Втори ден опозицията отсъства от парламента, поставя условия, за да се върне

Втори ден опозицията отсъства от парламента, поставя условия, за да се върне

© Велко АнгеловСлед като вчера ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" блокираха заседанието на парламента като не се регистрираха и така не се събра необходимия кворум от 121 глса, днес ситуацията се повтори. В 9.05 часа само 110 депутати се регистрираха - те бяха от групите на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и независимите. Депутатите на "Възраждане" бяха в пленарна зала, но демостративно я напуснаха преди регистрацията. Това на практика принуди временно изпълняващия длъжността председател Мирослав Иванов да обяви почивка до 9.30 часа. Малко преди 10.00 часа председателят направи нов опит да събере кворум, но резултатът се повтори и Иванов разпусна парламента.


По-късно депутати от различи формации потвърдиха, че причина за проваленото заседание е опитът да бъде избран нов председател на парламента. (Крайният срок за това изтича следващата сряда (29 юни)). Днес, както и вчера (22 юни) като първа точка за работата на Народното събрание бе предвидено да се обсъждат процедурите за избор на нов председател на парламента, след като миналата седмица Никола Минчев ("Продължаваме промяната") беше свален от поста.


"Възраждане", ГЕРБ и "Има такъв народ" обвиниха управляващите, че се опитват да вкарат точката за избор на нов председател насила без да е намерена консенсусна фигура и без да се съобразяват с другите партии. "Има такъв народ" обвиниха председателя на Народното събрание, че взима еднолични решения и прокарва собствен дневен ред.
"Ние не сме им слуги, не могат да ни казват какво да правим", заяви председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и добави, че партията му е предложила да се гледат в зала само законопроектите, свързани с плана за възстановяване и устойчивост, както и актуализацията на бюджета.
"Смятам, че председателя на парламента трябва да се избере в спокойна обстановка, включително да започнем да разговаряме помежду си всички заедно", заяви и зам.-председателя на парламента Ива Митева.


Същите условия поставиха и от ГЕРБ. Десислава Атанасова обяви, че парламентарната група на бившата управляваща партия ще се върне в зала само ако в програмата за работата на Народното събрание бъдат заложени актуализацията на държавния бюджет, както и бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, законопроектите, свързани със средствата по плана за възстановяване и устойчивост, както и проекторешението, свързано с предложението на Френското председателство за вдигане на ветото за еврочленството на Северна Македония.

Според правилата, които самите депутати приеха, сроковете за внасяне на предложения изтекоха или изтичат на 22 и 23 юни. След това предложенията трябва да бъдат разгледани в ресорните комисии и едва тогава могат да бъдат гласувани в пленарна зала.

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски от своя страна атакува новото мнозинство като ги обвини в саботаж на парламента.


"На председателски съвет беше поставен въпроса точката за избор на председател на Народното събрание и за приемане на процедурни правила за избор на антикорупционната комисия да отпадне. Още вчера ви казахме, че това са причините поради което новото управляващо мнозинство не желае българският парламент да функционира. ", заяви Свиленски.


Лидерът на социалистите Корнелия Нинова пък написа в профила си във "Фейсбук", че новото мнозинство блокира държавата и обрича хората. "Шокираща е безотговорността на новата коалиция ГЕРБ, "Възраждане", ИТН и ДПС. Днес отново не влязоха в залата и провалиха кворума на парламента. Свалихте Минчев, свалихте правителството. Едни заради егото си, други заради интересите си." и добавя, че новото мнозинство обрича народа на глад на прага на тежка есен и още по-тежка зима.


"Събрахте се! Хайде управлявайте! Поемете и понесете отговорност за безотговорността си.", завършва Нинова.


Депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев определи поведението на депутатите от опозицията като "гавра с държавата". "Ако вие днес не дойдете на работа как вашия работодател ще се отнесе с вас?", попита реторично той.


Междувременно въпреки че на редовното сутрешно заседание вчера не се събра кворум, вечерта всички депутати от опозицията, включително санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски присъстваха на извънредното заседание и гласуваха единодушно вот на недоверие на кабинета Петков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK