Три доклада на ДАНС и решение на съвет по сигурността довели до изгонването на руски дипломати

Три доклада на ДАНС и решение на съвет по сигурността довели до изгонването на руски дипломати

© ReutersТри доклада на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и решение на междуведомствения съвет по сигурността са довели до решението за изгонване от България на 70 руски дипломати и служители на посолството на Русия, обяви в кулоарите на парламента премиерът в оставка Кирил Петков.


С това той опровергава твърденията на БСП, че е взел решението еднолично, като то стана повод социалистическата партия да обяви, че спира преговорите с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, докато номинацията им остава Петков. Той е в Народното събрание заради изслушване на закрито заседание в парламента по темата за изгонването на дипломати и служители на руското посолство.


Петков твърди, че в периода май-юни, като информация е имало още през март, са изготвени три доклада на ДАНС, "на база на които се взеха тези решения", заедно с доклад на Министерството на външните работи (МВнР), както и решение на междуведомствения съвет по сигурността от 9 юни.
В срещата от началото на месеца по думите на Петков са участвали министрите на вътрешните работи (Бойко Рашков), на отбраната (Драгомир Заков), на външните работи (Теодора Генчовска), на електронното управление (Божидар Божанов), както и зам.-министър на финансите, началникът на отбраната (адмирал Емил Ефтимов), главният секретар на МВнР (Надя Живкова-Ванева), председателят на ДАНС (Пламен Тончев), председателят на държавна агенция "Разузнаване" (Антоан Гечев), директорът на служба "Военно разузнаване" (бригаден генерал Венелин Венев), началникът на Национална служба за охрана (бригаден гернерал Емил Тонев), секретарят на съвета по сигурността и представител на президентската институция.


По-рано днес (29 юни) от Мадрид, където е на среща на върха на НАТО, президентът Румен Радев коментира, че "не мога да дискутирам въпроса за изгонването на руски дипломати от България, защото не разполагам с необходимата информация". Това повдига въпросът дали представителят на президентската институция, за когото Петков твърди, че е присъствал на съвета по сигурността, но остана неназован по име, е докладвал на президента за информацията от срещата или има друга причина за твърдението на държавния глава, че няма необходимата информация.


"Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре - и като мащаби, и като последствия", коментира още Радев


"Това са всички институции, които отговарят за сигурността, плюс факта, че външно министерство отговаря за това", коментира Кирил Петков и определи като неразбиране как се е стигнало до отстраняването на руски дипломати и служители в посолството. Действително сред изброените от Петков присъствали на срещата на съвета по сигурността няма такива, които директно да се свързват с БСП, но пък съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов твърди, че решението за пропорционалността на дипломатите в България и Русия е обсъждано на заседание на Министерския съвет, където социалистическата партия има представители. От страна на БСП Нинова отрича изгонването на дипломати и служители на руското посолство да е било обсъждано от правителството.От своя страна министърът на околната среда и водите Борислав Сандов написа в профила си във "Фейсбук", че поне два пъти в оперативно заседание на Министерски съвет е бил обсъждан въпроса за реципрочност на броя дипломати в дипломатическите мисии на България в Русия и на Русия в България. В тези разговори е било разяснявано от страна на Министерството на външните работи за прекомерно големия брой руски дипломати в България, а премиерът е докладвал за неправомерни действия от страна на представителите на руската дипломатическа мисия.


"Решението от вчера не би трябвало нито да е изненадващо, нито извънредно. Съгласете се, че е странно в нашата страна да има толкова голям брой дипломати на друга държава - несъразмерно голям брой спрямо населението на тази държава тук, а също и несравнимо голям брой спрямо дипломатическите ѝ мисии в други държави. Също така трябва да се съгласим, че дипломатическите представители трябва да работят изцяло в духа и рамките на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, а при обратното те да бъдат отзовавани", изтъква Борислав Сандов.Още за решението и условията на БСП към "Продължаваме промяната", както и реакции четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK