"Провал", "Отбиване на номера": Коалицията критикува президента за спрените консултации

Христо Иванов ("Демократична България"), Андрей Гюров ("Продължаваме промяната"), Георги Свиленски (БСП) в пленарната зала на Народното събрание

© Юлия Лазарова

Христо Иванов ("Демократична България"), Андрей Гюров ("Продължаваме промяната"), Георги Свиленски (БСП) в пленарната зала на Народното събраниеПровал", "Отбиване на номер", "Формалност вместо разговори" - тези оценки дадоха представители на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България", останали в управляващата коалиция до вота на недоверие срещу кабинета "Петков", след като президентът Румен Радев обяви, че с разговорите с "Възраждане" консултациите преди връчването на първия мандат за сформиране на правителство приключват.


И трите партии изтъкнаха, че ако държавният глава действително е имал желание да се направи опит за съставяне на ново редовно правителство, е трябвало да даде няколко дни за разговори между тях. Вчера (27 юни) "Продължаваме промяната" и БСП отказаха да отидат на среща с мотива, че приоритет има заседанието на ресорната парламентарна комисия, която подготвя за второ четене актуализацията на държавния бюджет. Тепърва тази вечер пък "Продължаваме промяната" започва преговори за правителство с БСП и "Демократична България".


"Аз мисля, че виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. То не е въпросът просто да се отиде, а да има условия някакви процеси да протекат, някакви разговори между всички участници да се случат и на база на това да се намери решение, а не просто да се отметне някакъв ритуал", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


Търсенето на изход не може да върви по график "хайде всички на плаца, строева подготовка, едно, две, три и готово.Христо Иванов,

съпредседател на


Според Милен Матеев от "Продължаваме промяната" президентът "странно тълкува конституцията", защото се е срещнал не с всички парламентарни групи, а само с част от тях. Докато в текста е членувано и би следвало да се подразбира, че консултациите трябва да са с всички политически сили в парламента:

"Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство"

Когато говорим за консултации, говорим за диалог. Такъв диалог явно в момента няма с президента.


Милен Матеев


По думите на Милен Матеев "поканата не е призовка, на която трябва да се явим", и повтори аргументите на "Продължаваме промяната", че е поискала срещата с президента да е в друг ден заради дебатите по бюджета, както и че едва снощи са провели събрание на ръководството си, а преговори с партньорите от БСП и "Демократична България" предстоят довечера. Според Матеев с хода си президентът показва, че консултациите са формалност.


"В сложната политическа ситуация е нормално да има консултации, а не отбиване на номера за половин час, един час да се викат политическите партии", коментира и Борислав Гуцанов от БСП.


Най-важното е да има възможност за изход от тази ситуация, а не с цената на всичко да се бърза към служебен кабинет.


Борислав Гуцанов,

БСП


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK