Петков смята, че има диалог с БСП, Нинова още не иска той да е премиер

Петков смята, че има диалог с БСП, Нинова още не иска той да е премиер

© Велко АнгеловПремиерът Кирил Петков смята, че диалогът му с БСП продължава и е разяснил, че не е взел еднолично решението за изгонването на около 70 руски дипломати и служители на консулствата. А лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова все пак не отстъпва от решението за оттегляне на БСП от преговорите за нов кабинет, докато номинацията на "Продължаваме промяната" за нов министър-председател остава Кирил Петков.


Това се разбра от среща между Петков и Нинова, продължила около час и половина в парламента. Според премиера разговорът между двама им е дал "чувство на нашите партньори от БСП, че цялата институционална машина е работила не от днес за днес, а от много време".


Единствената грешка, която аз допуснах, е в комуникационното представяне на събитията. То трябваше да си излезе от институциите, които са работили, за да не се получи грешната опорка, че аз еднолично съм направил нещо


Кирил Петков,

премиер в оставка
Петков изрази увереност, че диалогът продължава и дори и ситуацията да изглежда непреодолима, можело да бъде преодоляна. Обяви, че темата за руските дипломати и служители измествала фокуса от цените, законопроектите по плана за възстановяване, реформата в антикорупционната комисия и назначаването на настоящия министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков там.


Петко така и не отговори на въпроса дали заради хода на БСП се отказва да бъде предложението на "Продължаваме промяната" за министър-председател и обяви общо, че темата ще се обсъди от ръководството на политическата формация.Минути след изказването на Петков лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че въпреки подробните обяснения "това не променя позицията ни от вчера". В сряда (29 юни) социалистическата партия обвини премиера в остава, че действал еднолично, настоя за свикване на съвет по сигурността към президента и изслушване на Петков на закрито заседание в парламента.


"Ще се върнем на масата за преговори, когато "Продължаваме промяната" предложи друг кандидат за премиер", обяви Корнелия Нинова. Не отговори на въпроса дали за БСП има приемлива номинация.


На въпрос на "Дневник" за причината за обвиненията, че решението е взето еднолично, което се оказа неистина, защото има доклади на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и заседание на междуведомствен съвет по сигурността, Нинова каза: "Министерският съвет, тоест колективният изпълнителен орган в държавата, не е вземал такова решение." Кирил Петков обаче неведнъж каза, че е имало оперативно заседание на правителството по темата.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK