Тошко Йорданов обвини премиера в подкупване на депутати, един от тях отрече

Тошко Йорданов обвини премиера в подкупване на депутати, един от тях отрече

© Георги КожухаровИзбори 2022

В търсене на 12 депутати, които да продължат да подкрепят управлението, лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е предлагал подкупи на трима народни представители от "Има такъв народ", заяви на брифинг заместникът на Станислав Трифонов Тошко Йорданов. Според него депутатите не са приели предложението.


Имена не бяха посочени, но по-рано през деня Ива Митева от същата парламентарна група обяви, че Петков е търсил среща с депутата Кирил Симеонов. Самият Симеонов потвърди за срещата, но отече да са му предлагани пари или постове.


"Аз не мога да гарантирам за нито един човек на света как би постъпил в тази ситуация. Вярвам в нашата парламентарна група, че сме тук за кауза, а не за да ни купуват един по един. Но е възможно някой да постъпи глупаво, купувайки си фабрика на 9 септември", каза Тошко Йорданов.


Може да има някъде предател, но в крайна сметка предателите винаги умират сами, защото никой не иска да говори и живее с тях.Тошко Йорданов,

зам.-председател на "Има такъв народ"


"Кирил Петков е Татяна Дончева в панталон. Прави същото - тя предлагаше 500 К, той предлага светло бъдеще. И двата варианта за мен са корупция", обяви още зам.-председателят на "Има такъв народ", препращайки към обвиненията си в предишния парламент към Татяна Дончева от "Изправи се.БГ! Ние идваме!", че била опитала да разцепи "Има такъв народ" с подкуп от 500 хил. лв. за Радостин Василев.


Не се разбра какво се разбира под "светло бъдеще": "Човекът прави намеци за... не съм бил на този разговор, ще си замълча, защото в крайна сметка като цяло е подкуп да извикаш някого - може да е физически, финансов, да обещаеш постове", каза Йорданов.


Още в началото на пленарния ден първо Ива Митева от "Има такъв народ" обяви, че късно снощи премиерът Кирил Петков се е обадил на депутата Кирил Симеонов, "за да го убеждава да поддържа правителството и кабинета". Симеонов потвърди за разговорите, като той е отишъл на среща с премиера "в някаква негова лаборатория" (преди да влезе в политиката, Кирил Петков се занимава с хранителни добавки - бел. авт.)


"Не ми е предлагал нито постове, нито пари или всякакви такива работи. Просто си поговорихме и ми каза, че, ако мога да си преосмисля позицията, да не хвърлям страната в хаос", коментира Кирил Симеонов.


Отидох да си поговорим за ситуацията в държавата, че ще се повиши руското влияние, че има опасности, такива неща


Кирил Симеонов,

депутат от "Има такъв народ"


Симеонов разказал за срещата на Тошко Йорданов, Ива Митева и Любомир Каримански. Твърди, че не е дал отговор на Петков. "Благодарих му за разговора и си заминах", каза депутатът. От срещата е разбрал, че Петков е говорил и с други съпартийци на Симеонов, но не казал с колко и кои. На въпрос дали остава лоялен на "Има такъв народ" отговори с "разбира се" и смята, че депутатите от партията на Слави Трифонов няма да бойкотира важни решения за държавата.


Обвиненията на Йорданов коментира и председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. "Ние не офертираме, не купуваме и не раздаваме бюджети за постове и управление. Може би това е причината да се стига до това напрежение и излизане на коалиционни партньори", каза Гюров. По думите му само по себе си провеждането на срещи за убеждаване не е ненормално, защото "са поставени на ясни основи и всеки, който се припознава в приоритетите и целите ни, е добре дошъл".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK