Още един депутат напуска групата на "Има такъв народ" (обновена)

Христо Петров от "Продължаваме промяната", известен като рапъра Ицо Хазарта поздравява Кирил Симеонов от "Има такъв народ"

© Юлия Лазарова

Христо Петров от "Продължаваме промяната", известен като рапъра Ицо Хазарта поздравява Кирил Симеонов от "Има такъв народ"Избори 2023

Депутатът от "Има такъв народ" Кирил Симеонов напуска парламентарната група на партията на Слави Трифонов, обяви той в кулоарите на Народното събрание. "Аз се записах да се борим срещу системата и ме е срам, че гласувахме със системата. Ако ще подкрепяме системата, това не е моят проект", каза той в кулоарите на парламента. Обясни, че причината му е отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната" с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".


То е натрупване, натрупване, натрупване, натрупване. Аз съм лоялен, поел съм отговорност към много хора и не е толкова лесно да се вземе такова решение


Кирил Симеонов,

депутат от "Има такъв народ"


Преди това Симеонов имаше емоционална реч в пленарната зала в подобен дух. Обяви, че го е срам как е гласувал. Каза, че когато се срещнал с лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, за да се включи в партията му, е бил попитан за какво се бори. "Аз му казах - тука съм, за да се боря срещу системата, срещу статуквото. Вчера ние гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо", твърди Симеонов.


"Просто излезе и си изля душата"
Изказването на Симеонов беше посрещнато с аплодисменти от групите на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и вече отцепилите се от "Има такъв народ" депутати.


Изглежда обаче, че думите му от парламентарната група са били неочаквани за съпартийците на Симеонов: "Просто излезе и си изля душата. В момента има много сериозен психологически натиск върху "Има такъв народ", коментира депутатът Пламен Абровски.


Депутати аплодират разграничаването на Кирил Симеонов от "Има такъв народ" от решението на парламентарната му група да се включи в отстраняването на Никола Минчев от председателското място

© Юлия Лазарова

Депутати аплодират разграничаването на Кирил Симеонов от "Има такъв народ" от решението на парламентарната му група да се включи в отстраняването на Никола Минчев от председателското място


По време на изказването на Симеонов председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов не беше в парламента. Дойде бързо след това и при опит на журналисти да говорят с него каза, че се е успал и не знае нищо. "Нека да се ориентирам, по-късно ще говорим", добави той.


По-късно част от депутатите на "Продължаваме промяната" се събраха пред стаята на "Има такъв народ" в подкрепа на Симеонов, като според тях това е необходимо заради натиска от партията на Слави Трифонов, койот се твърди, че има към него. "Декларираме подкрепа за това народните представители да имат право да изразяват свободно своята воля, без да бъдат тормозени срещу това", каза Антон Тонев от "Продължаваме промяната".


Още един депутат напуска групата на "Има такъв народ" (обновена)

© Юлия Лазарова


В същото време в стаята на "Има такъв народ" се беше събрала депутатската групата им, а след нея Тошко Йорданов - докато зад гърба му бяха подкрепящите го - каза, че групата му е стабилна и няма промяна в позицията ѝ, че "това правителство се държи като ГЕРБ, ако не и по-лошо" остава непроменена. Йорданов не остави възможност за въпроси.


Тошко Йорданов и парламентарната група на "Има такъв народ"

© Юлия Лазарова

Тошко Йорданов и парламентарната група на "Има такъв народ"


Кой е Кирил Симеонов


Кирил Симеонов е финансист, един от най-близките на Любомир Каримански - председател на бюджетната комисия в парламента и неуспял кандидат за управител на БНБ.


Лидерите на останалите в тройната коалиция формации коментират, че тъкмо неизбирането на Каримански за управител на БНБ е сред причините на "Има такъв народ" да напуснат коалицията, макар и официално посочените причини да са различни.


Когато преди седмица лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви оттеглянето си от коалицията, а шестима души - петима депутати и един министър - се разграничиха от него, Кирил Симеонов не заявяваше желание да напусне "Има такъв народ". Той обаче е сред хората, с които лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е водил разговори да продължи да подкрепя управлението. Попитан защо е премислил решението си за седмица, Симеонов отговори: "Това, което се случи вчера, беше последната капка."


Ситуацията в "Има такъв народ"


Когато "Има такъв народ" напусна коалицията и така не можеше вече да се разчита на гласовете на техните 25 депутати в парламента за политиките на управлението, премиерът Кирил Петков обяви, че се търсят гласовете на 12 депутати от всички формации.


Причината е, че заедно народните представители от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" имат общо 109 депутати, а за решенията в парламента се взимат с мнозинство от 121 гласа, когато се регистрирани всички 240 народни представители.


От отцепилите се досега шестима един е министър в оставка, тоест не участва в гласуванията в парламента. Когато Кирил Симеонов официализира желанието си да напусне парламентарната група на "Има такъв народ", независимите депутати ще станат шестима. Или с други думи: гласовете в подкрепа на управляващите са малко и поискания от ГЕРБ вот на недоверие към правителството ще мине.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK