На живо

Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© ДневникОсем часа, изпълнени с взаимни обвинения между управляващи и опозиция в лъжи и корупция - така изглеждаше дебатът по внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Дискусията очаквано надхвърли рамките на темата - икономическата и финансовата политика на Министерския съвет, и до голяма степен повтори политическите спорове от миналата седмица, когато беше гласувана оставката на председателя на парламента Никола Минчев.


Обсъждането започна вяло и в един момент изглеждаше сякаш може да приключи неочаквано бързо. След това се разгорещи и се стигна до лични нападки. Премиерът, вицепремиерът и регионалният министър в оставка влязоха в остри пререкания за политиката на кабинета и отношенията във вече разпадналата се с излизането на "Има такъв народ" четворна управленска коалиция.


Гласуването по вота на недоверие е насрочено за 19.10 ч. и ще съвпадне със свиканите около сградата на Народното събрание митинги в подкрепа и за оставка на правителството. От решението зависи дали Петков ще остане на власт, или ще бъде задвижена конституционната процедура за съставяне на ново управление в рамките на този парламент.
Хронология на случилото се в парламента - в статията.

Премиерът Кирил Петков обяви, че ако утре вотът на недоверие към правителството му мине, ще продължи да разчита да намери депутати, които да подкрепят настоящото управление. Пред журналисти в Народното събрание той нарече това план "Б" след като президентът връчи на "Продължаваме промяната" първия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство.


Засега депутатите на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и шестимата независими (отцепили се от "Има такъв народ") са общо 115, а за гласуването на ново правителство са необходими 121, ако гласуват всички 240 депутати.


"Този парламент може да се управлява от независими дебати", смята Кирил Петков. На въпрос на "Дневник" какво смята за опита на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за стопляне на отношенията и търсене на партньори по евроатлантически теми, Петков отговори: "Не можем да направим сделка с хора, които са били част от корупционния модел. Ще излъжем нашите избиратели, ще излъжем себе си".

Около сградата на народното събрание вече текат обявените демонстрации.


Пред паметника на цар Освободител са се събрали симпатизанти на "Възраждане", които искат оставката на правителството. По-рано през деня на същото място имаше п ривърженици на ДПС, а депутати от движението отидоха да ги поздравят.


На улица "15 ноември", която разделя парламента от Българската академия на науките, се събират участниците в другия митинг, който е в подкрепа на правителството.


Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Лили Тоушек


Подробности за двата протеста и събитията на площад "Народно събрание" следете тук.

Дебатите по вота на недоверие приключиха.


Председателят на парламента Мирослав Иванов обяви, че свиква извънредно заседание утре вечер, Гласуването е насрочено за 19.10 ч. То ще съвпадне с обявените за утре вечер около сградата на Народното събрание демонстрации "за" и "против" правителството.


За да бъде прието, решението за вот на недоверие трябва да получи 121 гласа. Ако това стане, кабинетът трябва да подаде оставка, като ще продължи да изпълнява задълженията си до избирането на ново правителство.

Регионалният министър Гроздан Караджов поиска думата, за да отговори на изявлението на вицепремиера Корнелия Нинова два часа по-рано. Той обяви, че също като нея е дал на държавната финансова инспекция и на Сметната палата за проверка договорите за пътно строителство и поддръжка, които е заварил във ведомството си.

"Демократична България" призова за разумен диалог и подкрепа на кабинета

Христо Иванов (вляво)

© Юлия Лазарова

Христо Иванов (вляво)


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че с отношението си по вота на недоверието парламентът показва базовата си неспособност да взима политически решения.


Той подчерта, че възстановяването на нормалния демократичен процес изисква смени във властта и допълни, че каквито и затруднения да среща новата генерация в българската политика, трябва да се инвестират време и усилия в нея, защото процесът няма алтернатива.


"Ще гласуваме за това този кабинет да остане и парламентът да продължи по пътя на търсенето на диалога - да спорим, но да можем да водим и политически диалог и да взимаме разумни решения. Никой не е казал, че ще е лесно, но трябва да го направим в името на развитието на България", каза Иванов.


"Наблюдаваме не смяна на генерациите, а деградация", репликира Тома Биков от ГЕРБ. той обвини управляващите, че са превърнали парламента в "учебна стая за правилата на политиката" и се учат от опит, че не може да се управлява без мнозинство.

Спор заради изказванията на министрите

Здравният министър Асена Сербезова излезе на трибуната за подробно изложение по политиките на кабинета "Петков" в сферата на здравеопазване, продължило над 10 минути.


Депутати от ГЕРБ опонираха, че няма никаква причина да слушат отчети на всеки министър, тъй като темата на вота на недоверие е икономическата и финансовата политика, и заподозряха, че целта е да се удължи дебатът и да се отложи гласуването на вота на недоверие. От "Възраждане" пък възразиха, че не получават право на обяснение всеки път, когато говорят министрите и се оплакаха, че правилникът не им дава време да дебатират с министрите.

Гласуването на вота на недоверие срещу правителството, внесен от ГЕРБ, ще е в сряда вечер (22 юни), съобщи източник от управляващата коалиция, след като въпросът е бил обсъден от председателския съвет, в който влизат ръководителите на парламента и на всички групи.


Точният час ще бъде определен след приключване на дебата в пленарната зала, който продължава и към този момент.


Според правилника за работата на Народното събрание гласуването може да се проведе едва 24 часа след приключването на разискванията по вота. Заради опасения, че дебатът ще продължи твърде дълго първоначално не бе известно дали гласуването ще се проведе в сряда или четвъртък. Решението на председателите на парламентарните групи обаче е това да стане в сряда вечер като гласуването ще се състои не по-рано от 18.00 часа. Това означава, че гласуването ще съвпадне с обявеното преди дни национално шествие в подкрепа на правителството и обявеният по същото време контрапротест.

Социалният министър Георги Гьоков на свой ред направи преглед на свършеното в ресора му и посочи като постижения на правителството повишаването на пенсиите, осигуряването на помощи за младите семейства и отпадането на таксите за яслите и детските градини. Той обвини опозицията, че с предложенията си за корекции на пенсионния модел заплашва да взриви пенсионния модел.


Акцентира на разработения нов механизъм за обезщетение на хората с увреждания. "На българите могат да се случват добри неща, въпреки кризата", заключи Гьоков и напомни на депутатите, че имат 24 часа да направят избор между стабилност и безотговорност.


Депутатът Хасан Адемов - депутатът с най-голям опит в парламентарната социална комисия, предупреди правителството, че залага бомба с начина, по който възнамерява да увеличи пенсиите. Той нарече опашата лъжа твърденията, че опозицията не подкрепя вдигането на пенсиите, но подчерта, че е против методиката.


По думите му 318 хил. пенсии са под линията на бедността, въпреки уверенията на министрите в обратното.

Дискусията е подновена с изказване на Елисавета Белобрадова от "Демократична България". Тя акцентира на това, че при падане на правителството и нови предсрочни избори законодателният процес ще спре.


Подчерта, че вече има множество подготвени за приемане законопроекти, зад които стоят месеци експертна работа. Тези законопроекти ще пропаднат в безвремието на едно ново служебно правителство, предупреди Белобрадова.

Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Цветелина Белутова, Капитал

Обявена е нова 20-минутна почивка, след която дебатите ще продължат. Времето на парламентарните групи е обаче е почти изчерпано, така че предстои да се насрочи гласуването по вота на недоверие, след което заседанието ще бъде закрито.

Земеделският министър Иван Иванов нарече рисков и неразумен опита на опозицията да свали Министерския съвет.


Той направи подробен преглед на завареното във ведомството му и корупционните практики там и попита това ли искат да се върне "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Заяви, че в последните шест месеца той е екипът му работят усилено и в резултат на това средствата, които земеделците са получили и ще получат за тази година са безпрецедентно много и се разпределят справедливо.


Призова към национално отговорно поведение и гласуване на вота утре.


След него


министърът на икономиката и иновациите Даниел Лорер се похвали


с работата на ведомството си и с първия български еднорог - стартираща компания с оценка над 1 млрд. долара.


Той подчерта, че ако се отиде на избори и няма Народно събрание, това ще забави 13-те млрд. евро по Плана за устойчивост и развитие, тъй като няма да може да се приемат нужните 22 промени в закони са усвояването на средствата.


Лорер прогнозира икономически хаос при падане на правителството и с думите "Страхът е лош съветник" се обърна към депутатите да гласуват разумно по вота на недоверие.

В пространно изказване депутатът от ДПС и бивш финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов обвини правителството в слаба финансова и икономическа политика и опит тя да бъде прикрита чрез внушения.


Той заяви, че инфлацията е оставена да се вихри със страшна сили, за да има повече пари за преразпределяне и добави, че целта вероятно е да се насочат парични потоци към задкулисни кръгове. Чобанов подчерта, че ако изнесените от правителството данни за по-доброто финансово и икономическо състояние са верни, България би трябвало да се покачва в сравнителните класации на европейските държави, но това не става. Сред примерите, които изброи, беше това, че през 2021 г. пред страната е имало 14 страни с по-висока инфлация, докато сега са четири.


Той обвини управляващите, че с неверни внушения заблуждават за свършеното и посочи като пример ръста на чуждестранните инвестиции, който по думите му се дължи на междуфирмената задлъжнялост между нерезиденти на държавата, а не на нови проекти и инвеститори.

Нинова: не всички министерства са като регионалното

Корнелия Нинова

© Цветелина Белутова, Капитал

Корнелия Нинова


Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова нарече "неоснователна претенция" искания вот за провал на икономическата политика. Според нея няколкочасовите обсъждания са показали на повечето от депутатите и българските граждани, че става дума "за едни пари, а не за морал и принципи".


Нинова изнесе данни за основни икономически показатели като Брутния вътрешен продукт, безработицата, промишленото производство и преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на миналата и тази година и подчерта, че всички те показват ръст при кабинета "Петков".


Тя иронизира доскорошния партньор в управлението, че застава зад вот, половината от мотивите за който са действията на властта в областта на енергетиката:

Ама нали енергетиката се водеше от министър на "Има такъв народ", от когото нито за момент не сте се разграничавали?

Корнелия Нинова,
вицепремиер и лидер на БСП

В пространното си изложение тя заяви, че се противопоставя на опита да се сложи петно "корупция" върху цялото правителство и подчерта, че случващото се в регионалното министерство е различно от случващото се в нейното министерство на икономиката и промишлеността. Даде за пример корупционните практики в ресорната ѝ сфера на поддръжката на язовирите, които по думите ѝ са сходни с тези в пътното строителство.

"Аз обаче не постъпих като колегите от "Има такъв народ" - да извивам ръцете на премиера да отпуска още пари и да ги наливам в бездънната каца на корупцията, а извиках Сметната палата и Агенцията за финансов надзор", заяви Нинова.

Вицепремиерът показа и чете от трибуната документи за злоупотреби и заяви, че документите за тях са на бюрото на главния прокурор Иван Гешев. Тя се обърна към опозицията с въпроса каква алтернатива предлага на кабинета, който иска да свали, и призова към разумно гласуване по вота.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че Народното събрание е изчерпало моралния си мандат и трябва да върви към предсрочни избори.


"Миналата седмица, когато се обсъждаше оставката на председателя на парламента Никола Минчев, мислех, че парламентът е стигнал дъното. Сега виждам, че има накъде още да дълбае", каза Костадинов.

ГЕРБ попита властта защо нарича президента предател

Десислава Атанасова

Десислава Атанасова


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обвини управляващите в непочтеност, като се позова на разказаното от Гроздан Караджов за личния му разговор с премиера и репликата "онзи в отсрещната сграда" по адрес на президента Румен Радев. Тя атакува и депутата от БСП Явор Божанков, който миналата седмица нарече държавния глава разочарование и попита: "Защо, почтени, вече наричате президента предател?".


Божанков поиска председателя да наложи наказание на Атанасова, но Мирослав Иванов отказа с аргумента, че в такъв случай би трябвало да накаже също и говорилите преди това депутати. Още в началото на днешното заседание Иванов призова за толерантен и спокоен тон, напомняйки, че предстои решаващо за съдбата на кабинета гласуване, а наказаните няма да имат възможност да гласуват.


Йордан Цонев от ДПС пък репликира, че ситуацията в държавата в последните месеци напомняла известния филм "Секс, лъжи и видео".

Лидерите на парламентарните групи на ДПС и "Има такъв народ" нарекоха премиера Кирил Петков "лъжец".


В отговор на нападките, че законът "Магнитски" е причината ДПС да е срещу кабинета, Мустафа Карадайъ нарече министър-председателя "клетвопрестъпник", намеквайки за казуса с канадското му гражданство. Допълни, че темата за закона "Магнитски" (по който миналата година депутатът от движението Делян Пеевски беше обвинен в корупция и пране на пари бел.авт.) е интересна, но иска да му напомни, че е подписвал закони, които оневиняват напълно Пеевски.


На свой ред Тошко Йорданов заяви, че макар да е имал тежки спорове с вицепремиера Асен Василев, той никога не го е лъгал. "За разлика от стоящия до него, който е обещавал и е плюл върху обещанията си", обърна се към Кирил Петков той.

Премиерът поиска думата и беше посрещнат на трибуната от депутатите от ГЕРБ със скандирания "Мафия" и тропане по банките.


"Знаете ли как правителството може да е най-стабилното?", попита риторично той. И си отговори, че това ще стане, ако се отпуснат парите за пътища, върне се старата лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево" и спре да се споменава законът "Магнитски".


В ново изказване Гроздан Карджов обвини вицепремиера Асен Василев, че като служебен премиер миналата година е предложил изплащане на парите на същите пътностроителни фирми, без да иска допълнителен контрол, а Василев отрече.


Споровете между Караджов и Петков продължават и на местата на министрите извън микрофоните.


Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Цветелина Белутова, Капитал

Вицепремиерът Гроздан Караджов на свой ред обвини премиера в лъжи и попита защо изискванията за обществените поръчки в регионалното министерство не са били записани с правителствено постановление, за да важат за всички. Той сравни изискванията за съотношение на компонентите качество" и цена в поръчките в неговото ведомство и на поръчки в управляваните от "Продължаваме промяната" министерства на вътрешните работи и околната среда, на агенцията по приходите и агенция "Митници".


Двойният стандарт е този, който сложи прът в колелото на коалицията и вие не го разбрахте, обърна се той към премиера.

Отношението към "Има такъв народ" като към трето качество хора доведе до този срив

Гроздан Караджов,
вицепремиер от "Има такъв народ"

Караджов обвини министър-председателя, че е голям борец срещу корупцията в министерствата на "Има такъв народ", но не и към тези, които са под контрола на партията му.


Вицепремиерът на "Има такъв народ" разказа от трибуната за разговор в премиерския кабинет, в който Кирил Петков му казал:

"Знаеш ли защо искаме проверки за от парламента за разходите за текущи ремонти и поддръжка? Не е защото не ти вярвам. Не искам ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда (сградата срещу Министерския съвет е президентството - бел.авт.) да се разплаща с фирмите".

Дебатът по искането за оставка на кабинета "Петков" ескалира в лични нападки

Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Цветелина Белутова, Капитал


Градусът на напрежение в пленарната зала се покачи и дискусията премина в лични нападки.


Вицепремиерът Асен Василев репликира Тома Биков с думите: "Спомням си една ваша книга "Карикатура на диктатор" за Бойко Борисов. Само един въпрос имам: как станахте карикатура на този диктатор?".


"Имате слабо чувство за хумор, не го използвайте", посъветва го в отговор Биков. Той обясни, че не става дума за книга, а за статия и допълни, че започнал да симпатизира на Бойко Борисов във времето, когато коалиционният партньор на "Продължаваме промяната" БСП управляваше с кабинета "Орешарски" през 2013 - 2014 г. "Тогава разбрах, че голямата промяна обикновено стига до крах".


Георги Свиленски пък репликира, че ГЕРБ периодично е готова да управлява с левицата, но тя не е съгласна.

В отговор премиерът Кирил Петков заяви иронично, че за няколко часа дебат разбрал, че не трябва да се вдигат пенсии и заплати, защото това е проинфлационно действие и защото световните борси са качили с 55% цената на петрола.


На свой ред той обвини "Има такъв народ" в лъжи и повтори, че истинската причина за опитите да се събори правителството са спрените парични потоци през ГКПП "Капитан Андреево" и отказът на правителство да отпусне пари за строителство и ремонт на пътища по инхаус поръчки към фирмите, които работят в тази сфера от години.

"Истинската причина за този вот на недоверие са четирима души, които не са в тази зала: г-н Борисов, който се притеснява, че ще го застигне правосъдието, г-н Пеевски, който се притеснява, че милиардите няма да стигнат до фирмите му, г-жа Митрофанова и г-н Слави Трифонов", обърна се към депутатите премиерът. Той заяви, че преди гласуването на вота до депутатите ще пристигнат есемеси от тези четирима души и призова народните представители да не се подчиняват на съобщения, а на съвестта си.

"Правосъдието дойде - българският съд обяви поръчания от вас и изпълнен от комуниста там (вътрешния министър Бойко Рашков -бел. авт.) арест за незаконен и неграмотен", реагира Тома Биков от ГЕРБ.

"Има такъв народ" вкара в дебата темата за Северна Македония

Лидерът на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов вкара темата за Северна Македония отново в дебата, въпреки че вотът е по икономическата и финансовата политика на правителството.


Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Цветелина Белутова, Капитал


Той поиска думата и обяви, че партията му приема поведението на премиера и правителството в дискусиите на Европейския съюз аз началото на преговорите със Северна Македония като повод за искане на оставка. Йорданов повтори тезата на партията, че министър-председателят е извършил национално предателство. той обвини Петков в лъжа и се аргументира с разказвани примери за срещи, в които премиерът искал помощ да се направят предварителни отстъпки на съседната държава и да се вдигне българското вето.

Красимир Вълчев атакува правителството за икономическата му политика. "Ако бяхте подкрепили бизнеса, щяхте да водите на практика истинска социална политика. Но вие предпочитате инфлацията - тя е повсеместен данък, който пълни бюджета", обърна се Вълчев към вицепремиера.


След него лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини Министерството на образованието в "грандизозен провал" на Националното външно оценяване за 10-ти клас със сбърканите формули и че бави субсидията на Тараклийския университет, който изнемогва.


В последния месец са проведени 108 външни оценявания и национални зрелостни изпити и никакъв грандиозен скандал няма, отвърна Николай Денков. "Поради закона, който сте приели, тази година трябваше да организираме три пъти повече изпити, отколкото досега, позволете ни да си имаме малки проблеми", добави Денков.


Вицепремиерът Асен Василев отговори на Вълчев, че партията му е направила за 10 години управление България "най-бедната страна в Европейския съюз с най-големите неравенства". Вие харесвате неравенствата, защото обслужвате малка групичка хора с кюлчета и пачки".


На репликата, че инфлацията е изяла увеличението на пенсиите, Василев отговори, че при каквато и да е инфлация, увеличението е осезаемо.

Вял дебат в парламента по искането за оставка на кабинета "Петков"

Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Цветелина Белутова, Капитал


По-малко от три часа след началото му дебатът по искания от ГЕРБ вот на недоверие напълно изгуби темпо. Водещият заседанието Атанас Атанасов ("Демократична България") призовава неколкократно депутатите да правят изказвания, но желаещи няма. На трибуната се редуват депутатите от ГЕРБ и министрите.


Министърът на образованието Николай Денков взе думата и говори от трибуната за постигнатото от правителството в сферата на образованието. Опонира му предшественикът му от ГЕРБ Красимир Вълчев.


От часа, в който ще завърши дебатът, зависи с колко време ще разполага правителството преди гласуването на вота на недоверие. По Конституция депутатите трябва да решат съдбата на кабинета не по-рано от 24 часа след края на обсъжданията. Редовното заседание на народното събрание утре е от 9 до 14 ч., като по решение на пленарната зала може да бъде удължено. Ако дебатите обаче се проточат, най-вероятно гласуването ще се отложи за четвъртък.

Обсъжданията бяха подновени с изказване на Александър Иванов от ГЕРБ, който нарече провал мерките на правителството срещу инфлацията и скока в цените на енергоизточниците.


По думите му идеята на правителството за вдигане на пенсиите от юли не е устойчиво, тъй като предвижда промяна в модела на образуване на пенсиите, докато ГЕРБ настоява то да бъде антикризисна мярка. По думите му с даването на "пари на калпак" само помпа инфлацията, вместо да я забавя.


Няма как - всички хора усещат вдигането на цените, затова всички ще получават, отговори вицепремиерът Асен Василев. Той обвини ГЕРБ, че не търси истинско увеличение на пенсиите, а цели да върне системата, в която пенсионерите зависят всяка година от управляващите.

ДПС събра симпатизанти пред парламента на протест срещу кабинета

Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Велко Ангелов


Малко преди 12ч . около паметника на Цар Освободител срещу централния вход на Народното събрание започна протест, в който засега участват няколко десетки хора с национални знамена.


Час по-късно депутати от ДПС, водени от председателя на групата Мустафа Карадайъ, напуснаха сградата и отидоха при събралите се. Те бяха посрещнати с одобрителни възгласи, ръкопляскания и протегнати за здрависване ръце, показаха телевизионните камери. "Знаете ли за какво сте дошли тука?", обърна се към тях Карадайъ и получи отговор: "За оставката". "Те са за оставката и ние сме за оставката, затова дойдохме да обменим мисли", обясни лидерът на ДПС в отговор на журналистическите въпроси.


Пред "Нова телевизия" депутатът от партията Йордан Цонев обясни: "Излязохме да благодарим на нашите симпатизанти за подкрепата, да им кажем, че не може само софиянци да протестират и че протестът е право на цяла България, че е хубаво да се видят всички гледни точки". Той оприличи ситуацията на тази в четвъртък вечер, когато депутатите от управляващата коалиция излязоха да благодарят на събралите се в подкрепа на отстранения парламентарен председател Никола Минчев


На въпрос дали протестиращите са организирани от ДПС, както обяви по-рано днес депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев, Йордан Цонев отговори:

"Когато идват протестиращи от страната, сигурно имат нужда и от организация. Когато протестират тези от София, нямат - ние, софиянци, идваме бързо от Докторската градинка и се събираме. Но хората от страната също трябва да бъдат представени на жълтите плочки. Нека всички си кажат мнението – това е демокрацията".

Около парламента от обед са и симпатизанти на ВМРО, които носят плакати с призиви да не се предава Северна Македония. За тази вечер са насрочени няколко демонстрации "за" и "против" правителството. Подробности тук.

Парламентът излезе в 20-минутна почивка. След нея дебатите ще бъдат подновени.

Сачева и Василев в спор за увеличението на пенсиите

Деница Сачева

© Велко Ангелов

Деница Сачева


Бившият социален министър от кабинета "Борисов 3" и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева влезе в спор с вицепремиера Асен Василев за осигурените от държавата средства за повишение на пенсиите.


Тя обвини правителството, че не е предвидило пари за поредното увеличение на пенсиите, заложено в актуализацията на бюджета. Допълни, че управляващите не са придружили проектозакона с изискваната 3-годишна финансова прогноза и това поставя под въпрос дали държавата ще е способна да изпълни ангажиментите си към възрастните хора.


Сачева отхвърли обвиненията на Василев, че управлението на ГЕРБ в продължение на десет години е неглижирало пенсионерите и ги оставило с доходи под линията на бедността. Добави, че сега най-голямата опозиционна група е внесла предложение за промяна в обсъжданата актуализация на държавния бюджет, която предвижда увеличение на пенсиите с 15% от юли.


В отговор социалните министър Георги Гьоков (БСП) напомни, че при управлението на ГЕРБ между 2009 и 2011 г. пенсиите спрели да се индексират според т.нар. швейцарско правило в нарушение на закона.


Асен Василев пък направи сравнение на данните, подчертавайки, че за 12 г. управлението на ГЕРБ е вдигнало пенсиите със 164 лв., а за последните 12 месеца двете служебни правителства, в които той беше финансов министър, и действащият кабинет са увеличили ги увеличили със 167 лв.


Василев посочи, че делът на пенсиите в България е 10.4% от Брутния вътрешен продукт, докато средният дял в Евросъюза е 12.7%. По думите му въпреки увеличенията властта не може да даде на пенсионерите това, което са изработили и заслужават заради 12-те пропуснати години. "Все пак можем да ги увеличим, защото 3.9 млрд. лв. не отиват в кюлчета и пачки", добави той.

Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер


Докато в пленарната зала тече дебатът по вота на недоверие към правителството, няколко десетки привърженици на ВМРО протестират пред централния вход на Народното събрание с възгласи "Не предаваме Македония". Протестът засега е спокоен.

Вицепремиерът Калина Константинова и министърът по е-управление Божидар Божанов отхвърлиха упреците и заявиха, че почти по всички от посочените от Каримански точки се работи и вече има първи резултати. Специално беше посочена системата за проследяване онлайн на обществените поръчки.


В последвалите реплики Любомир Каримански поиска потвърждение от председателя на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров за това колко пъти е настоявал за обсъждане на записаните и забавени ангажименти от коалиционното споразумение.


Напусналият "Има такъв народ" Иво Атанасов пък заяви, че исканията на Каримански към коалиционните партньори не са били обсъждани в бившата му парламентарна група, а вместо това регионалният министър Гроздан Караджов е диктувал колко пари да се искат от правителството, а Тошко Йорданов заявил, че ако не се отпуснат тези пари, кабинетът ще бъде свален. Йорданов поиска думата за лично обяснение и заяви, че това са неистини.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" обвини доскорошните партньори на партията във властта - "Продължаваме промяната", че не са спазили коалиционното споразумение. Той заяви, че обещаните работни и ведомствени групи по различни теми така и не са се събрали, не са направени и обещаните анализи, които трябва да предшестват важни решения, забавени са задължителни процедури по пътя към влизането в еврозоната.


Каримански акцентира на записаното в споразумението обещание за "Премахване на 100 пречки за 100 дни" и попита колко от тях са изпълнени на седмия месец от началото на управлението.

Асен Василев предизвика разправия с нецензурна реплика

Асен Василев

© Дневник

Асен Василев


Вицепремиерът Асен Василев разбуни залата с нецензурна реплика, която употреби по време на изказването си от трибуната.

"Това, което чувам от вас, не е предложение как по-добре да се управлява кризата. Не е предложение как хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да могат да бъдат защитени. Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която ако мога с едно изречение да обобщя, е: "Да го духат бедните". Това е вашата икономическа философия", обърна се към ГЕРБ той.

Думите му бяха посрещнати с дюдюкания и Василев се извини за грубия език. Председателят на парламента Мирослав Иванов му направи забележка, че подобни изказвания са крайно неприемливи от трибуната на Народното събрание. Цончо Ганчев от "Възраждане" пък репликира, че председателят заплашил опозицията с наказания за непристойно поведение, а го позволява на представител на Министерския съвет.Как видеото с репликата на Василев беше използвано от "Възраждане" - тук.

Василев: Ниският дълг и дефицит не са самоцел

Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Цветелина Белутова, Капитал


Правителството няма намерение да води финансовата политика на ГЕРБ като самоцелно се придържа към ниски нива на показателите дълг и дефицит. Това заяви в отговор на ГЕРБ вицепремиерът Асен Василев.


Той подчерта, че дефицитът без включването на мерките срещу COVID-19 е едва 2.5%, а с тях - 4.1%, а нареченият от Ананиев "заробващ" дълг е 30.6 млрд. лв., по-нисък от заварения от кабинета 31.2 млрд. лв.

"Той не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг като съотношение с БВП в ЕС - 25% при максимално допустими 60%. Хърватия беше приета в ЕС с 80% - тя ли е заробена?! Германия има над 100% и тя ли е заробена?!" попита риторично Василев.

Той цитира официални данни, според които общият ръст на износа към трети страни е 27.5% за първото тримесечие и подчерта, че той расте във всички сектори, а не само благодарение на оръжията, каквато била "опорката на ГЕРБ". Вицепремиерът оспори и твърденията на опозицията за спад на инвестициите. По данни на БНБ, които той цитира, през първото тримесечие преките чуждестранни инвестиции са в размер на 883 млн. eвро.


Василев се върна назад в последните 12 г. Като изреди сумите на годишните инвестиции през всяка от годините от управлението на ГЕРБ. В нито една от тях не е постигнат резултатът от първото тримесечие на 2022 г. , подчерта той и призова: "Спрете да лъжете българския народ, качили са се над 3.5 пъти спрямо миналата година, спрямо 2020 г. 1.5 пъти , спрямо 2019 г. - 2 пъти , спрямо 2018 г. 15 пъти".


От цитираните от него данни се видя, че нивото на инфлация в България е съпоставимо с нивата в останалите страни от Централна и Източна Европа. В Естония хармонизираният индекс на потребителските цени е 20.1%, в Литва - 18.5%, Латвия - 16.8%, Чехия - 15.2%, България - 13.4%, Полша - 12.8%, Румъния -. 12.4% "Въпреки че сме най-бедната страна в Европа и частта в потребителската кошница, свързана с енергия и храни, е най голяма, ние сме с инфлация с 3.5 процентни пункта над средноевропейската.", поясни финансовият министър. Още по темата - тук.

Никола Минчев

© Цветелина Белутова, Капитал

Никола Минчев


Доскорошният председател на парламента Никола Минчев, който в последните дни се превърна в може би най-харесваният политик от "Продължаваме промяната", излезе на трибуната веднага след премиера и призова колегите си да помислят да е добре да се хвърли държавата в политическа криза, когато на няколкостотин километра се води война. Той призова за разум и спокойствие, които да осигурят бъдеще на България.


"Ако миналата седмица беше генералната репетиция, тази седмица е поправителният изпит", обърна се Минчев към колегите си, намеквайки за гласуването в четвъртък, когато с пълна мобилизация новосформираното в Народното събрание мнозинство на "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" го свали от поста му въпреки уверенията на част от групите, че одобряват работата му.

Премиерът: Причините за вота не са икономически, а политически

Тошко Йорданов ръкопляска демонстративно на премиера секунди, след като Кирил Петков отхвърли обвиненията за слаба финансова политика и обвини опозицията, че го атакува заради отнетите ѝ финансови ресурси

© Цветелина Белутова, Капитал

Тошко Йорданов ръкопляска демонстративно на премиера секунди, след като Кирил Петков отхвърли обвиненията за слаба финансова политика и обвини опозицията, че го атакува заради отнетите ѝ финансови ресурси


Премиерът Кирил Петков поиска думата и от трибуната отхвърли всичко отправени от бившите управляващи критики.


Той подчерта, че в шестте си месеца на власт кабинетът е управлявал в несъпоставима с всички свои предшественици обстановка на война, световна инфлация, пандемия от COVID-19 и скок в цените на енергийните източници. той изрично подчерта, че в ГЕРБ е наясно, че тъкмо цените на енергоизточниците са причина за привнесената в страната инфлация, но съзнателно го премълчават.


Петков отчете, че правителството е успяло да осигури помощ за гражданите и бизнеса помищи, удържайки дефицита до 4.1 %, а държавният дълг намалява и по данни на Евростат България е третата държава в Евросъюза с най-нисък дълг. Определи като невярно твърдението, че държавата е останала без пари и посочи, че в резерва има 9.3 мрлд. лв. Посочи, че авторитетни финансови агенции като "Фич" (Fitch Ratings) и "Стандарт енд Пуърс" (S&P) дават положителен кредитен рейтинг на България.


Премиерът подчерта, че за няколко месеца европейските средства са били отпушени и е пуснат Планът за възстановяване и устойчивост на стойност 13 млрд.евро, при това беше без влагане на средства за изграждане на газова централа и затваряне на въглищните централи. Като успехи на властта посочи , че Банката за развитие е на печалба в първото тримесечие, а фондът на фондовете е финансирал 180 започващи работа компании само за 3 месеца. Отчете успехи в туризма, транспорта и други сфери.


Кирил Петков риторично попита дали причината за исканата оставка на правителството не са други - връщането в ръцете на държавата на граничния пункт "Капитан Андреево", спирането на инхаус поръчките за милиарди, началото на съдебната реформа със закриването на специализираната прокуратура и проектозакона за реформа в антикорупционната комисия, разкритията за злоупотреби в спортните федерации, реалната диверсификация за газовите доставки или започналото разследване на "Турски поток".


"Истината е една - това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец и тези, които са го правили, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие. Заради тези мотиви утре трябва да вземете решение и имате реален шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война, да изпуснете историческото време за съдебни реформи и да върнете руския газ", обърна се към депутатите Кирил Петков.


Премиерът призова народните представители да си спомнят клетвата си в Народното събрание и тя да ги води, когато гласуват.

В клетвата ви като депутати не се споменават нито Слави Трифонов, нито Ахмед Доган, нито Бойко Борисов, нито г-жа Митрофанова. Има само ангажимент да се ръководите от интересите на народа

Кирил Петков,
премиер


Думите на премиера бяха посрещнати с аплодисменти от депутатите от управляващата коалиция. Лидерът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и съпартиецът му Станислав Балабанов станаха на крака и демонстративно също ръкопляскаха с високо вдигнати ръце.


ГЕРБ: Икономическата политика на кабинета е опасна за държавата

Кирил Ананиев, ГЕРБ

© Юлия Лазарова

Кирил Ананиев, ГЕРБ


Бившият финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ) представя мотивите на най-голямата опозиционна група за искания вот на недоверие за финансовата и икономическата политика. Той чете описаните в искането за вот аргументи. Според тях правителството е допуснало неконтролируема инфлация и обедняване на населението, има икономически срив, дефицитът ще надхвърли 3.5%, а външният дълг - 10 млрд. лв. в нарушение на Маахстрихтските критерии на Евросъюза.


Провежданата фискална политика е с предизборен характер, далеч от нуждите на страната, обобщи Ананиев.


Икономическата политика на правителството е заплаха за финансовата, а оттам и за националната сигурност.

Кирил Ананиев,
ГЕРБ


По думите му тя неглижира необходимостта държавата да остане финансово стабилна, а затова е и заплаха за националната сигурност.


"За 9 месеца се предлага шеста макроикономическа прогноза, но и последната не е достоверна", каза Ананиев. Според него това показва липса на капацитет за планиране. Като пример за неточни оценки на макроикономическото планиране той отбеляза "надценен растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит и огромен държавен дълг, изпреварващ ръст на вноса над износа, нереалистично понижаване на безработицата и критичен размер на фискалния резерв".


"Не съм сигурен, че имате компетентността да ни разберете", обърна се Ананиев към управляващите и им препоръча да прегледат прогнозите на международните финансови институции и БНБ.


Липсата на тригодишна прогноза, по думите му, е симптом за управленска немощ. Нарушават се правилата за публичност и прозрачност на управлението, населението губи своето благосъстояние, спада и конкурентоспособността на бизнеса, каза Ананиев.


Той отбеляза, че не са се появили и инвеститорите, които премиерът Кирил Петков очакваше, като спадът на сертифицираните инвестиции е с 86%. България вече липсва от международната карта на инвестиционните интереси, заключи депутатът от ГЕРБ.

В декларация от името на "Има такъв народ" Станислав Балабанов обвини, че партията мандатоносител на властта - "Продължаваме промяната", действа като мафия, докато нарича така опонентите си. Той повтори вече даваните от партията примери - че напусналият "Има такъв народ" депутат Георги Георгиев гласува "за" оставка на шефа на агенцията по храните заради контрола на ГКПП "Капитан Андреево" преди две седмици; че премиерът подписал искането на Гроздан Караджов за допълнителни 2.5 млрд. лв. за пътни ремонти и поддръжка.


Балабанов атакува премиера Кирил Петков, че е "архитект на т.нар. френско предложение". "Защо предложението е българско, а не белгийско или италианско?", попита риторично той. Предложението е подготвено от председателството на Европейския съюз в координация с всички държави-членки, включително на оглавяваното от министър на "Има такъв народ" българско външно министерство.

Председателят на парламента призова за спокоен тон

Мирослав Иванов

© Юлия Лазарова

Мирослав Иванов


В началото на заседанието председателят на парламента Мирослав Иванов призова колегите си в следващите важни за бъдещето на България заседания да запазят умерен тон и да проявят взаимно уважение, въпреки политическите различия.

Нека аргументите победят политиканстването и да покажем, че в тази зала има почтени хора. 

Мирослав Иванов,
и.д. председател на Народното събрание от "Продължаваме промяната"

Той повтори предупреждението си народните представители да се разграничат от език на омразата, непристойно поведение, физически сблъсъци, защото правилникът на парламента ще се прилага в цялата му строгост. Предстоят важни гласувания и се надявам да няма депутати, лишени от парвото на глас в предстоящите заседания, завърши Иванов.

Заседанието на парламента ще започне всеки момент.


В залата е почти целият кабинет. Отсъстват един от министрите на "Има такъв народ" в оставка - Теодора Генчовска. Другите двама - Гроздан Караджов и Александър Николов, са в залата. Присъства и Радостин Василев, който напусна партията миналата седмица.


За участие се регистрираха 145 от 240 депутати.


Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Цветелина Белутова, Капитал

Нинова: Вотът цели рестравриране на статуквото

"Мотивите за вота на недоверие не се крият в папката на ГЕРБ. Те се съдържат в желанието на статуквото да свали това правителство, за да рестраврира старото положение", заяви вицепремиерът Корнелия Нинова.


В отговор на въпрос тя посочи, че най-добрият вариант при падане на кабинета е да се търси съгласие за ново правителство в рамките на този парламент, за да бъдат приети 22-та законопроекта, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Премиерът Кирил Петков отказа коментари на влизане в Народното събрание.

Асен Василев: Резултатът зависи от съвестта на шестима души

Асен Василев

© Юлия Лазарова

Асен Василев


Икономическата и финансовата политика на правителството не са провал и ще го докажем в парламента. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по повод предстоящия вот на недоверие към кабинета.


Министър Василев посочи, че резултатите от вота на недоверие ще зависят от съвестта на шестима депутати, колкото са недостигащите гласове на управляващата коалиция, за да постигне парламентарно мнозинство.


В отговор на въпрос за това дали трябва да се бърза с приемането на актуализацията на бюджета заради повишаването на пенсиите, той отбеляза, че законодателната програма на парламента е направена така, че да не се налага да се работи в съботите и неделите до края на месеца.

Кога ще е гласуването по вота на недоверие

Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Цветелина Белутова, Капитал


Конституцията разделя в поне два дни процедурата по вот на недоверие.


Днес в парламента ще са само дебатите по искането на ГЕРБ. Според правилника на Народното събрание всяка от групите ще получи време за изказвания, като продължителността е пропорционална на числеността на депутатите ѝ. Отделно, депутатите имат право на няколкоминутни реплики, дуплики и процедурни изказвания. Според правилата премиерът и министрите също имат правото да говорят от трибуната. Очаква се обсъждането да продължи около пет часа - толкова отне миналата седмица дебатът по искането за отстраняване на председателя на парламента Никола Минчев.


Гласуването е най-малко 24 часа след обсъждането,


предвижда Конституцията. Дебатът днес приключи по-бързо, това може да стане в сряда (22 юни), когато има редовно заседание от 9 до 14 ч. Другият вариант е да остане за четвъртък. Ако сформиралото се миналата седмица около оставката на Никола Минчев ново мнозинство - на "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", повтори пълната си мобилизация, правителството ще падне. Четирите групи имат общо 126 гласа, т.е. с пет повече от нужните им 121. Какви са нагласите за гласуването с днешна дата четете тук.


Мотивите за вота: инфлация, дълг, енергетика

Вотът на недоверие беше внесен на 15 юни с подписите на всички депутати от най-голямата опозиционна група - ГЕРБ. Те атакуват коалиционния кабинет за финансово-икономическата му политика с аргумента, че тя представлява риск за държавата и благосъстоянието на гражданите и бизнеса.


Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Петков" ще съвпадне с протестите утре вечер

© Цветелина Белутова


В мотивите си бившите управляващите обвиняват изпълнителната власт в потъпкване на основни принципи и правила, неспазване на законите, защита на лични и корпорационни интереси. Подчертават, че Министерският съвет няма управленска програма, която да показва ясно стратегията му. Определят като силно проинфлационни заложените в актуализацията на бюджета мерки за облекчаване на удара от поскъпналите горива и скока на цените, тъй като не са насочени към най-пострадалите групи, а към всички. Според ГЕРБ цялостната политика на кабинета поставя под въпрос възможността България да изпълни заявената цел за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г.


Ето и основните пунктове, заради които най-голямата опозиционна група иска оставката на кабинета:

  • Лошо управление на държавния дълг
  • Неадекватно управление на публичните финанси
  • Обедняване на населението и отлив на инвестициите
  • Несправяне с инфлацията
  • Провал в управлението на енергетиката


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK