С нов законопроект кабинетът показва как иска да осветли кръговете около ДС

47-о Народно събрание Божидар Божанов - министър на електронното управление

© Велко Ангелов

47-о Народно събрание Божидар Божанов - министър на електронното управлениеИзбори 2022

Борба с корупцията и осветляване на свързаностите около бившата Държавна сигурност цели правителството с промени в Закона за обществените поръчки. Това съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов, чието ведомство е изготвило законопроекта, който вече е качен за обществено обсъждане.


Божанов посочва законопроекта като пример за свършеното от кабинета, за да бъдат обществените поръчки по-прозрачни. Липсата на напредък в това направление бе част от критиките от опозицията към властта по време на вчерашните дебати по вота на недоверие, който ще бъде гласуван в 19.10 ч. днес.


Министърът съобщава, че със законопроекта се предвижда:

  • публикуване на информация за всички договори, които попадат в изключенията на Закона за обществените поръчки, вкл. инхаус възлагането, договорите за медийни услуги, сделките с имоти, арбитражните услуги и др.
  • съхранение и публикуване в структуриран, отворен и стандартен формат на данните за поръчките - ценови предложения, броя на допуснатите оферти, стойност при сключване, стойност при измемение, прогнозна стойност и други данни, които да позволят независими анализи на обществените поръчки.
  • за поръчки за електронно управление и информационни и комуникационни технологии - задължително обществено обсъждане на техническите спецификации, за да може всички съмнение за "заключени" процедури да се изчистват преди обявяване. Възложителите трябва да приложат и направените пазарни проучвания и доклад, на база на който са достигнали до необходимостта от възлагане с цел максимална прозрачност.
  • разкриване на принадлежност към Държавна сигурност за лица, които са в органите на управление или имат значителна собственост във фирми, които са спечелили обществени поръчки за над половин милион лева всяка година.

"Досега комисията по досиетата разкриваше принадлежност на лицата на публични длъжности. Сега осветляваме и икономическите кръгове около ДС, които се захранват с обществени поръчки", коментира Божанов.

В мотивите към законопроекта е посочено, че неговите цели, освен прозрачност, са минимизиране рисковете от корупция, както и подобряване качеството при възлагане на проекти и дейности в сферата на електронното управление и информационните и комуникационни технологии в администрациите.


Сред мотивите на вносителя е посочена липсата на задължение за съхраняване и публикуване на данни в структуриран вид от централизираната информационна система за обществени поръчки, въведена през 2019 г. На Портала за отворени данни се публикуват ограничени набори от данни относно сключените договори за възлагане на обществени поръчки, но липсва структурирана информация за процеса по възлагането на обществените поръчки. Това, според министерството, силно ограничава прозрачността на процеса.


От него смятат още, че публикуването на посочената структурирана информация ще допринесе в значителна степен за ефективното противопоставяне и недопускане на корупция. Важен ефект от реализирането на предлаганите изменения е улесненото събиране на статистическа информация за тенденциите на развитие на пазара и възлагането на поръчки, подпомагане процесите на одит и последващ контрол, както и повишаване доверието на обществото в системата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK