От "погазване на закона" до "извадено от контекста": какво разбраха депутати за руските дипломати

От "погазване на закона" до "извадено от контекста": какво разбраха депутати за руските дипломати

© Цветелина Белутова, КапиталВъзраждане" ще сезира прокуратурата да разследва Кирил Петков заради изгонването на 70 руски дипломати и служители, което доведе до ултиматум от посланика на Русия. "Има такъв народ" пък вини премиера в оставка в лъжа и погазване на закона, а според "Демократична България" "става дума за изключително сложни административни и политически процеси", които са използвани за политически цели.


Това са изводите от коментарите на част от политическите сили, след като втори ден в парламента дойде председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев. Той, както и представители на "Продължаваме промяната" и БСП отказаха да говорят с медиите. В Народното събрание не дойде премиерът Кирил Петков.


"Министър-председателят е използва структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.
Според зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов Кирил Петков е оказвал "натиск върху службите за съставяне на списъци". Йорданов дори обвърза процесите по изгонването на руски дипломати и служители с напускането на "Има такъв народ" на коалицията, като каза, че след изявлението по темата на Слави Трифонов на 8 юни, на следващия ден в заседание на Министерския съвет обсъждането на руски шпиони е включено в точка "разни".


"На 9 юни влиза премиерът и започва с точка "разни", която формулира като руски шпиони, защото пада от власт и заповядва на службите да правят това, което правят", смята Тошко Йорданов. Твърди още, че дори не за всички хора в списъците има данни, че са шпиони. "Два списъка са дали ДАНС. Първият е списък-списък, другият е от зор три дни по-късно".


"Няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на съвет, има устни разпореждания. На този съвет (има вероятно предвид междуведомствения съвет по сигурността - бел. авт.) са обсъждали съвсем различно - външно са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическите корпуси, защото руснаците са повече от нас", каза Йорданов.


Това му твърдение донякъде съвпада с тезите на управляващите, защото оттам неведнъж обясниха, че част от хората са изгонени заради дейност, която е несъвместима с техния статут и е заплаха за националната сигурност, а друга част напускат страната заради липсата на пропорционалност между броя на дипломатите в България и Русия. По неофициални данни руснаците са над 100, а българите в Москва са под 10. Но пък според премиера в оставка три доклада на ДАНС и решение на междуведомствения съвет по сигурността са довели до решението за изгонването на дипломати и служители.


Министърът на външните работи Теодора Генчовска (от квотата на "Има такъв народ") твърди, че решението как да се постъпи след ултиматума от руската страна за скъсване на дипломатическите отношения, ще се вземе от премиера Кирил Петков. "Аз съм дала точна информация каква кореспонденция е дошла при нас, какви указания сме поискали от Министерски съвет - всичко е с гриф. Очакваме указания от премиера какво да предприемем оттук насетне", коментира Генчеовска. Тя също твърди, че няма доклад на ДАНС за заплахите към България заради руските дипломати и служители, имало само списъци с имена.


Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов не може да се правят изводи от представената от ДАНС информация, тъй като партиите в парламента не са компетентни органи по темата. "Този председателски съвет нямаше как да установи нищо - политици, които търсят поводи да извадят определени изречения и да държат речи на тяхна страна", каза Христо Иванов.


"Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди различна степен за опасност на националните интереси. Ако ДАНС твърди, че е включила в тези списъци хора, за които не е имало достатъчно основания, това повдига въпросът за председателя на ДАНС защо го е направил", каза още Христо Иванов.


"Става дума за много голяма фактология, от която и вчера бяха извадени от контекст отделни неща и можем да сглобим най-различни картини. Аз смятам, че би било абсолютно безотговорно да се правят изводи, защото тази информация не е цялостна", твърди съпредседателят на "Демократична България"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK