На живо

Управляващите спряха опита на президента да свика бързи консултации за нов кабинет

Румен Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен РадевДве от трите партии в управляващата коалиция отказаха да участват днес в консултации за съставяне на ново правителство и така спряха опита на президента Румен Радев да завърши скоростно първата част от конституционната процедура след падането на правителството и да върви към връчването на проучвателен мандат за съставяне на нов кабинет.


Тази сутрин Радев изненадващо съобщи, че е изпратил покани и срещите ще се състоят в понеделник и вторник. Първата и третата по численост парламентарни групи - на "Продължаваме промяната" и на БСП, обаче отговориха, че не могат да участват в разговори, докато тече извънредното заседание на ресорната парламентарна комисия, на което се подготвят предложенията за второто четене на актуализацията на държавния бюджет.


Партиите изразиха готовност да разговарят с Радев след окончателното приемане на текстовете. Заради предстоящите заседания на парламента по бюджета, както и заради участието на Радев в срещата на върха на НАТО в Мадрид, това може да стане най-рано в петък (1 юли). Така връчването на първия проучвателен мандат за нов кабинет се отлага за края на тази или началото на следващата седмица.
Президентът постави два основни въпроса пред парламентарните ръководства на ГЕРБ и ДПС, с които разговаря днес:

  • Дали е възможно сформирането на ново управленско мнозинство в рамките на това народно събрание
  • Какъв е изходът от политическата криза
И двете групи отговориха, че действащият парламент вече няма потенциал за ефективно мнозинство и изходът е да се върви към поредни предсрочни избори.


Хронология на консултациите - в статията.

Консултациите приключиха. Следващите срещи ще бъдат утре. Те ще започнат в 9 ч., когато на "Дондуков" 2 ще отидат представителите на "Има такъв народ". След тях с Радев трябва да разговарят "Демократична България" и "Възраждане".

Срещата между президента и ДПС продължи необичайно дълго - близо час и половина.След края ѝ лидерът на движението Мустафа Карадайъ отказа да отговори конкретно на въпросите какво е било обсъждано толкова дълго. Повтори обаче, че излъчването на ново правителство в рамките на действащия парламент е невъзможно.


ДПС поиска първо избори, а после - евро-атлантическо мнозинство

Румен Радев и Мустафа Карадайъ

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен Радев и Мустафа Карадайъ


В началото на разговора с ДПС Румен Радев заяви, че разчита на дългогодишния политически опит на партията, който означава и "много висока отговорност към избирателите". Президентът изрично подчерта заслугата на движението към запазването на етническия мир в страната - факт, който ДПС изтъква неизменно сред постиженията си. Подчерта също, че в кризисни моменти то винаги е апелирало за диалог и попита представителите му дали смятат за постижимо сформирането на управленско мнозинство в това Народно събрание.


В отговор лидерът на партията Мустафа Карадайъ повтори тезата си, че кризата е "естественият край на политиката, основана на лъжата и омразата" и подчерта, че управляващата коалиция се е основавала не на ценности и политики, а на отрицание и лъжа.


Карадайъ даде да се разбере, че смята за непостижимо ново мнозинство в този парламент, независимо на каква база:

"Трябва да се обърнем отново към избирателите, те да натоварят с определена отговорност и тежест партиите и в следващия парламент да влезем не с отрицание и омраза, а с цели и приоритети за държавата и да търсим сформиране на ценностно хомогенно евро-атлантическо мнозинство".
Запис на началото на консултациите - във видеото:


"Възможно е в рамките на този парламент да бъде излъчено правителство, но независимо дали е с първия, или е с третия управленски мандат, то ще има висока политическа цена - ще е на базата на трансфери на депутати, ще е слаб - без замах и твърда парламентарна подкрепа, и като резултат няма да свърши нищо" - така Томислав Дончев отговори на журналистически въпрос след края на консултациите.Разговорът с ГЕРБ продължи около час и след него от партията уточниха, че няма никаква промяна в предварително заявените позиции.


Попитан за намека на президента Росен Плевнелиев, че бившият премиер Бойко Борисов може да се оттегли от лидерския пост в ГЕРБ, Дончев отговори: "Борисов достатъчно се е оттеглил, повече не бива". Какво коментира самият Борисов - тук

И БСП отказа консултациите за нов кабинет днес

Председателят на групата на БСП Георги Свиленски

© Юлия Лазарова

Председателят на групата на БСП Георги Свиленски


И ръководството на парламентарната група на БСП няма да участва днес в консултациите при президента , а аргументът е като на "Продължаваме промяната" - заради продължаващото заседание на бюджетната комисия.


"За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци", заявяват депутатите от левицата, цитирани от пресцентъра на партията.

"Няма потенциал за принципна коалиция": ГЕРБ потвърди, че ще върне мандата

Десислава Атанасова и Томислав дончев

© Георги Кожухаров

Десислава Атанасова и Томислав дончев


Втората по численост парламентарна група - на ГЕРБ-СДС, потвърди пред президента Румен Радев, че ако получи управленски мандат, незабавно ще го върне неизпълнен. Целта е да не се бави процедурата и да се даде възможност на държавния глава да избере коя да е третата политическа сила, която да направи опит за сформиране на правителство.

"В този парламент няма потенциал за принципна коалиция. Потенциал за безпринципни има, но дълбоко не вярвам, че обществото би възприело такава и че подобно управление би било устойчиво" - така зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев отговори на въпроса на президента възможно ли е ново мнозинство в този парламент.

От ГЕРБ заявиха готовност да работят по ключово важните въпроси за страната - актуализацията на държавния бюджет и приемането на законопроектите, необходими за получаване на средствата по европейския План за устойчивост и развитие. Бившите управляващи обаче критикуваха властта, че до момента не е внесла нито един от нужните над 20 проектозакона.


Във встъпителните си думи президентът Румен Радев акцентира на тревогите на българите от растящите цени, от продължаващата война и от неизвестността, породена от кризите в страната - икономическа, социална, здравна, бежанска и политическа. Той изрази надежда партиите да влязат в диалог, защото Народното събрание има да свърши важна работа, която да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината.


Радев подчерта, че много от надеждите на българите са били свързани с членството в Европейски съюз и са останали несбъднати - върховенството на правото, социалната справедливост, борбата с бедността, здравната сигурност. По думите разочарованието е родило желанието за голяма промяна, но пък ниската избирателна активност е показала срива на доверието в партиите и те трябва да намерят решение на този проблем.


Запис от началото на консултациите вижте във видеото :


"Продължаваме промяната" обясни отлагането на консултациите с бюджета

В съобщение до медиите най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната", уточни, че е поискала отлагането на консултациите заради течащото днес извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента, която разглежда актуализацията на държавния бюджет на второ четене.


Управляващите спряха опита на президента да свика бързи консултации за нов кабинет

© Цветелина Белутова, Капитал


За утре (28 юни) пък е свикано извънредно заседание на Народното събрание за приемане на бюджетите на здравната каса и общественото осигуряване, а в сряда редовното заседание ще е посветено на бюджета на държавата. "Продължаваме промяната" изтъква и че за днес е предвидено заседание на националния й съвет, а утре предстоят консултации с коалиционните й партньори.
"В тази връзка очакваме нова дата от г-н Радев и неговата администрация, която да е след извънредното заседание на Народното събрание във вторник и след очакваното разглеждане на измененията и допълненията в Закона за държавния бюджет в сряда", се казва в съобщението.

"Продължаваме промяната" отложи за края на седмицата срещата с президента за нов кабинет

Андрей Гюров

© Юлия Лазарова

Андрей Гюров


Най-голямата парламентарна група - на "Продължаваме промяната", няма да участва днес в обявените от президента Румен Радев консултации за съставяне на ново правителство.


От пресцентъра на партията съобщиха, цитирани от БТА, че разговорите ще се състоят след връщането на държавния глава от Мадрид. Радев заминава утре за испанската столица за среща на върха на НАТО, която продължава до 30 юни. За отлагането се разбра в часа, когато трябваше да започнат разговорите.


От прессекретариата на държавния глава уточниха, че предстои да бъде определен друг ден за срещата, а
консултациите днес ще продължат според предварителната програма. Следващата група, с която трябва да разговаря президентът, е на ГЕРБ-СДС.

Обичайният формат на тези срещи е встъпителните думи на президента и лидера на съответната група да са пред медиите. След това разговорите текат при закрити врата, а след напускането на "Дондуков" 2 представителите на групите правят изявления и отговарят на въпроси. Държавният глава обикновено резюмира позицията си след приключването на всички консултации.


"Дневник" ще излъчва пряко изказванията на представителите на партиите след срещите.

След като по-рано днес премиерът формално изпълни задължението да депозира в Народното събрание оставката на сваленото с вот на недоверие правителство, президентът задвижи конституционната процедура, в рамките на която ще бъдат направени три опита за сформиране на нов кабинет в рамките на действащия парламент. Тя започва с консултации с всяка от групите, като първа е най-голямата по численост.


За днес са предвидени четири срещи - с "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС и БСП. Разговорите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане" са насрочени за утре сутрин.


Според Конституцията след консултациите държавният глава връчва на кандидата за премиер от най-голямата група проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет, а той разполага със седем дни, за да предложи кабинет. Ако бъде върнат неизпълнен, мандатът отива у претендент от втората по численост група, който също разполага със седмица. При неуспех последният тур е по преценка на президента - той избира на коя група да даде възможност да преговаря за управление. Ако не се стигне до избиране на правителство, държавният глава назначава служебен кабинет, разпуска Народното събрание и насрочва избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK