирил Петков, че "Има такъв народ" бави законопроекта за антикорупционната комисия. По думите ѝ на коалиционен съвет проектът е обсъждан първо в края на януари и след това близо четири месеца "нищо". "Сега чувам, че имали много работа и работели по други закони. Защо обвиняват нас тогава", каза Митева.


Впоследствие от "Продължаваме промяната" обвиниха Ива Митева, че не е чела законопроекта и обориха част от нейните твърдения. Според тях не е вярно, че са премахнати категории хора, които могат да бъдат разследвани, както и че разследващите инспектори ще участват в съдебната фаза на процеса.


"Възмутени сме от поредните лъжи, които се сипят днес. Отново представителите на "Има такъв народ" в трети пореден парламент саботират всички възможни реформи, свързани с борбата с корупцията", заяви Милен Матеев.


По думите му "истеричната реакция, която наблюдаваме днес, сме я наблюдавали лично в експертните съвети. Те саботираха процеса по изготвяне на проекта, като или не присъстваха, или напускаха след пет минути, настоявайки на своето условие - да има човек в комисията, който да има право на вето", обясни Матеев и допълни, че това би направило комисията неработеща.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK