На живо

Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

Избрано от редактора
Никола Минчев

© Георги Кожухаров

Никола МинчевШест месеца след избирането му Никола Минчев от "Продължаваме промяната" беше свален от поста председател на Народното събрание с гласовете на бившия участник в управляващата коалиция "Има такъв народ" и на опозиционните ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".


В присъствието на премиера и повечето министри, новосформираното мнозинство демонстрира пълна мобилизация. Тя изправя правителството пред несигурно бъдеще след вота на недоверие следващата седмица, въпреки оптимистичните прогнози на Кирил Петков, че ще получи нужните седем гласа от "честни и смели" депутати от четирите партии. Ако тогава конфигурацията от гласове се повтори, а в момента това изглежда много вероятно, кабинетът "Петков" ще отиде в историята.


Петчасовият дебат днес се превърна в репетиция за вота на недоверие, а споровете по това как се управлява страната значително превъзхождаха упреците към работата на Никола Минчев. Повечето групи дори направиха изричната уговорка, че нямат никакви претенции към председателя и че той пада политическа жертва на разпадналото се управленско мнозинство.
Значително по-остри бяха споровете по водената от кабинета политика, в които доминираха определенията "предатели" и "мафия". Премиерът Кирил Петков и заместникът му Асен Василев влязоха в остър сблъсък с групата на ДПС. Очаквано, тежки обвинения бяха разменени и между "Има такъв народ" и напусналите групата депутати. Макар да гласува заедно с останалите в новото мнозинство, националистическата партия "Възраждане" беше неочаквано въздържана по време на дискусията, като единствено лидерът ѝ Костадин Костадинов направи изказване.


Нов председател трябва да бъде избран в двуседмичен срок, а дотогава функциите на Никола Минчев ще изпълнява заместникът му Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната").


Хронология на случилото се в пленарната зала вижте в статията.

Част от депутатите се забавиха с напускането на Народното събрание. В сградата са останали представители на ДПС, "Възраждане" и няколко от "Има такъв народ".


Част от народните представители изразиха притеснения, че може да бъдат обект на агресия от страна на протестиращите. "Пак ли давате указания като с белия автобус" - с тези думи се обърна към репортер на Би Ти Ви в кулоарите Петър Чорбанов от ДПС. Намекът е за акцията от 2013 г. по време на протестите срещу кабинета "Орешарски, когато депутати от движението бяха изведени от парламента в бял автобус, охраняван от жандармерията, но протестиращите успях да го блокират на площада.


"И аз съм бил отвънка и съм протестирал, няма лошо", коментира Тошко Йорданов от "Има такъв народ". По-рано той излезе за няколко минути при протестиращите, но се върна под охраната на полицията, защото беше замерян с празни пластмасови бутилки и кутийки от напитки. "Не беше много умно-красиво това, което се случи", заключи той.


Протестиращи гониха и депутати от "Възраждане" в района на Софийския университет.


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Юлия Лазарова

От ГЕРБ осе оплакаха от насилие срещу техни депутати на протеста около Народното събрание. Пиарът на партията Никола Николов уточни, че депутатът Александър Ненков е удрян и заливан.

Пристигна линейка с включени сирени и сигнални светлини. Автомобилът беше пропуснат от протестиращите и се отправи към страничния вход на сградата на парламента, който гледа към Софийския университет. По-късно се разбра, че Спешна помощ не е извикана заради здравословен проблем, а заради изискванията при масови събирания да се осигури възможност за бърза лекарска реакция.

Протестът вече е на входа, от който депутатите си тръгват

Заседанието на парламента приключи и депутатите тръгват да излизат. Протестиращите се преместиха на Северния вход на парламента, който се ползва обичайно от народните представители и администрацията. Те освиркват представителите на мнозинството, което днес свали председателя на парламента. Чуват се възгласи "Мафия" и "Тук не е Москва". Депутатите от управляващата коалиция са посрещани с аплодисменти.


Към представителите на "Възраждане" бяха хвърлени черни губени топки, след като групата излезе и застана срещу протестиращите.


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Юлия Лазарова


Полицейски кордон не допуска протестиращите да се приближат към служебния вход на Народното събрание.

Тошко Йорданов беше изведен от полицията, след като протестиращи го замеряха

В отговор на скандиранията "Тошко, излез" председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов също излезе през официалния вход нна Народното събрание и опита да отиде при протестиращите.


Той обаче беше посрещнат със скандирания "Мафия" и замерян празни пластмасови бутилки. Наложи се полицаите, охраняващи протеста, да го ескортират обратно до входа на сградата. Подробности - тук.


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Юлия Лазарова

Петков призова протестиращите да не се разочароват, ако вотът срещу кабинета успее

Към 20 ч. премиерът Кирил Петков, заместниците му Асен Василев и Корнелия Нинова и депутатите от управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", излязоха на стълбите на парадния вход на Народното събрание, за да благодарят на протестиращите срещу отстраняването на Никола Минчев.


Депутатите използваха почивката на продължаващото заседание за актуализация на държавния бюджет. При излизането си те аплодираха събралите се хора и на свой ред бяха аплодирани от тях.


Никола Минчев

© Юлия Лазарова

Никола Минчев


Няколко минути по-рано Никола Минчев отиде сам при протестиращите, за да им благодари, и беше посрещнат с одобрителни възгласи.


Премиерът Кирил Петков се качи на стълбите пред сградата, откъдето държа с мегафон импровизирана реч и увери, че той и партията му няма да отстъпят в опита гражданите да си върнат държавата. "Много сме и сме заедно, няма къде да ходят", заяви той и получи в отговор скандирания "Мафията вън".

Петков призова събралите се да не се разочароват от предстоящия вот на недоверие и го нарече "просто една стъпка". Допълни, че дори правителството да падне, партиите, които се борят със задкулисието, ще се върнат по-силни след избори.
След него Корнелия Нинова увери, че участниците в управлението няма да се откажат от започнатото. "Заедно ще успеем", каза тя. Част от протестиращите я освиркаха.


Никола Минчев, който беше извикан още веднъж на импровизираната трибуна, допълни, че подкрепата, която вижда, му дава сила, че промяната ще продължи: "Не сме се отказвали, не сме си го и помисляли". Още по темата - тук.


Кирил Петков

© Юлия Лазарова

Кирил Петков

Започна протест срещу свалянето на Никола Минчев

Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Юлия Лазарова


Няколкостотин души протестират от час пред централния вход на Народното събрание срещу отстраняването на Никола Минчев от председателския пост в парламента.


Акцията беше организирана през социалните мрежи, а участници в нея коментираха пред Би Ти Ви, че са там, защото днешното гласуване е показало, че вече има ново мнозинство и то може да върне мафията на власт.


Към 19.30 ч. участниците се направиха шествие, което обиколи катедралата "Св. Александър Невски" и се върнаха пред паметника на Цар Освободител. При протестиращите излязоха и депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Слави Трифонов увери, че не е в коалиция с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

Слави Трифонов

© Дневник

Слави Трифонов


Няколко часа, след като партията му - заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" - отстрани председателя на парламента, лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов декларира, че между четирите формации няма коалиция, а случилото се е било резултат от закононарушения на Никола Минчев.


В пост във "Фейсбук" той посочва, че че ако председателят на парламента не спазва закона, то трябва да бъде свален. И повтаря: "За неразбралите ще кажа още веднъж - няма никаква коалиция между "Има такъв народ", ГЕРБ и ДПС. Няма и никога няма да има".

Христо Петров - Ицо Хазарта, пусна снимка на новото мнозинство

Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Фейсбук профил на Христо Петров

Няколко часа, след като новото мнозинство свали председателя на парламента от поста му, Христо Петров от "Продължаваме промяната" публикува във "Фейсбук" снимка, на която се вижда как председателите на групите на "Има такъв народ", ГЕРБ и "Възраждане" разговарят в кулоарите на Народното събрание.


Депутатът, известен с прякора Ицо Хазарта, е придружил кадъра само с три сърчица.


За по-малко от час снимката беше споделена близо 800 пъти и имаше 400 коментара.

В социалните мрежи е обявен граждански протест срещу решението за отстраняване на Никола Минчев. Той е под наслов "Мафията отстрани Минчев: да защитим европейска България без мафия" и започва в 18.30ч. на площад "Народно събрание".


"Ще се борим докрай за европейска България без управление на мафията. Един за всички, всички за един", пишат организаторите на протеста. Участие до момента са заявили малко над хиляда души.

Групите не успяха да се разберат за нов председател на парламента

Председателският съвет, в който участват ръководствата на всички парламентарни групи, не е постигнал съгласие как и кога ще бъде избран нов председател на Народното събрание, съобщи след заседанието лидерът на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова.


Според правилника срокът е две седмици, а до него функциите на отстранения Никола Минчев трябва да изпълнява зам.-председателя от най-голямата група - Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната").


ГЕРБ обаче настоява нов председател да бъде определен още утре, като първа точка в пленарното заседание. Изтъкнатият от Атанасова аргумент е, че предстоят не само актуализацията на бюджета, но и гласуването по внесения от ГЕРБ вот на недоверие. Тя не отговори дали бившите управляващи имат своя номинация и дали биха подкрепили Ива Митева от "Има такъв народ", чието име се споменава неофициално като най-вероятен кандидат за поста.


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Юлия Лазарова

Интепретацията на събитията в парламента на карикатуриста Христо Комарницки от вестник "Сега":


В кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков обвини новата коалиция между ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" в пълна безпринципност.


"Обединиха се срещу човек, когото те уважават. Не им пука за собствената им страна. Няма морал, няма идеология", коментира Петков минути след гласуването и повтори, че няма да се откаже от борбата си за това правителство.

Гласът "въздържал се" е на Никола Минчев

Веднага след гласуването вече бившият председател на парламента Никола Минчев каза в кулоарите, че гласът "въздържал се ", подаден от депутат на "Продължаваме промяната" е бил негов. Той нарече стройното гласуване срещу него "репетиция и демонстрация" за предстоящия вот на недоверие на правителството.


Какво още каза Минчев вижте във видеото:


Със 125 гласа "за" и 113 "против" и един "въздържал се" Народното събрание освободи Никола Минчев от председателския пост.


Гласуването демонстрира пълна мобилизация - бутоните натиснаха 239 депутати, отсъстваше единствено Делян Пеевски от ДПС.


Решението за отстраняване на Минчев беше взето от целите групи на "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Всички депутати на управляващата коалиция от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" го подкрепиха с вот "против", като един от съпартийците му гласува с "въздържал се". Петимата независими народни представители, които излязоха от "Има такъв народ" в началото на седмицата, също бяха срещу оставката.

Начело на Народното събрание до избирането на нов председател ще е Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната"). Според правилника изборът трябва да се състои до 2 седмици.

По искане на Десислава Атанасова от ГЕРБ е свикано заседание на Председателския съвет на парламента, в който участват ръководствата на всички групи. Очаква се да бъдат обсъдени номинации са наследник на Минчев.

Всички знаем, че истинското основание за моята оставка е същото като за вота на недоверие - в пленарната зала има ново мнозинство, заяви от трибуната председателят Никола Минчев. Допълни, че е влязъл в политиката с желание за промяна на действащия модел, но оформящото се мнозинство не само не носи промяна, а и ще съхрани модела. "В такъв парламент може би е добре да не съм председател", допълни той.


Оказа се, че тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен


Никола Минчев,

председател на парламента


Минчев посочи, че винаги се е старал да се отнася с уважение към всички народни представители. По думите му това, че критиките към него в днешния дебат са били сравнително малко, е доказателство за това. Той се сбогува емоционално с колегите си, посочвайки, че за него е било чест да влезе в храма на българската държавност и да бъде пръв сред равни.


Дебатът приключи. Започва изслушването на Никола Минчев.

ГЕРБ обяви готовност за жертви за възстановяване на диалога

Тома Биков

© Георги Кожухаров

Тома Биков


ГЕРБ е в готовност да прави жертви в името на това да бъде възстановен диалогът. Условието е и останалите политически сили да обяснят на избирателите си, че не може държавата да продължи по този начин


Така Тома Биков отговори на призива на Христо Иванов от "Демократична България" да се търсят всички възможности за диалог, защото поредни предсрочни избори само ще задълбочат кризата.


Биков постави още едно условие - " България да избере нормален човек за премиер", и атакува Кирил Петков, че лъже за всичко - от гражданството си, през преговорите за Северна Македония и до аргументите за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви за незаконен.

"Преди да скочим в пропастта, нека се огледаме накъде отиваме", призова съпредседателят на "Демократична България". Той заяви, че всички партии е трябвало да имат повече търпение едни към други и да се търси решение на кризата. Вместо това се е стигнало до сблъсъци, които ще имат тежки за България последствия.


Не виждам какво да правим сега и перспективата е да отидем на нови избори, след които положението ще бъде далеч по-лошо, каза Иванов. Той повтори тезата, че дебатът изобщо не е за действията на Никола Минчев, когото нарече "представител на достойна нова генерация в политиката", а за това кой и как да управлява страната.


Завърши със съжаление за сигурното отстраняване на Минчев от поста му и думите: "Г-н председател, благодаря ви за отличната работа".


Той беше репликиран от Тома Биков, Радомир Чолаков и Александър Ненков от ГЕРБ, които заявиха, че под председателството на Минчев са извършени множество нарушения на Конституцията и законите. "Председател на парламента е страж на закона в една страна и няма право да го нарушава", каза Чолаков. Добави, че Минчев е подлагал на гласуване решения, които е трябвало да върне на премиера, защото са незаконни.


"Не съм видял Конституционният съд да се е произнесъл, че някое от приетите решения е незаконно. Това е само във вашите глави", отвърна Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната").

В кратко изказване лидерът на националистическата партия "Възраждане" Костадин Костадинов повтори обвиненията си към Никола Минчев заради отказа да продължи закритото заседание вчера. Той нарече решението доказателство за зависимостите на председателя на парламента и настоя, че той трябва да си отиде от поста по тази причина.


Костадинов призова за оставка на правителството и нови избори, които щели да бъдат референдум за приемането на еврото, излизане от Евросъюза и НАТО, както и за държавната позиция за случващото се в Украйна.

Корнелия Нинова: Къде ви е алтернативата, уважаеми

Вицепремиерът Корнелия Нинова се включи в дебата, заявявайки, че като дългогодишен политик и парламентарист е виждала много неща в пленарната зала, но никога не е имало "такова разрушително озверяване".


Корнелия Нинова

© Велко Ангелов

Корнелия Нинова


"Виждали сме през годините всякакви уговорки, но това, което се задава като коалиция няма никаква принципна или ценностна стойност", декларира тя и риторично попита как се съчетава искането на "Възраждане" за излизане от Европейския съюз и НАТО с прокламираните евро-атлантически ценности на ДПС.


Нинова добави, че лично се сблъсквала със задкулисието и знае колко е трудна битката с него. Тя се обърна към новосфромираното мнозинство с въпроса какво предлага, след като иска да събори управляващата коалиция, която се опитва да пребори корупцията и да освободи страната от тайните договорки, които я управляват от години.

Къде ви а алтернативата? Вашето предложение е връщане на статуквото, но разширено - с "Възраждане" и "Има такъв народ".


Корнелия Нинова,

вицепремиер и лидер на БСП


Корнелия Нинова заяви, че партията ѝ е гарант за това, че не може да има никакви промени в позицията на България към преговорите на Северна Македония. По думите ѝ и тази тема, и изваждането на картата "Възродителен процес", се раздухват нарочно, а единствената тема е задкулисието


В отговор на критиките, че стои в правителството за власт и пари Нинова напомни, че през 2017 г. тогавашният премиер ѝ е предлагал да стане председател на парламента, за да си осигури спокойствие от опозицията. Този пост се търгува отдавна, да знаете, обърна се Нинова към колегите си.

Александра Милчева от "Продължаваме промяната" - един от най-младите депутати, направи паралел между днешната ситуация и свалянето на кабинета на Филип Димитров през 1992 г., предшествано от оставката на парламентарния председател Стефан Савов.


Акцентира на съвпаденията - замесването на темата Северна Македония и участието на ДПС като коалиционни партньори на тогавашния кабинет (всъщност, движението формално не е част от управленска коалиция тогава, но подкрепя кабинета - бел. авт.). Разказа и за детските си години, преминали в годините на зараждане на мафията и на мутрите, и допълни, че страната е изправена пред същата ситуация.


"Няма да позволим децата ни да живеят в така държава и такъв свят", завърши емоционално Милчева, която е в напреднала бременност. Тя беше изпратена с ръкопляскания от народни представители от различни групи, включително ДПС.

"Демократична България" предупреди, че се готви нов модел "Беров"

Атанас Атанасов

© Юлия Лазарова

Атанас Атанасов


Съпредседателят на "Демократична България" и зам.-председател на Народното събрание Атанас Атанасов
Атанасов нарече новосъздаденото мнозинство "начало на пълзящ преврат". Той допълни, че има подмяна на волята на избирателите, защото "Има такъв народ" са заявявали, че искат да влязат в парламента, за да изчегъртат модела ГЕРБ, а сега са заедно с бившите управляващи.


Атанасов нарече Никола Минчев "почтен, образован, толерантен човек", чиято глава трябва да бъде взета по политически причини. Той обвини ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", че искат да създадат нов кабинет "Беров", да сложат удобни хора в регулаторите и да продължат модела на Борисовата държава.


В отговор Тома Биков от ГЕРБ отрече да става дума за пълзящ преврат и допълни, че искането на оставка на председателя на парламента е нормална практика. Той отговори на Атанасов с риторичния въпрос дали неговите избиратели са очаквали да влезе в коалиция с БСП.

ГЕРБ: Вотът ще е урок за "Продължаваме промяната"

След подновяването на заседанието лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова потвърди готовността на новосформираното мнозинство в парламента да отстрани председателя от поста му и повторите обвиненията си към Никола Минчев, че неведнъж грубо е погазвал правилника.


Десислава Атанасова

© Юлия Лазарова

Десислава Атанасова


Атанасова постави под съмнение изречените по-рано от депутати на управляващата коалиция комплименти по адрес на Минчев. Цитира историческа справка, според която Народното събрание е имало поне двама по-млади председатели и допълни, че не може да прецени дали Минчев е "брилянтен юрист", защото има само едно изказване в Народното събрание.

"Днешният вот не само ще е демонстрация на друго мнозинство. За вас лично и за вашата парламентарната група той ще е и урок, дано го научите", обърна се Десислава Атанасова към "Продължаваме промяната".
Тя потвърди, че дебатът не е за освобождаването на председателя на парламента, а за кризата на управлението и призова премиера Кирил Петков да улесни Народното събрание и българските граждани и днес да бъдат приети както оставката на Минчев, така и на кабинета.

Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Юлия Лазарова


Група от около 40 души се събра в късната сутрин на паметника на Цар Освободител - срещу централния вход на Народното събрание, за да демонстрира подкрепа за Никола Минчев, видя репортер на "Дневник". Малко преди 11 ч. протестиращите срещу искането за оставка бяха проверени от двама полицаи, които се интересуваха кой е организатор на акцията. Няколко човека отговориха, че организатор няма и че вчера следобед се е появило съобщение за протеста във "Фейсбук", на което те са откликнали. Допълниха, че не очакват да се присъединят много хора, тъй като е работен ден и твърде късно се е насрочило събитие в социалните мрежи.

Парламентът е в почивка, за да спадне напрежението

В отговор Мустафа Карадайъ обвини Асен Василев в "гьонсуратлък" и разказа накратко историята на ДПС, започвайки от нелегалното движение от средата на 80-те години на 20 в. и акцентирайки върху жертвите, дадени от българските турци в края на комунистическия режим. Той подчерта, че движението винаги е било в тяхна защита.


Василев поиска също думата, но председателстващият заседанието Кристиан Вигенин (БСП) обяви 20-минутна почивка, в която напрежението да спадне и депутатите да се успокоят преди да подновят обсъжданията.

До момента не е имало изказване от името на парламентарната група на ГЕРБ. Думата не е взимала и "Възраждане".
По процедура трябва да бъде изслушан и председателят на Народното събрание Никола Минчев, след което да се пристъпи към гласуване.


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Георги Кожухаров

Асен Василев: Противопоставяме се на хората, които грабят, независимо от етноса

Вицепремиерът Асен Василев отхвърли всички обвинения на Мустафа Карадайъ и в прекъсвана на няколко пъти от ръкопляскания и викове реч заяви, че ДПС се опитва да запази статуквото на мафията, но няма да успее.


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Георги Кожухаров


Започна с това, че не иска да живее в държава, в която дебатът за председателя на Народното събрание не е за човека, който заема поста, и допълни, че докато постовете са функция на хора, които не присъстват в парламента, България няма да бъде свободна от мафията и задкулисието.


Отхвърли обвиненията, че властта прави опит да създаде етническо противопоставяне: "Не, г-н Карадаъй, призивът ни е за противопоставяне на фирмите и хората, които грабят тази държава, независимо от тяхната етническа принадлежност". Василев повтори думите на Карадайъ, че ДПС е в политиката от 32 г., но подчерта, че най-бедните краища на България са там, където се гласува за движението, а за сметка на това едни от най-богатите хора в държавата са членове на партията.


"Не се борим срещу хората от районите, които гласуват за вас, а срещу хората, чиито банкови сметки пълните със задкулисни уговорки и проповядвания от вас диалог. Вие искате този диалог да продължи. Ето ви новина - няма да продължи, ние в такъв диалог няма да влезем с никой", заяви Асен Василев. Думите му бяха посрещнати със ставане на крака и аплодисменти от депутатите от управляващата коалиция. От първия ред в залата Мустафа Карадайъ също ръкопляскаше, подвиквайки иронично "Браво".

Знаем, че много ви пречим. Ще продължим, независимо дали сме на власт, или не


Асен Василев,

вицепремиер


"Говорите за нас като нещо, което ще отмине на политическия терен. Ето ви още една новина - няма да отмине - обществото ще иска тази промяна, докато се случи", заяви вицепремиерът. Добави, че оставката на правителството наистина ще е най-добрата антикризисна мярка, но уточни, че това важи за кюлчетата в чекмеджетата и крадците по границите. "Да, ще е най-добрата антикризисна мярка, защото те са в криза. Толкова дълбока, че сте готови да се прегърнете с "Възраждане", за да свалите това правителство", повиши тон Василев и беше изпратен от трибуната с ръкопляскане от съпартийците си от "Продължаваме промяната".


ДПС обвини кабинета в опит за етническо противопоставяне

Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Георги Кожухаров


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ взе думата за изказване от името на групата за първи път час и половина след началото на дискусията по искането за оставка на Никола Минчев. Той започна изявлението си с аплодисменти за председателя на парламента и с уговорката, че дебатът не е за личностите качества на Минчев, а е политически.


Карадайъ нарече управлението "ужасяващо", нарече оставката на кабинета "на-добрата антикризисна мярка" и обвини правителството, че призовава от парламентарната трибуна към етническо противопоставяне.


"Минчев става жертва на, цитирам, мафията, задкулисието, корупцията и всички лъжи, които слушаме от няколко месеца. Стигнахме дотам, че министър-председателят на моята Родина да призовава от трибуната за етническо противопоставяне, което не се е случвало от 30 г. ", заяви лидерът на ДПС. Допълни иронично, че за това време през терена на политиката са минали "редица хора" на "редица постове", а ДПС неизменно е продължавала да води национално отговорна политика.


Той заяви, че правителството разчита на омраза и разделение и че това са прийоми за "хора, които са политически импотентни, но имат мерак да пребивават на политическия терен и не могат да изкажат на глас това, заради което са там". По думите му днес предстои естествен политически ход (отстраняване на председателя на парламента - бел.авт.), а след седмица ще е следващият - оставка на кабинета.

"Ние сме тук не за да крепим некадърното ви и корумпирано правителство, а за да го свалим. И ще го свалим", отговори на премиера от трибуната зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той допълни, че въпросът, който най-често чуват от избирателите си народните представители от движението бил кога ще си отиде този кабинет.


Тома Биков от ГЕРБ нарече Кирил Петков "пародия на Робеспиер в Конвента". Той напомни, че когато започне разпад на управляващото мнозинство, първата жертва обикновено е председателят на парламента, така че вината са исканата оставка е на министър-председателя, който не е удържал необходимата парламентарна подкрепа.


Казвахте, че мафията си намерила партньор в "Има такъв народ". Сега очаквате от нас, мафията, да ви подкрепяме


Тома Биков,

ГЕРБ

Петков: Свалянето на Минчев няма да ни спре

Премиерът Кирил Петков поиска думата и в емоционално изявление се обърна към всяка от групите вносители на искането за оставка на Никола Минчев - ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".
"Ако си мислите, че с оставката ще ни притесните като правителство и ще се договаряме с вас, грешите", беше репликата към бившите управляващи. "На ДПС ще кажа: Ако си мислите, че ще намалим броя на сигналите до европрокуратурата и че ще спрем да повтаряме, че Делян Пеевски е един от най-корумпираните хора според американските власти, няма"

Петков допълни, че предателството, което бившите му коалиционни партньори от "Има такъв народ" ще направят с натискането на бутона срещу Минчев, заедно с ГЕРБ и ДПС, ще бъде очевидно. Към депутатите от "Има такъв народ" Петков направи реверанс с думите, че между тях има честни хора, които осъзнават историческата си роля в този момент, но са поставени под натиск.


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Георги Кожухаров


Въпросът към "Възраждане" беше как ще обяснят на избирателите си, че ще гласуват оставката на Никола Минчев заедно с ДПС, след като цялата им платформа е изградена на твърдението, че движението трябва да бъде спряно. "Това е задкулисието, срещу което се борим всеки ден", заяви Петков.


Думите му бяха посрещнати с ръкопляскания от депутатите от "Продължаваме промяната" и с викове "Оставка" от банките на ДПС.


Напусналият групата на "Има такъв народ" депутат Иво Атанасов обяви, че два пъти в последните дни е получавал предложения да се върне.


По думите му те дошли от ръководството на партията на Слави Трифонов, въпреки че през последните дни многократно той и останалите вече независими четирима депутати бяха наричани предатели, продали се за пари и постове. Подробности - тук.

Йордан Цонев от ДПС репликира, че искането за закрито заседание е било направено заради ясната заявка на външния министър, че ще се позовава в отговорите си пред депутатите на секретни документи. По думите му това е задължавало председателя на парламента да закрие заседанието за медиите и обществеността.


От името на ГЕРБ Любен Дилов заяви, че гласуването за оставка на Никола Минчев не е обременено от формалните причини, а от цялата политика в последните 6 месеца. Той попита риторично не е ли това първият парламент, в който опозицията няма своя комисия, в който нито една временна комисия не работи, в който половин година не е свършено нищо и основната вина е пълната недиалогичност на управляващите.


"Вие събрахте несъбираемото", обърна се той към управляващите.

БСП декларира пълна подкрепа на Минчев

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски заяви пълната подкрепа на левицата за Никола Минчев, когото нарече "най-добрия председател на парламента, когото съм виждал в осемгодишния си опит като депутат".


Свиленски отхвърли аргументите на "Има такъв народ" за нарушение при разсекретяването на вчерашното изслушване на Теодора Генчовска като изнесе хронологията на вчерашните гласувания. По думите му решението за възстановяване на излъчването е било взето със 126 срещу 120 гласа, като депутатите от "Възраждане" са гласували в подкрепа на това. "Е, как първо гласуваш за открито заседание, а два часа по-късно се подписваш под искане за оставка, защото председателят е решил заседанието да е открито?", попита риторично Свиленски.


Той обвини, че "Има такъв народ" е влязла в коалиция с ГЕРБ, зачерквайки мнението на избирателите си. Допълни, че ГЕРБ и ДПС са единствените партии, с които формацията на Слави Трифонов може да постигне съгласие. Другият вариант - четворната коалиция, с която се мъчихме в последните шест месеца, не успя заради вашето поведение, заради записките, които вадихте и обвиненията, които отправяхте, обърна се той към "Има такъв народ".

Васил Стефанов от "Продължаваме промяната" заяви, че няма никакви юридически мотиви да се иска оставката на Никола Минчев.


Той заяви, че искането за извънредно заседание за Северна Македония, което е първият аргумент на вносителите, не е било придружено от предложение за дневен ред, каквото е изискването. Посочи и че основанието за закриване на заседанието вчера е прието със 121 гласа решение за това. На мотива за възпрепятстване на парламентарния контрол отвърна с репликата, че за последните шест месеца пленарната зала е видяла премиера много повече пъти, отколкото в последните години, намеквайки за отказа на бившия премиер Бойко Борисов да ходи в парламента в последния му мандат.


Стефанов заяви, че истинската причина за атаката срещу Минчев са връщането в ръцете на държавата на фито-санитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" и отказът да се отпуснат допълнително бюджетни средства за строителните фирми.


Станислав Балабанов репликира, че парите за пътища са съгласувани с премиера и Народното събрание. Повтори и че Никола Минчев е взел решение да разсекрети заседанието вчера след две гласувания в обратния смисъл.


Александър Ненков от ГЕРБ иронизира колегите си с думите, че премиерът наистина често присъства в залата, но "само физически, колкото да си каже опорките".

Радостин Василев - единственият присъстващ в залата министър на "Има такъв народ" в оставка, поиска думата, за да призове да се гласува срещу оставката на Никола Минчев. Той заяви, че изборът е между злото, на което той неволно е служил в последните две години, и доброто.


"Не подкрепяйте преврата в държавата", призова Василев. В отговор Станислав Балабанов се възмути, че се дава думата на човек, срещу когото има доказателства, че е заплашвал депутати, а Тошко Йорданов го нарече "лъжец".


Кристиан Вигенин съобщи, че от времето за изказвания на "Има такъв народ" са останали 30 секунди.


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Георги Кожухаров

"Има такъв народ" обвини Вигенин в заплахи

В пространно изявление под формата на реплика, Станислав Балабанов от "Има такъв народ" атакува правителството, че не изпълнява ангажиментите, с които дойде на власт. Нападна и напусналите групата на партията петима депутати, че са предатели, подчертавайки, че тяхното поведение заслужено ги е пратило на последния ред в пленарната зала.


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Георги Кожухаров


Балабанов повтори тезата на партията си, че с отказа си да остави закрито вчерашното изслушване на външния министър Теодора Генчовска е нарушил закона и по този начин е показал, че е зависим и не може да е начело на Народното събрание. В изявлението си той нарече за пореден път премиера Кирил Петков "национален предател". Водещият заседанието Кристиан Вигенин го предупреди, че правилникът предвижда наказания за обиди към депутати и членове на Министерския съвет.
Тошко Йорданов разтълкува забележката като заплаха срещу депутатите от "Има такъв народ" и заподозря, че целта на евентуално изгонване на депутат от залата за обиди би била да се повлияе на резултата от гласуването. Вигенин отрече да отправя заплахи и да има намерение да гони колега от залата заради вота.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" и Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" минаха в режим на лични нападки.


Йорданов за пореден път нарече Ананиев партиен номад, посочвайки, че е минал през множество партии. В отговор Ананиев заяви, че е членувал единствено в "Движение България на гражданите", което беше част от "Реформаторския блок", а сега - в "Продължаваме промяната". Той на свой ред нападна колегата си, че партийните му пристрастия не са били пречка, когато е молил синът му да бъде взет за стажант в "Реформаторския блок".


В последвало лично обяснение председателят на групата на "Има такъв народ" потвърди информацията, уточнявайки, че ставало дума за стаж на 12-класник преди кандидатстване в университета. "Тогава ние подкрепяхме като граждани Меглена Кунева (грешка, както се оказа). Но не намирам нищо ненормално един ученик да е стажант и не виждам каква е връзката с това, че вие сте политическа цветарка", отвърна Йорданов.

ДПС реагира остро на изказването на Гюров. Зам.-председателят на групата Йордан Цонев заяви от трибуната, че не може 120 депутати, внесли легитимно искане за освобождаване на председателя с легитимни мотиви, да бъдат наричани "мафия", защото това обижда избирателите им.


Веднага след него лидерът на партията Мустафа Карадайъ настоя поиска председателят да не допуска подобни изявления.

В последвалите реплики Тошко Йорданов иронично определи Слави Трифонов като Волдемор - символ на всички злини в държавата, нарече най-голямата група с името "Прибираме предателите" и още веднъж заяви, че заседанието на парламента силно напомняло заседанията на БКП.

Гюров: Днес мафията ще си преброи гласовете в залата

Андрей Гюров, "Продължаваме промяната"

© Юлия Лазарова

Андрей Гюров, "Продължаваме промяната"


В емоционално слово от трибуната лидерът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че гласуването за оставката на председателя на парламента ще тест, в който "мафията ще си преброи гласовете в залата". Думите му бяха посрещнати с дюдюкане от редиците на ДПС и "Има такъв народ".


Той заяви, че Никола Минчев се е доказал като брилянтен юрист и пазител на политическия морал и допълни, че депутати от всички групи са признавали в кулоарите, че въпреки липсата на опит, той бързо се е превърнал в един от най-добрите председатели на Народното събрание.


Мафията си поиска държавата


Андрей Гюров,

"Продължаваме промяната"


Гюров атакува остро лидера на "Има такъв народ" Станислав Трифонов, макар да не го спомена по име нито веднъж. Заяви, че вчерашното искане за изслушване на външния министър за Северна Македония е било инсценировка: "Всички знаеха, че няма документи или обещания, че всичко това беше измислица на човека от диванчето, който беше готов да продаде националния интерес срещу падане на визите за САЩ".


Лидерът на най-голямата парламентарна група многократно призова депутатите да подкрепят Минчев и битката на "Продължаваме промяната" срещу мафията. "Можете да не видите вождовете си, но ще гледате всеки ден семействата си", обърна се към колегите си той.

По предложение на "Има такъв народ" и с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" парламентът реши първа точка в днешното заседание да е дебатът по искането за оставка на председателя Никола Минчев. Искането на "Продължаваме промяната" преди това да мине актуализацията на държавния бюджет беше отхвърлено.


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Георги Кожухаров


Председателят на групата на "Има такъв народ" изчете мотивите за проекторешението за освобождаване. Той беше прекъснат от ръкопляскания от депутатите от управляващата коалиция при влизането на Никола Минчев в залата. Минчев зае място в задните банки, а Йорданов иронизира реакцията на колегите си с думите, че това е била "изява, достойна за конгрес на БКП".

Заседанието започна, след като за участие се регистрираха 172 депутати.
Това означава, че за сваляне на Никола Минчев от поста му са необходими минимум 87 гласа.

На председателското място е Кристиан Вигенин (БСП). Дебатите можете да проследите на живо във видеото на "Дневник":


Повечето министри вече са в Народното събрание. По традиция, нарушена в последния мандат на Бойко Борисов, премиерът и кабинетът присъстват при всяко обсъждане на закона за държавния бюджет.


Вицепремиерът Асен Василев заяви в кулоарите, че има още една причина да е в парламента - да окаже подкрепа на съпартиеца си Никола Минчев. На въпрос дали новото мнозинство ще успее да отстрани председателя, Василев отвърна, че това зависи от депутатите в залата: "Оставям съвестта на всеки един от тях".


Премиерът Кирил Петков отказа коментари при влизането в пленарната зала.

БСП защити Никола Минчев

В телевизионни интервюта тази сутрин представители на БСП защитиха Никола Минчев за решението му да откаже да засекрети вчерашното изслушване на външния министър за Северна Македония и обвиниха опозицията в спекулации.


"Минчев не е отстъпил нито на крачка от правилника", заяви пред БНТ Кристиан Вигенин, зам.-председател на Народното събрание от левицата. Той допълни, че искането на "Има такъв народ" за изслушване на Теодора Генчовска при закрити врата е целяло единствено да не се даде възможност на хората да чуят какво се обсъжда, а след това депутати да могат да правят внушения за изнесените данни.

Ако днес Никола Минчев бъде свален, това ще бъде денят на излъгания избирател


Александър Симов,

БСП


"Вчерашното заседание беше замислено като холивудска димка и целта беше да се внуши, че има нещо тайно. Няма скандал, тъй като няма и решение", коментира пред "Нова телевизия" депутатът Александър Симов.

Управляващите искат дебатът за оставка да е след този за бюджета

Най-голямата парламентарна група - на "Продължаваме промяната", ще поиска обсъждането на оставката на Никола Минчев да бъде втора точка в програмата на депутатите днес, след приемането на първо четене на проектозакона за изменение на държавния бюджет. Това съобщи преди началото на заседанието зам.-председателят на Народното събрание от партията Мирослав Иванов.


Мирослав Иванов

© Юлия Лазарова

Мирослав Иванов


Иванов повтори тезата на управляващите, че актуализацията на бюджета е приоритетната тема за държавата и нищо не би трябвало да я измести. Дебатите по тази тема обичайно продължават с часове, което би отложило във времето обсъждането на оставката и най-вероятно вносителите на искането на оставката ще го отхвърлят при гласуването на дневния ред в началото на пленарното заседание.

В социалните мрежи има съобщения с призиви за събиране пред Народното събрание в подкрепа на Никола Минчев


Очакванията за развръзка по оставката на Минчев

Очакванията са, че Минчев ще бъде отстранен, след като партиите вносители на предложението гласуват организирано срещу него и демонстрират превъзходството си над управляващата коалиция.
От значение за вота ще бъде колко народни представители ще се регистрират в началото на пленарното заседание. Това ще определи колко гласа са необходими за свалянето на Никола Минчев от поста му. Минималният кворум е 121 депутати.
Според парламентарния правилник изборът на нов председател трябва да бъде направен до две седмици, а дотогава постът се поема от зам.-председателя, излъчен от най-голямата група - в случая това е Мирослав Иванов.


По неофициална информация "Има такъв народ" ще предложи още днес за мястото на Никола Минчев своя зам.-председател на Народното събрание Ива Митева. Тя оглавяваше двата кратки парламента миналата година и беше смятана за фаворит за поста и в този, но се размина заради трудните преговори за кадрови назначения при създаването на четворната коалиция. Вчера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че това може да не е последният избор, защото прогнозира, че след няколко дни Митева ще бъде избрана за конституционен съдия и мястото отново ще се оваканти.


Ива Митева

© Юлия Лазарова

Ива Митева

Премиерът Кирил Петков ще присъства в пленарната зала на дебата. Снощи правителствената пресслужба обяви, че той е отменил планираната за днес визита в Азербайджан, за да бъде в Народното събрание за актуализацията на бюджета, както и за да покаже подкрепата на правителството за Никола Минчев.

Каква е процедурата за отстраняване на председател на парламента

Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Цветелина Белутова, Капитал


Парламентарният правилник задължава депутатите да обсъдят и гласуват внесеното проекторешение за освобождаване на председателя до 24 часа след внасянето му.


По процедура обсъждането трябва да започне с представяне на мотивите на вносителите. Следва изслушване на Никола Минчев, а после парламентарните групи ще имат време да изразят позициите си, като определеното им време е пропорционално на числеността на всяка група.


На финала е гласуването по искането. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители. Вносителите разполагат с общо 126 гласа, формациите от управляващата тройна коалиция - със 109. Петимата депутати, които по-рано тази седмица напуснаха "Има такъв народ", са пет и се очаква да гласуват в подкрепа на властта.


Това е втора атака на ГЕРБ срещу представителите на "Продължаваме промяната" в Народното събрание. Преди месец бившите управляващи поискаха оставката на зам.-председателя Мирослав Иванов с аргумента, че е неправомерно е отнел думата на председателя на групата Десислава Атанасова. Тогава обаче четворната коалиция отхвърли искането като застана единно зад Иванов.

Мотивите за оставка на председателя на парламента

Искането за отстраняване на излъчения от управляващата "Продължаваме промяната" Никола Минчев беше внесено в сряда с подписите на 120 депутати от довчерашните партньори в управлението "Има такъв народ" и от опозиционните ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".


Първи тест на новото мнозинство: "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха председателя на парламента

© Цветелина Белутова, Капитал


Като основание са посочени "непрекъснато неизпълнение на задълженията", "системно и грубо нарушаване на парламентарния правилник" и "превишаване на правомощията". Народните представители обвиняват Минчев в три нарушения:
  • че престъпвайки Конституцията е отказал свикване на извънредно заседание, на което външният министър да изнесе информация за преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз
  • че в нарушение на правилника е отказал състоялото се в сряда изслушване на външния министър да бъде в закрито заседание заради внесените класифицирани документи
  • че готови за обсъждане законопроекти не се внасят в пленарната зала, а парламентарният контрол не се осъществява своевременно


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK