На живо

Радев приключи без забавяне консултациите за нов кабинет и се готви да връчи мандат (обзор)

Радев приключи без забавяне консултациите за нов кабинет и се готви да връчи мандат (обзор)

© Надежда Чипева, Капитал



Президентът приключи по план първия етап от конституционната процедура по сформиране на ново правителство, въпреки отказа на две от партиите в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната" и БСП, да се явят в посочения ден на свиканите от него консултации.


Румен Радев даде да се разбере, че не приема искането им да отложи разговорите за края на седмицата, след приемането на актуализацията на държавния бюджет, и ще върви към следващата стъпка - връчване на проучвателен мандат на кандидат-премиера от най-голямата парламентарна група. Управляващите отговориха с обвинения във формализъм, нарушение на Конституцията и отказ да се търси реален разговор за решение на кризата.


Първата възможна дата за получаване на мандат се очертава 1 юли (петък), след завръщането на Радев от срещата на лидерите на НАТО в Мадрид. Ако това стане, министър-председателят в оставка Кирил Петков, който според заявката на "Продължаваме промяната" ще бъде номиниран отново за поста, ще получи нов шанс да направи кабинет седмица след като действащият беше свален с вот на недоверие. Петков ще разполага със седем дни да предложи министри и заедно с партньорите си от БСП и "Демократична България" да осигури необходимите гласове в Народното събрание. За одобрение на правителството в най-лошия случай - при пълна мобилизация на оформилото се при вота на недоверие мнозинство срещу управлението, ще са нужни 121 гласа. Изборът обаче може да бъде направен и с по-малко депутати, тъй като по Конституция са нужни гласовете на повече от половината присъстващи на заседанието народни представители. Преговорите за нов кабинет започват тази вечер.




Ако Петков върне неизпълнен мандата или не успее да прокара ново правителство през Народното събрание, вторият опит трябва да е на ГЕРБ като следваща по численост група. Бившите управляващи декларираха, че ще го откажат незабавно и ще оставят на президента да определи кой да направи третия опит, както предвижда основният закон. При заявките до момента възможността да се събере подкрепа за кабинет с третия мандат е теоретична, но процедурата ще удължи с няколко дни живота на парламента преди разпускането му и насрочването на поредни предсрочни избори.


Двудневните срещи потвърдиха вече известните позиции на повечето политически сили и очертаха слаба вероятност за нов кабинет в рамките на действащия парламент. Румен Радев акцентира на необходимостта преди разпускането си депутатите да приемат актуализацията на бюджета и законите, свързани с европейския План за устойчивост и развитие. Президентът изрично подчерта приноса на три от участвалите в консултациите партии по важни за страната въпроси - на ДПС за етническия мир, на "Има такъв народ" за позицията за еврочленството на Северна Македония и на "Демократична България" за съдебната реформа. Най-дълга - близо час и половина, беше срещата му с ДПС. Ето и акцентите от консултациите:

  • ГЕРБ не вижда потенциал за принципна коалиция и ще върне мандата
  • ДПС настоява за избори и търсене на евро-атлантическо мнозинство след тях
  • "Има такъв народ" няма да обсъжда кабинет, ако в него са Кирил Петков и Асен Василев
  • "Демократична България" настоява да се направи опит за правителство с първия мандат
  • "Възраждане" не вижда основание за никакви разговори, а избори
Хронология на втория ден от консултациите четете в статията. Най-важното от първия ден - тук

Формализъм и нарушение на Конституцията - така представители на управляващата коалиция определиха решението на президента да спре консултациите и да продължи процедурата по съставяне на ново правителство, без да разговаря с "Продължаваме промяната" и БСП.


Вчера двете партии отказаха да се явят на среща с държавния глава с аргумента, че в ресорната парламентарна комисия тече обсъждане на актуализацията на бюджета и това е приоритетна задача за депутатите, за влязат антикризисните финансови мерки в сила от 1 юли. Те предложиха разговорите да се отложат за края на работната седмица.


"Търсенето на изход не може да върви по график "Хайде всички на плаца", коментира Христо Иванов от "Демократична България", според когото Конституцията изисква от държавния глава да води разговори с цел намиране на реално решение при такава криза. Председателят на правната комисия Милен Матеев от "Продължаваме промяната" пък коментира, че президентът не може да продължи процедурата преди да е говорил с всички групи. Какви са аргументите на управляващите - тук.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов декларира, че парламентарната му група е стабилна и не очаква депутати от партията да подкрепят "Продължаваме промяната" в опита им да съставят ново правителство


"Възраждане" няма да участва в разговори с никоя парламентарна група, която поучи мандат за съставяне на кабинет, увери Костадинов.


Още коментари във видеото:


Президентът няма да разговаря с "Продължаваме промяната" и БСП за нов кабинет

Радев приключи без забавяне консултациите за нов кабинет и се готви да връчи мандат (обзор)

© Дневник


Президентът Румен Радев обяви, че с разговорите с "Възраждане" консултациите преди връчването на първия мандат за сформиране на правителство приключват и следващата стъпка ще е поканата към кандидата на най-голямата парламентарна група да посочи министри.


Това означава, че разговори с отказалите вчера срещи "Продължаваме промяната" и БСП няма да се състоят.


Президентът заминава по-късно днес за среща на лидерите на НАТО в Мадрид, която продължава до 30 юни.

Така първата възможна дата за връчване на мандат изглежда 1 юли (петък).

И "Възраждане" отказва трети мандат, иска бързи избори

Радев приключи без забавяне консултациите за нов кабинет и се готви да връчи мандат (обзор)

© Велко Ангелов


Започват консултациите с най-малката по численост парламентарна група - "Възраждане".


Лидерът на партията Костадин Костадинов благодари на президента, че е задвижил конституционната процедура за сформиране на нов кабинет в първия възможен момент и така е показал загриженост за разрешаване на кризата


"Този парламент е напълно изчерпан, няма за какво да се водят разговори. Най-добре е да отидем на нови избори като референдум за бъдещето на България изобщо", заяви Костадинов в отговор на репликата на Румен Радев, че изход от политическата криза изглежда невъзможен извън някакъв формат на коалиция.
Той уточни, че ако третият мандат, който се дава по преценка на държавния глава, стигне до "Възраждане", ще бъде върнат незабавно.


Началото на срещата - във видеото:

Има прозорец до местните избори, в който е много важно да бъде осигурено управление на страната, защото това е решаващ момент за влизането в еврозоната и за усилията за превъоръжаване на армията, заяви в отговор на журналистически въпроси съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след края на консултациите с президента. Той уточни, че обединението не смята да предлага формула за кабинет, защото това е задача на мандатоносителя "Продължаваме промяната".


"Има електорално основание" - така Иванов отговори на въпроса дали е възможно "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се явят в коалиция при предсрочни парламентарни избори. Той изрично уточни, че това е решение, което се взима от колективните партийни органи.


Още от коментарите във видеото:


Президентът Румен Радев поздрави "Демократична България" за последователните усилия да поддържа темата за съдебната реформа, която, по думите му, е отпаднала от фокуса на усилията на кабинета. "Предупредих още при съставянето на правителството, че ако не се предприемат действия в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш", напомни Радев. Той оцени като важно закриването на спецправосъдието, но го нарече "само първата крачка по дългия път".


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов възрази, че не кабинетът е бил основният фактор за забавянето на обещаните съдебни реформи. "То (забавянето - бел.авт) се случи в парламента с невъзможността му да дефинира приоритети и да ги следва. И това важи както за управляващото мнозинство, така и за опозицията", каза Иванов.


Според него


политическата класа е показала, че не знае как да си говори,


да идентифицира обществено значимите приоритети и да работи за тях. Затова съм скептичен, че нови избори ще ни дадат решение, посочи Иванов. "Ситуацията е изключително тревожна, но все пак някой трябва да се нагърби с бремето да търси съгласие", заяви Владислав Панев, съпредседател на "Демократична България".

"Демократична България" настоя да се направи опит за кабинет с първия мандат

Радев приключи без забавяне консултациите за нов кабинет и се готви да връчи мандат (обзор)

© Велко Ангелов


Много е важно да се направи опит за съставяне на ново правителство с първия управленски мандат, който по Конституция ще отиде отново в "Продължаваме промяната" - такава теза изразиха пред президента Румен Радев представителите на "Демократична България". Според тях въпреки всичко, което се е случило или не в изминалите шест месеца управление на кабинета "Петков", именно този мандат е натоварен с най-много очаквания.


Обединението е единственият участник в управляващата коалиция, който до момента се отзова на поканата на държавния глава за консултации. Вчера останалите две формации - "Продължаваме промяната" и БСП , отказаха срещи с аргумента, че смятат за приоритет течащото обсъждане на актуализацията на бюджета и предложиха разговорите да се отложат.


Междувременно "Продължаваме промяната" обяви, че започва от днес преговори за правителство с "Демократична България", БСП и напусналите групата на "Има такъв народ" депутати. Подробности - тук

Започват консултациите с "Демократична България":


Условията на "Има такъв народ": кабинет без Петков и Василев

Радев приключи без забавяне консултациите за нов кабинет и се готви да връчи мандат (обзор)

© Велко Ангелов


"Кабинет от професионалисти с ясна програма за година напред" - така Тошко Йорданов от "Има такъв народ" описа правителството, което партията му би подкрепила в рамките на действащия парламент. Той повтори изричното условие премиерът Кирил Петков да не участва в управлението, а в отговор на въпрос уточни, че "би било добре" и вицепремиерът Асен Василев да не е в него.


"Те са политически лидери, нега си водят партията както прави Слави Трифонов", обобщи исканията Йорданов.


От "Има такъв народ" отказаха отговор на въпросите как биха постъпили в случай, че получат третия управленски мандат, който президентът дава по своя преценка. По-рано през деня зам.-министърът на земеделието от квотата на "Продължаваме промяната" Иван Христанов заяви, че партията няма да подкрепи правителство, сформирано с третия мандат. Подробности - тук.


Консултациите с парламентарните групи са първата стъпка от конституционната процедура. След тях държавният глава връчва на кандидата за премиер от най-голямата група проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет, а той разполага със седем дни, за да предложи кабинет. Ако бъде върнат неизпълнен, мандатът отива у претендент от втората по численост група, който също разполага със седмица. При неуспех последният тур е по преценка на президента - той избира на коя група да даде възможност да преговаря за управление. Ако не се стигне до избиране на правителство, държавният глава назначава служебен кабинет, разпуска Народното събрание и насрочва избори.

"Ще направим усилия за правителство, но не на всяка цена" - така председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отговори на въпроса на президента дали има шансове за ново управленско мнозинство в рамките на този парламент.


Едно от условията за преговори, поставяно в последните дни от партията, е Кирил Петков да не участва в нов кабинет. Най-голямата партия в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", вече го отхвърли и даде знак, че тъкмо премиерът ще бъде номинацията ѝ при получаването на първия мандат за съставяне на нов кабинет.


По-добре избори, консултации и политически разговори, отколкото политическа стабилност при безметежно управление на ГЕРБ девет години 


Тошко Йорданов,

"Има такъв народ"

Президентът и "Има такъв народ" се похвалиха взаимно за Северна Македония

С взаимни комплименти за позициите им по преговорите на Северна Македония с Европейския съюз започна срещата на президента Румен Радев с парламентарната група на "Има такъв народ".


Радев приключи без забавяне консултациите за нов кабинет и се готви да връчи мандат (обзор)

© Велко Ангелов


Радев специално отбеляза "последователната позиция при отстояване на националния интерес по отношение на Северна Македония" на партията на Слави Трифонов. В отговор лидерът на групата Тошко Йорданов поздрави държавния глава, че постъпва отговорно, "което не важи за други институции в държавата". Йорданов, чиято партия напусна управляващата коалиция с обвинения към премиера в национално предателство и опит да вдигне безусловно ветото за еврочленството на Скопие, помоли Радев да разсекрети стенограмата от състоялия са на 10 януари Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), за да се види какво са говорили на него политическите лидери. Без да споменава имена, той атакува премиера Кирил Петков, заявявайки, че на заседанието са били казани "много лъжи от хора, които сега са се самообявили за стожери на морала".
Румен Радев даде да се разбере, че не е склонен да отваря отвори стенограмата с аргумент, че всеки участник в КСНС трябва да се чувства свободен да изкаже мнението си. Напомни, че до момента е огласявал само една стенограма - от консултативна среща за КТБ, и то след изричното съгласие на участниците в нея.
В последвало пространно изложение Румен Радев заяви, че големият грях на българската политическа класа в последните 30 г е, че е забравила българите Северна Македония и допълни, че темата за тяхното дискриминиране е била поставена едва преди година от него. Тогава, по думите му, европейските лидери са започнали да разбират същността на проблема и така е създаден пакетът 5 1. Той благодари на "Има такъв народ", че го е подкрепила в това европейско отношение, докато политическата класа прегърнала пози подход едва след като бил предложен от Франция.

Начало на консултациите с "Има такъв народ":


Два основни въпроса поставя президентът пред парламентарните ръководства:
  • Дали е възможно сформирането на ново управленско мнозинство в рамките на това Народно събрание
  • Какъв е изходът от политическата криза
ГЕРБ и ДПС, които бяха на "Дондуков" 2 вчера, отговориха, че парламент вече няма потенциал за ефективно мнозинство и изходът е да се върви към поредни предсрочни избори.

Румен Радев

© Георги Кожухаров

Румен Радев


Графикът на срещите днес е:

  • От 9.00 ч. – с парламентарната група на "Има такъв народ";
  • От 10.15 ч. – с парламентарната група на "Демократична България";
  • От 11.30 ч. – с парламентарната група на "Възраждане"
Обичайният формат на тези срещи е встъпителните думи на президента и лидера на групата да са пред медиите. След това разговорите текат при закрити врата, а след напускането на "Дондуков" 2 партийните представителите правят изявления и отговарят на въпроси. Държавният глава обикновено резюмира позицията си след приключването на всички консултации.


"Дневник" ще излъчва пряко изказванията на представителите на партиите след срещите

Вчера две от формациите в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната" и БСП, отказаха да отидат на среща с мотива, че приоритет има заседанието на ресорната парламентарна комисия, която подготвя за второ четене актуализацията на държавния бюджет.


Партиите изразиха готовност да разговарят с Радев след окончателното приемане на текстовете. Заради предстоящите заседания на парламента по бюджета, както и заради участието на Радев в срещата на върха на НАТО в Мадрид, това може да стане най-рано в петък (1 юли). Така връчването на първия проучвателен мандат за нов кабинет се отлага за края на тази или началото на следващата седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK