В "Продължаваме промяната" смятат, че са намерили подкрепящи депутати, а в "Има такъв народ" не знаят

Атанас Михнев, депутат от "Продължаваме промяната"

© Юлия Лазарова

Атанас Михнев, депутат от "Продължаваме промяната"Избори 2022

От "Продължаваме промяната" твърдят, че са намерили депутати, които да подкрепят управлението при гласуването на законопроекти в Народното събрание, въпреки че лидерът Слави Трифонов изненадващо миналата седмица обяви, че партията му напуска коалицията и оттегля министрите си.


"Това за което ние се пазарим, са хора с правилната мотивация да променят България. Хора с - любимата ни дума - топките да си кажат, че срещу "Капитан Андреево" (има предвид корупционна схема, на която акцентира "Продължаваме промяната" в последно време - бел. авт.) ние се изправяме срещу мафията, не на страната на мафията, която може би е плащала на всички досегашни политически сили. Такива хора вярваме, че ще намерим", казва депутатът от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев на брифинг в Стара Загора.


Попитан дали това означава, че вече са намерени подкрепящи управлението депутати от "Има такъв народ", Михнев казва: "Означава, че вече сме намерили", но уточнява, че не става дума за 12 души, колкото най-малко трябват, за да има мнозинство в парламента, макар и много крехко.
Изказването на Михнев времево почти съвпадна с публикация в "24 часа", според която подкрепящите настоящото управление депутати са седем, водени от подалия оставка министър на спорта Радостин Василев. Първоначално изданието писа са осем народни представители от партията на Слави Трифонов. Публикацията изброява имената на: Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Ивайло Христов, Деян Петков, Христинка Иванова, Георги Георгиев.


Изходната версия на "24 часа" включваше и името на Виктория Василева, зам.-председател на парламентарната група на "Има такъв народ" и главен секретар в партията на Слави Трифонов. Впоследствие в публикацията се уточнява, че Василева се е отказала да напусне. Потърсена от "Дневник", Виктория Василева каза, че не е в групата на напускащите, че "някой пише глупости, заради които трябва аз да се обяснявам после". Министърът на спорта Радостин Василев не отговаря на позвъняванията на "Дневник", но когато потвърди, че ще спази партийната повеля на Трифонов и ще подаде оставка, изрично каза, че решението е политическо. Избегна и да атакува лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, както иначе правят ред други представители на "Има такъв народ".


"Дневник" разговаря и с депутата от "Има такъв народ" Ивайло Христов, който е лекар. Каза, че не смята да напуска парламентарната група на партията на Слави Трифонов, но и определи решението му за напускане на коалицията като емоционално.


Около час и половина след разпространената от "24 часа" информация пресслужбата на "Има такъв народ" информира, че "нямаме представа" дали информацията на изданието е вярна: "Не знаем дали е така. Следващите дни и часове най-вероятно ще го покажат. Досега депутатите са били лоялни към ръководството на партията и най-вече към своите избиратели. Всички видяхме, че министър-председателят се обърна към групата на "Има такъв народ". Всъщност, той публично демонстрира опит да си пазарува депутати. Има само два начина - с пари или с постове. И дали това е така, ще разберем съвсем скоро", гласи съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK