Георги Георгиев: Никога не сме си представяли, че "Има такъв народ" ще бъде подизпълнител на ГЕРБ

Георги Георгиев

© Юлия Лазарова

Георги Георгиев    • Представата за Слави Трифонов беше това, което обедини "Има такъв народ". Тя изчезна
    • Това не е политическа партия, а търговско дружество
    • Сценариситите изкривиха действителността за Слави Трифонов
    • Президентът едва ли ще връчи третия мандат на "Има такъв народ"
    • Не сме получавали подкуп или облаги, за да напуснем "Има такъв народ"

Георги Георгиев* е един от петимата депутати от "Има такъв народ", които заедно с Радостин Василев напуснаха партията. "Дневник" разговаря с него в деня, я който още един депутат от партията на Слави Трифонов напусна групата.


В петък сутрин (17 юни) още един депутат напусна парламентарната група на "Има такъв народ", въпреки заявките, че партията е единна. Възможно ли е до сряда, когато ще бъде гласуван вотът на недоверие, да се намерят още 6 "смели мъже" по думите на премиера, които да подкрепят правителството?
- Аз се надявам, че още хора ще осъзнаят какво се случва. Ще вземат правилното решение в полза на държавността, в полза на Конституцията и в полза на собствената си съвест. Познавам хората там и зная, че всеки един от тях е влязъл тук с добри намерения, както самият аз. Никой от нас не е влязъл заради пари, заради власт и заради слава. Затова създадохме партията, затова сме работили три години и половина и никога не сме си представяли, че всъщност ние ще бъдем подизпълнител на ГЕРБ.


Предните два парламента бяха кратки и нямаше как това да си проличи. Сега стана ясно и мисля, че хората го осъзнават. Това е много тежко решение и затова е много трудно за всеки един. Вие виждате колко трудно е и на колегата Кирил Симеонов (бел.ред. - напусналият в петък).


Има ли оказан натиск върху него да се откаже от решението си?


- Да, има.


Как точно се оказва този натиск?


- Има едни стандартни опорки, които се изговарят. Първо се започва с добро - как сега нещата ще се променят, ще започнат да се развиват структурите, как ще се обръща внимание на народните представители и когато тази опорка не мине, се започва с обратната, че някой е тук заради Слави Трифонов.


Важната подробност е, че идеята анти-ГЕРБ не я е измислил Слави Трифонов. Тя е в сърцето и във вижданията на всеки. А и Слави Трифонов беше не Слави Трифонов, а вярата за Слави Трифонов. Представата за Слави Трифонов беше това, което ни обедини. Това е много съществена разлика.


Каква беше Вашата представа за Слави Трифонов? Важи ли тя още за структурите и привържениците на "Има такъв народ"?


- Първите ми срещи със Слави Трифонов бяха през 2018 г., когато той ми каза: "пари, власт и слава са наркотикът, който унищожава". Каза ми, че той има много пари, слава е имал и власт също и добави: "аз нямам семейство и затова искам да направя тази партия, за доброто на България. Виждам, че ГЕРБ не са това, което трябваше да бъдат за доброто на България и затова искам да направя тази партия".


Това е, с което той ме спечели. На практика аз си казах: ето, един човек иска да направи добро за България. Най-накрая да се получи една нормална партия, която ще е лидерска, но ще е съставена от хора-експерти и решенията ще се взимат на експертна основа. Той просто ще бъде лидер заради това, че е известен и че има слава.


Кога се разруши представата за образа на Слави Трифонов?


- Тази представа се разруши с опита за правителството на Николай Василев. Ако си спомняте, "Има такъв народ" много силно проповядваше след референдума връщането на парламентаризма и спазването на Конституцията. Неведнъж нейни представители са проповядвали, че парламентарната група е най-важна. И когато беше предложено правителството на Николай Василев, в първия момент си помислих, че той е сложил лесно заменими хора, въпреки че много от тях бяха компрометирани до безкрай, за да може партията и парламентарната група да са в основата.


В момента, в който видях че Николай Василев си води собствена програма, тогава си дадох сметка, че това е нарушение на всичко казано, включително и на т.нар. демократичен ред. Защото логиката на демокрацията е, че ти в партията правиш програма, представяш експерти, които ще я изпълняват и това е твоето обещание към избирателя. И когато още 5 часа след изборите ти го нарушиш брутално, осъзнаваш, че нещо не е наред.


С формирането на сегашното правителство и включването на Гроздан Караджов вече разбрах, че това не е политическа партия по смисъла на Закона за политическите партии, а е еднолично управление, което е по-скоро управление на търговско дружество, отколкото политическа партия.


И при вашите колеги ли са се появили съмнения по същото време?


- Аз съм човек, който контактува непрекъснато с хора от бизнеса, със строители и реално получих представа за това, което се случва в регионалното министерство много по-бързо от останалите.

Това, което се превърна в ключов проблем, е всъщност отказът от смяна на определени държавни служители и управители на ВиК дружества, които са под шапката на министъра на регионалното развитие и благоустройството, за които структурите непрекъснато казваха, че са корумпирани.


Още в 45-я и 46-я парламент стана ясно, че цялото незаконно строителство на пътища е било одобрявано от директорите на областни пътни управления. Във ВиК дружествата положението също е трагично. Въпреки това Гроздан Караджов не ги смени и всички започнаха да се питат защо. Така хората започнаха да разбират, че нещо не е наред.


Предлагани ли са ви някакви облаги от страна на Кирил Петков, за да напуснете "Има такъв народ"?


- Абсолютно нищо. Ние не сме искали нищо, никой не ни е предлагал и нищо не сме получавали.


А имаше ли някакъв момент преди предлагането на Николай Василев за премиер, в който сте имали съмнения, че Слави Трифонов има друг сценарий, а не да се противопостави на ГЕРБ?


- Имаше такъв момент. Това беше, когато парламентарната група се събрахме един ден преди първото заседание на 45-тото Народно събрание и Ива Митева ни беше представена като бъдещия председател на Народното събрание. Жена, която не сме познавали, никога не сме виждали, не е участвала в кампании, в структури, в писане на програми.


Аз си представях, че някой от другите колеги юристи ще бъде председател на парламента. Вместо това ни беше представена Ива Митева и аз доста се зачудих защо още повече, че стана ясно, че тя пише дисертация, в която отрича един от основополагащите въпроси от референдума - мажоритарната система. В своята дисертация тя защитава темата за смесената избирателна система.


А от днешна гледна точка имате ли обяснение откъде е дошла номинацията на Ива Митева?


- За много неща нямам обяснение, защото партията така функционираше, че много малко хора имаха достъп до Слави и ние нямаме информация.


Това не ви ли притесняваше?


- То ни притесняваше, но ние след 45-я парламент, след комисията по ревизията, след приемането на нов Изборен кодекс, бяхме в подем. Хората видяха, че има надежда и има възможност за промяна. А това, че Слави [Трифонов] отсъства по-скоро се обясняваше с неговото здравословно състояние. Вече в последната кампания отказът той да участва и да се среща с хората ни притесняваше определено.


В тази връзка случващото се в момента с "Има такъв народ" плод единствено на сценарий на Слави Трифонов ли е или по-скоро самият Трифонов е повлиян от сценаристите си, които му представят една друга картина и той действа според нея?


- Аз и до ден днешен считам, че Слави [Трифонов] не ме излъга за това, че мисли да направи нещо добро за България. Аз съм убеден в това. Големият проблем за мен дойде с това, че той първо не се среща с хората.

Той се среща само с един определен кръг хора, които представят тяхната гледна точка за това каква е действителността. Точно този кръг хора нито са създавали структури, нито дори имат някакъв интерес по отношение на кариери. Считам че твърде дълго време такъв тип срещи изкривиха действителността и неговото разбиране за това какво се случва в партията. Аз мисля, че тази този проблем с комуникацията доведе до случващото се в момента.


За кръга "Делта хил" ли говорите?


- Не, той се среща само с Тошко Йорданов, със Станислав Балабанов, с Ива Митева и с Любомир Карамански, които му моделират представата.


А каква е ролята на Орлин Алексиев, за която се заговори вече официално?


- Слави Трифонов каза, че е негов приятел. Аз за пръв път разбрах за участие на Орлин Алексиев от срещи с представители на строителни фирми покрай средствата за общински ВиК проекти. Беше ни декларирано от регионалния министър, че ще има два критерия, по които ще се финансират тези проекти. Първият критерий беше разрешение за строеж, т.е. строителството след избора на изпълнител и вторият - избран изпълнител на обществената поръчка по Закона за обществените поръчки.


Аз считам, че това не може да са критерии за регионално министерство. Първият критерий, който трябва да бъде, е регионалната политика и регионалното развитие. Интересното на това предложение от министъра е, че законът за обществените поръчки позволява да бъде обявена една обществена поръчка и да бъде записано, че финансирането не е осигурено, т.е. финансирането е под въпрос и въпреки това тя да бъде одобрена.


На мен ми беше обяснен следния механизъм - отива един вестоносец или на министъра на регионалното развитие, или на посочено лице, среща се с кмета, казва му да обяви обществена поръчка с определени показатели, печели посочената фирма и избира посочения изпълнител. И едва, когато това се случи, за да има гаранция, че посочен от вестоносец изпълнител е избран, едва тогава този проект ще се финансира по онези критерии на регионалното министерство. Това ми беше представено два пъти от човек, който се представяше за приятел на Орлин Алексиев.


По друг повод излизало ли е името на Орлин Алексиев?


- Беше във връзка с договаряне за новите обществени поръчки за текущи ремонти и поддържане, за които ми беше казано, че договарянето се случва в "Делта хил".


А какви са настроенията в регионалните и в местните структури? Какви са настроенията там спрямо поведението на "Има такъв народ"?


- Членове, общински и областни координатори масово напускат партията.


А имате ли представа къде ще отидат те?


- Някои отиват към "Възраждане", други към партията на Стефан Янев, трети търсят път към "Продължаваме промяната".


Какво ще се случи, ако все пак вотът на недоверие успее следващата седмица и правителството падне. Какъв е сценарият на сценаристите на "Има такъв народ"?


- Не съм сигурен, че Тошко Йорданов или останалите негови колеги са способни да напишат такъв сценарий за държавно управление.


Вашият колега Иво Атанасов обаче твърди, че именно Тошко Йорданов е виновен за случващото се в партията и че той е разрушил "Има такъв народ".


- Така е, аз също потвърждавам думите му. Тошко [Йорданов] беше връзката между нас и Слави [Трифонов], която за мен беше пълен провал.


А ко правителството падне, следва връчване отново на мандат на "Продължаваме промяната". Ако те не успят, се връчва мандат на ГЕРБ, но доколкото знам те твърдят, че ще върнат мандата.


И тук опираме до това на кой ще бъде връчен третия мандат. Доколкото успях да разбера, имало е сценарий третият мандат да бъде връчен на "Има такъв народ", с който да се състави експертен или програмен кабинет с хора от "Има такъв народ" и други публично известни експерти, и с парламентарната подкрепа на ГЕРБ и ДПС. Същественото е, че преди ние да се отцепим, гласовете на ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС бяха достатъчни за такъв кабинет, защото "Възраждане" нямаше да го подкрепят. С нашето отцепване се обърна мнозинството и такъв кабинет може да бъде съставен само с подкрепата на "Възраждане".

Както виждате "Има такъв народ" правят всичко възможно да се разграничат от коалицията с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", защото ще лъсне истината за тях пред хората. Така че по-скоро, ако с първия мандат на "Продължаваме промяната" не се състави правителство, отиваме на избори. Освен това след бруталната демонстрация на наглост при свалянето на такъв изключително честен и почтен председател като Никола Минчев от новата четворна коалиция, искрено се съмнявам, че президентът ще се пришие към ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", за да връчи мандат на някой от тях.


След като взехте решение да напуснете "Има такъв народ" и обявихте това официално на пресконференция, бяхте ли търсени за разговор от Слави Трифонов или Тошко Йорданов? Някой оказвал ли е натиск върху вас да се върнете или да си промените решението?


- Лично мен никой не ме е търсил. Никой не е оказвал натиск, нито преди нито след това, държа ясно да го заявя. Аз казвам доста лоши неща за Тошко [Йорданов] по отношение на неговите качества, но едно от положителните му качества е, че с него винаги сме имали директна комуникация. За добро или за лошо с него в това отношение сме били честни независимо от това дали ни харесва разговора или не. Така че той по отношение на мен знаеше, че аз още февруари месец оттеглих своето доверие от Гроздан Караджов. Още януари месец във "Фейсбук" написах че Гроздан Караджов няма да се справи с понятието регионална политика.


Подозренията бяха, че вие сте искали този пост.


- Като знам колко са проблемите на този пост, повярвайте ми аз не виждам нормален човек, който да го иска освен ако не му трябва, за да търси облаги. Аз съм го заявявал много пъти, просто явно не им се вярва.


Какви бяха реакциите на съпартийците Ви от отношението Ви към Гроздан Караджов?


- Тошко [Йорданов] веднъж беше много бесен и ми каза: "Дългия пита дали ще ставаш независим". Но пак не ме е заплашвал. Отвърнах му, че не съм си и помислял да ставам независим.


Аз приемах, че трябва да съм критичен, защото вярвах, че го правя за доброто на партията. Това, което преля чашата, е изтеглянето на министрите от правителството.


Имате ли обяснение защо Слави Трифонов го направи точно в този момент?


- Той ги изтегли с две много странни причини. Първата за мен не съществува - Македония. Министър-председателят толкова пъти ясно заяви, че няма да предприеме никакви действия по отношение на Македония едностранно без одобрението на парламента. Той дори сега пуска към парламентарната комисият по външна политика решаването на въпроса за Македония. С две думи първата причина е за бъдещо неслучило се събитие.


Втората причина засяга министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той явно е забравил всички 20 предавания, които сме правили в телевизия "Седем осми", в които ние сме критикували това, което Гроздан Караджов прави. За мен това също е странно и заради това не виждам никакви истински причини.


Значи има скрити причини, но пак казвам аз не съм бил изобщо близък с него, за да мога да ви ги кажа. Можем да ги гадаем, но не е правилно.


Една от разпространените тези за изтеглянето на министрите е свързано с разкритията на Капитан Андреево. Вашето име също беше замесено в скандала заради това, че поискахте оставката на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов заедно с депутати от ГЕРБ.


- Да, така е. Името ми беше пришито в този случай. Историята е следната - имаше две заседание на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията. Едно открито и едно закрито. След закритото заседание аз повече не съм му искал оставката, но ключовата информация беше дадена на закритото заседание. За мен притеснителни бяха няколко неща. Първо, аз не смятам, че една частна фирма има право или задължение да сложи камери на границата. Това е задължение на държавната администрация и ако търсим вина сме длъжни според мен да я търсим в държавната администрация. Не приемам това да бъде приписано, на която и да е частна фирма.


Второ, аз считам, че една частна фирма в България трябва да оперира в рамките на спазване на българското законодателство и максимизиране на печалбата. Тези хора казаха, че към настоящия момент са им правени проверки, последните са вече в рамките на служебния кабинет. Не можем да обвиним ГЕРБ в това и нищо не е излязло от тези проверки. И тук опираме до това, което многократно твърдя и за което съм се борил - ние трябва да търсим корупцията във всички министри, зам.-министри, шефове на БАБХ и държавни служители. Там трябва да търсим корупция, а не в частната фирма. Това са нещата, които не приемам и никой не може да ме разубеди в това.

Георги Георгиев (в средата) и други от отцепилите се депутати Иво Атанасов, Николай Радулов, Светлин Стоянов, Деян Петков.

© Юлия Лазарова

Георги Георгиев (в средата) и други от отцепилите се депутати Иво Атанасов, Николай Радулов, Светлин Стоянов, Деян Петков.


Другото, което за мен беше необяснимо и до момента остава необяснимо, е бездействието на ръководството на БАБХ от момента на тяхното встъпване до момента на издаване на заповедта за пренасочване на всички изследвания към държавната лаборатория. Това са четири месеца и половина. Според мен след като те са били запознати с проблема в момента на встъпването им в длъжност, първият ден със закриването на старата лаборатория, трябваше да има готова друга лаборатория на границата, която да функционира и да бъде създадена организация за тировете. За мен е необяснимо това бездействие.


И тъй като съм доктор по управление, в момента, в който шефа на БАБХ ми каза, че това е контролиран хаос, издивях в този момент и го попитах ще си подаде ли оставката. Аз не му казах "подайте си оставката". Но след като ме пришиха към ГЕРБ вече му поисках оставката. Мен да ме пришиват към ГЕРБ беше най-грозното нещо, което някой може да направи за мен.


Каква е вашата оценка за работата на кабинета досега?


- Такава оценка според мен е невъзможна, защото никога не е имало война между Украйна и Русия и никога не е имало такава тежка инфлация без икономически растеж, и никога не е имало толкова тежко наследство от ГЕРБ. Това са три фактора, всеки, от които сам за себе си е достатъчен, за да затрудни работата на кабинета. В момента има съвкупност от тях и кабинетът според мен прави колкото може.


И никой не може да каже дали е лошо или добро, защото няма измерители за съпоставка. Аз подкрепям този кабинет и заради това предприех това трудно решение.


За какво могат да разчитат все пак на Вашия глас. Безусловна ли е подкрепата Ви за правителството, от какво ще зависи?


- Зависи от правилни управленски действия и липса на корупция. Не приемам корупцията. Считам, че корупцията убива и заради това влязох в политиката, за да я отстраня. Така че всичко като експертиза, като подкрепа ще имат, стига да виждам, че няма корупция.


Вътрешно в "Има такъв народ" имало ли е дискусия и обсъждана ли е каква да бъде политиката за Северна Македония или позицията на "Има такъв народ" идва от представата на Слави Трифонов?


- Радвам се на чувството ви за хумор...


И на финала, покрай всички кризи реформата в антикроупционната комисия се забави. Сега има един внесен законопроект. Имате ли позиция по темата и смятате ли че предложените промени са добри?


- По отношение на внесените закони аз считам, че те са добри. Има едно нещо, което многократно съм заявявал - в сегашният предложен закон за отнемане на незаконно придобитото имущество размера на несъответствието е заложен 300 000 лева. За мен това е изключително нисък размер на несъответствието, което ще затрупа комисията с работа, която ще пречи да не бъдат търсени хората, които крадат много и даже ще даде възможност дори да бъде и бухалка, защото 300 000 лв. в момента представляват един двустаен апартамент в центъра на София. За мен размерът на несъответствие трябва да бъде минимум 500 хиляди лева или дори един милион лева, за да може комисията да търси тези, които наистина крадат и наистина крадат по много.


Георгиев беше издигнат за кандидат-депутат на "Има такъв народ" от Враца и влезе последователно в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Беше номиниран за член на проектокабинета на Пламен Николов, в който трябваше да оглави Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той е университетски преподавател и има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани с публични и частни средства, включително и такива със средства от фондовете на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK