На живо

"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

Избрано от редактора
"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

© Лили ТоушекНов кандидат за премиер, отхвърлен руски ултиматум и задаващи се тежки преговори за ново правителство - това е равносметката от напрегнатия политическия ден за най-голямата партия в управляващата коалиция "Продължаваме промяната".


В последния момент премиерът в оставка Кирил Петков отстъпи позицията на най-близкия си политически съмишленик Асен Василев в опит да свали напрежението в коалицията и да даде още седмица за преговори и осигуряване на парламентарни гласове за второ правителство на формацията си. Предложението е формулирано така, че да отвори възможно най-широко вратата за подкрепа - осем предварително известни приоритета и хоризонт за работа от шест месеца.


Решението върна на масата за преговори БСП, въпреки отказа на премиера да приеме настояването на левицата да се съобрази с ултиматума на Москва и да оттегли нотата за експулсиране на 70 руски дипломати и служители на посолството на страната в София. Това увеличава шансовете на "Продължаваме промяната" да се върне в ситуацията отпреди спора с Москва - да разчита на 109-те гласа, които събира заедно с "Демократична България" и БСП, както и на шестимата напуснали "Има такъв народ" депутати, и да търси още поне шест гласа, които да ѝ позволяват прокарване на ключови решения в Народното събрание. Преговорите обаче ще са трудни, включително със социалистите, чийто лидер Корнелия Нинова вече даде заявка за нови изисквания към мандатоносителя.
Асен Василев ще разполага със седмица, за да предложи структура и състав на Министерския съвет. Все още не е известно дали и каква позиция би заемал в него Кирил Петков, как ще бъдат разпределени местата и кои кандидати ще заменят поне двамата от министрите на "Има такъв народ", с които "Продължаваме промяната" влезе в остри сблъсъци - Гроздан Караджов и Теодора Генчовска.


Хронология на събитията от деня - в статията.

Христо Иванов: България трябва да има правителство

"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

© Юлия Лазарова


"България трябва да има правителство", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНТ. Според него гласуваната със солидно мнозинство актуализация на бюджета в парламента е показала възможността за фундаментални политически съгласия, каквито трябва да се търсят вместо избори и фрагментация.Те обаче не трябва да са безпринципни.


"Ние сме на политически кръстопът, в едната посока следва още повече разделение. Едни избори в изключително сложен сплит от вътрешни и външни кризи ще излъчат парламент, в който още по-трудно ще се взимат решения, отколкото сега", каза Иванов.


Според него е възможен оптимизъм, но той трябва да е много трезв.


"Имаме важен шанс да се научим да изграждаме приоритети, по които имаме съгласия, в това Народно събрание, преди да влезем в нова вакханалия на разделение", каза Иванов, като добави, че това усилие ще бъде водено от Асен Василев, когото определи като колега и приятел.


Като ключ сред приоритетите Иванов открои съдебната реформа.


Повече и видео - тук.

БСП подкрепя правителство на Асен Василев, отново атакува Радев

Георги Свиленски

© Юлия Лазарова

Георги Свиленски


БСП подкрепя правителство с премиер Асен Василев, коментира пред БНТ председателят на парламентарната група Георги Свиленски. Партията се върна в преговорите за кабинет, след като "Продължаваме промяната" спази условието Кирил Петков да не е отново номинация за премиер. По-рано днес Корнелия Нинова заяви, че подкрепя приоритетите, обявени за следващите шест месеца. Двете партии предстои да преговарят утре.


Според Свиленски консултациите, проведени от президента Румен Радев, на които БСП не се яви, не са целяли съставяне на правителство, а по-бързо формиране на служебен кабинет и влизане на президентската администрация във властта.

Василев: Все още нямаме подкрепата на 121 депутати

"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

© Лили Тоушек


"Продължаваме промяната" все още не е осигурила подкрепата на 121 депутати в парламента, съобщи номинираният за премиер Асен Василев пред БНТ.


По-рано днес председателят на парламентарната група Андрей Гюров заяви, че утре започват разговори за подкрепа с БСП, а след това с "Демократична България", но трите партии имат общо 109 гласа, с независимите – евентуално 114, които се очаква да подкрепят кабинет.


"Трябва да формулираме цели, които са в полза на обществото, така ще съберем не 121, а 230 депутати", посочи Василев.


Василев потвърди намерението да не разговаря с лидера на доскорошния партньор "Има такъв народ" Слави Трифонов, защото имат големи различия.


"С г-н Трифонов и въобще с "Има такъв народ" като структура, ръководена по начина по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фирми да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как "Продължаваме промяната" може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите", каза Василев.


С довода, че все още е рано, Василев отново отказа да коментира поста на Кирил Петков в проектокабинета, като това ще се случи след разговори с коалиционните партньори и решение на партията.


По повод решението за експулсиране на руски дипломати, той каза, че то е взето от Министерството на външните работи и не вижда нищо нередно в него, като смята, че е правилно.

Преговорите за кабинет започват утре

"Продължаваме промяната" започва разговори още утре с евентуалните коалиционни партньори за съставяне на правителство, съобщи пред БНТ председателят на парламентарната група Андрей Гюров.


Срещите ще са по големина на парламентарните групи, като първата ще е с БСП, след това с "Демократична България", след което ще бъде представена програмата на правителството. По думите на Гюров разговори ще бъдат водени и с всички депутати, които проявят интерес.

Гюров заяви, че обявените днес приоритети за шест месеца на евентуално управление, не означават, че това е хоризонтът на правителството.

Според него вариантите са два - управление до местните избори през есента на 2023 г., или пълен мандат. Развоят зависи от намирането на стабилно мнозинство. Гюров добави, че състав на кабинета ще бъде коментиран, след като се уточни формулата, като със сигурност ще се търси ново име за МВР, тъй като Бойко Рашков е гласен за нов председател на Антикорупционната комисия.


Повече - тук.

Необичайно дълго - близо час, продължи срещата на президента с кандидат-премиера Асен Василев и представителите на "Продължаваме промяната" след връчването на управленския мандат.


На излизане Асен Василев заяви пред медиите единствено, че преди да се коментират персоналните промени в кабинета ще се търси политическа подкрепа за програмата му.


Държим на 121 представители в пленарна зала, които да застанат много ясно зад програмата и срещу крупните бизнес интереси, които доведоха до падането на това правителство

Асен Василев ,
кандидат за премиера от "Продължаваме промяната"

"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

© Лили Тоушек


Няколко десетки хора се събраха пред входа на президентството на протест с искане "Продължаваме промяната" да върне незабавно мандата за съставяне на правителство. Участниците носеха яйца, домати и череши, които хвърляха срещу сградата.


Протестът приключи по-малко от час след началото.


"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

© Лили Тоушек

Асен Василев: Важно е България да продължи да има кабинет и той да отстоява националния интерес

Вицепремиерът в оставка Асен Василев получи проучвателния мандат за съставяне на правителство.В краткото си изявление преди връчването му президентът Румен Радев подчерта, че България е в поредица от кризи - политическа, икономическа, социална, а от вчера - и външнополитическа. Добави, че очаква адекватни решения и отстояване на националния интерес.


"Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е, също така, той да работи в интерес на гражданите и наистина да отстоява българския интерес и независимостта на държавата, както го направи и първият кабинет на "Продължаваме промяната", отговори Василев.

Минути преди 17 ч. номинираният за премиер Асен Василев и председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров влязоха в сградата на президентството, където държавният глава ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.


"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

© Георги Кожухаров


Заедно с тях са настоящият премиер в оставка и съпредседател на партията мандатоносител Кирил Петков и отстранения от поста председател на Народното събрание Никола Минчев.


Според Конституцията Гюров, като лидер на най-многочислената група, трябва да представи на президента решение за излъчения кандидат-премиер. След това Василев ще получи мандат.


Той разполага със седем дни, за да предложи структура и състав на Министерски съвет, или да върне мандата неизпълнен.

Външното министерство потвърди за срещата с Митрофанова

Теодора Генчовска

© Велко Ангелов

Теодора Генчовска


Министерството на външните работи потвърди в официално съобщение за срещата между министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска и посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. От него се разбира, че срещата е била по искане на руската страна.


Генчовска е поискала руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022 г.


В съобщението на МВнР е подчертано, че в разговора си с Митрофанова външният министър е следвала указания, които е получила в писмо от началника на кабинета на премиера.

БСП иска парламентът да задължи правителството да остави руските дипломати

Парламентарната група на БСП е внесла в деловодството на Народното събрание искане да се разгледа изгонването на 70-те руски дипломати и служители. Социалистите искат парламентът да вземе решение, че Народното събрание възлага на премиера да даде указания за временно спиране на действието на нотите на Министерството на външните работи за обявяване на 70-те руснаци за "персона нон грата".


БСП също така иска министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска да започне разговори с руската страна по трайно разрешаване на проблема.


"Преди малко председателят на Народното събрание отказа и не считаме, че е нормално точно в този момент да не се гледа това, което вълнува най-много българското общество, и което може да окаже трайно влияние върху икономиката на страната, върху националната сигурност, върху нормалния живот на всяко българско семейство и върху двустранните отношения между Руската федерация и България", заяви депутатът Борислав Гуцанов пред медиите.


Преди това временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов отказа да включи точката с аргумента, че трябва да се изчака развоя на събитията като не изключи свикване на извънредно заседание по темата.


Повече по темата четете тук.

ГЕРБ иска правила за действие при "неуправляем премиер"

Томислав Дончев и Десислава Атанасова

© Цветелина Белутова, Капитал

Томислав Дончев и Десислава Атанасова


Да има регламент българските институции да реагират, ако премиерът не е в състояние политически, личностно или експертно да си изпълнява задълженията, настоява ГЕРБ. Пред журналисти в Народното събрание депутатът Томислав Дончев заяви, че в момента "България се управлява от абсолютно неуправляем човек" и е необходима конституционна процедура, която да позволява Народното събрание или друг орган да реагира в подобна ситуация.


По думите му няма нито едно външно- или вътрешнополитическо решение на управляващите, което да не е завършило с катастрофа. Като пример даде решението за обявяване на 70 служители на руското посолство за нежелани. Въпреки че ГЕРБ подкрепя решението, според Дончев то е било "произведено по най-безобразния начин". Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова се солидаризира с написаното във "Фейсбук" от руския посланик Елеонора Митрофанова, според която "отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков".

Митрофанова ще иска от Москва да затвори посолството в София

Елеонора Митрофанова

© Велко Ангелов

Елеонора Митрофанова


Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова незабавно ще поиска от властите в Моства да закрият посолството на Русия в България, написа Митрофанова във "Фейсбук", оплаквайки се, че Министерството на външните работи е игнорирало нейно обръщение.


По-рано стана известно, че тя е посетила външното министерство като Захари Захариев от движение "Русофили", който се е видял по-рано днес с нея, каза пред "Дневник", че тя предлага България да оттегли изгонването на 70-те нейни подчинени. Виж блока в 12.17 ч.


Митрофанова подчертава, че закриването на руското посолство в София неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.


"Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков", е мнението на руския дипломат. Подробности - тук

Петков: Няма пост, по-важен от спасяването на България

Кирил Петков (снимката е архивна)

© Лили Тоушек

Кирил Петков (снимката е архивна)


Няма пост, който да е по-важен от спасяването на България от кризата, заяви премиерът в оставка Кирил Петков пред медиите при инспекция на газовата връзка с Гърция в обяснение на решението си да отстъпи премиерския пост на съпартиеца си и настоящ финансов министър Асен Василев. Той подчерта безупречната репутация и честността на Асен Василев, с когото ще продължат да работят рамо до рамо.


На въпрос дали ще бъде министър, отговори, че предстоят разговори с депутатите, от които ще очаква подкрепа. Самият кабинет ще се реди следващата седмица.


Никоя държава не може да си мисли, че дипломат може да поставя условия на независима и свободна България.

Кирил Петков,
министър-председател в оставка


Никоя държава не може да си мисли, че нечий дипломат може да поставя условия на независима и свободна България, коментира Петков ултиматума, поставен вчера от руския посланик Елеонора Митрофанова и заплахите да скъса дипломатическите отношения с България. Той призова Москва да оттегли нотата, да бъдат коригирани този тип заплахи и да призове посланика да смекчи тона си.

"Демократична България": важно е мнозинството и как ще се взимат решения

Най-важният въпрос за "Демократична България" е каква ще бъде коалиционната конструкция, която "Продължаваме промяната" предлага да застане зад евентуален нов кабинет, и как ще се взимат решенията в нея. Това коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на обединението Христо Иванов. Той постави едва на трети място персоналния състав на правителството.


Христо Иванов

© Юлия Лазарова

Христо Иванов


По думите на Иванов трябва да се изясни дали най-голямата парламентарна група, която ще е мандатоносител, ще търси просто подкрепа за кабинет на малцинството, или коалиционни отношения и как биха били структурирани те. "Защото досега имаше много сериозен проблем в комуникацията, която пораждаше къси съединения и за мен беше основната причина за разпада на коалицията", обясни Иванов.


В отговор на въпрос дали "Демократична България" има условия, които не би пристъпила в преговори за ново правителство, той посочи, че непреодолимата линия е да бъде тласната страната към деструктивни избори, но това не означава подкрепа на всяка цена.

"Има такъв народ" потвърди, че няма да подкрепи нов кабинет

Тошко Йорданов

© Юлия Лазарова

Тошко Йорданов


"Непремерено предложение" и "стъпка назад" - така лидерът на парламентарната група на "Има такъв Народ" Тошко Йорданов определи номинацията на Асен Василев за премиер на нов кабинет с мандата на "Продължаваме промяната".


Йорданов повтори, че партията му настоява за оттеглянето както на Кирил Петков, така и на най-близкия му политически съратник Василев и допълни, че тази смяна не е приемлив вариант. "Сред тях има хора, които на този пост биха били много по-приемливи. Това е техен ход към проваляне на първия мандат", коментира Йорданов. В обръщението, с което по-рано днес обяви предложението на "Продължаваме промяната", премиерът в оставка Кирил Петков даде да се разбере, че не разчита на преговори за подкрепа с партията "Има такъв народ", а с отделни народни представители от нея, подкрепящи приоритетите на евентуалния нов кабинет.

БСП се връща в преговорите за ново управление

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова


БСП се връща в преговорите за съставяне на ново правителство, след като "Продължаваме промяната" изпълни условието премиерът в оставка Кирил Петков да се оттегли, обяви в кулоарите на парламента Корнелия Нинова, лидер на БСП и вицепремиер в оставка.


Тя заяви, че партията ѝ подкрепя напълно изброените от Петков приоритети, но ще добави към тях и своите, за които получи мандат от широкото ръководство на левицата - социална политика, достъпно здравеопазване, развитие в образованието, стабилизацията на икономика.

БСП ще настоява да бъде съставена програма на правителство с ясни отговорности и срокове, каза Нинова

Руският посланик в София е на среща при външния министър

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова е във Външно министерство за разговор с министър а в оставка Теодора Генчовска, съобщава "Нова телевизия".


"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

© Велко Ангелов


По-рано днес Захари Захариев от Национално движение "Русофили" съобщи за "Дневник", че в разговора Митрофанова ще предложи България да се откаже да гони руските представители, а Русия на свой ред да не закрива посолството, както ултимативно обяви вчера.


Срокът на ултиматума изтече в 12 ч. днес, а минути преди него премиерът в оставка Кирил Петков даде да се разбере, че той няма да бъде приет.

Проруски настроени политици съветвали Митрофанова да оспори нотата в съда

Лидерът на известната с проруските си възгледи партия АБВ Румен Петков, Захари Захариев от Национално движение "Русофили" и издателят на вестника "Русия днес" Светлана Шаренкова са се срещнали днес с посланика на Русия Елеонора Митрофанова.


Тримата са ѝ предложили варианти, с които да оспори в съда решението на българските власти да обявят за нежелани 70 служители на руското посолство в София. Това съобщи пред "Дневник" Захариев по време на митинг в подкрепа на Русия пред сградата на дипоматическата мисия.


Румен Петков

© Велко Ангелов

Румен Петков

Кирил Петков отхвърли ултиматума на Москва

"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

© Дневник


Във видео обръщението, разпространено преди минути, премиерът в оставка Кирил Петков даде да се разбере, че България не приема поставения снощи от руския посланик ултиматум за отмяна на нотата за експулсиране на 70 дипломати и служители до 3 юли.


Срокът е до 12 ч. днес, а преди минути вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова поиска Народното събрание с решение да задължи външния министър да оттегли нотата.


"Намираме се на исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната за държава, която просперира или риска да се върнем назад към задкулисието, кукловодите и чуждите интереси. Няма да допуснем България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматуми до 12 ч. Няма да го допуснем, защото не ни е страх", заяви Петков.


Изявлението на Кирил Петков можете да гледате тук.

ДПС подкрепя изгонването на руските дипломати, но не и процедурата

Мустафа Карадайъ

© Цветелина Белутова, Капитал

Мустафа Карадайъ


Движението за права и свободи (ДПС) обяви в кулоарите на парламента, че подкрепя по принцип изгонването на 70-те дипломати и служители на руското посолство, но - подобно на ГЕРБ - разкритикува процедурите, по които е направено.


Според председателя на движението Мустафа Карадайъ информацията по казуса, представена на председателския съвет късно снощи "буди тревога" затова дали е било спазено националното законодателство. Карадайъ използва случая да атакува премиера в оставка Кирил Петков затова, че не е присъствал на днешния блиц контрол в парламента, за да изясни дали наистина руските служители са работили против интересите на България.

Иносказателно и без имена премиерът в оставка очерта подкрепата, която очаква за новото правителство - на коалиционния партньор "Демократична България", на оттеглилата се засега от преговори БСП, на "Има такъв народ" и на независимите депутати. В същия стил като неприемливи за пореден път бяха очертани лидерите на останалите партии в Народното събрание.

"Да, с БСП имаме различия по международните въпроси. И да, с част от депутатите от "Има такъв народ" имаме и лични различия. Но нищо не може да е по-важно от просперитета на България и всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим напред. Всички, освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджетата; всички, освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили в листа "Магнитски"; всички, освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат есемеси, за да контролират депутатите си; всички, освен тези, които се влияят от чужди държави така, че дори прякорите им са с имена на чужди валути", заяви Кирил Петков.

Управляващите предлагат Асен Василев за премиер с програма за шест месеца

Кирил Петков и Асен Василев

© Юлия Лазарова

Кирил Петков и Асен Василев


Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев е кандидатът за премиер, с който "Продължаваме промяната" ще направи втори опит за съставяне на правителство. Това съобщи премиерът Кирил Петков във видео обръщение, в което нарече колегата си "човек на когото имам безпрекословно доверие".


Петков поиска подкрепа за кабинет, който в рамките на шест месеца да изпълни следните приоритети:

 • Законови промени за реформа на антикорупционната комисията и избиране на Бойко Рашков начело на органа
 • Изработване на механизъм за разследване на главния прокурор
 • Смяна на ръководствата на държавните регулатори
 • Промяна на Закона за обществените поръчки за прозрачност при изразходване на публични средства
 • Приемане на законите, свързани с европейския План за възстановяване и устойчивост
 • Приемане на стратегическия план за българското земеделие
 • Постигане на енергийна диверсификация
 • Създаване на нова държавна агенция по горите, в която да влизат и предприятията, управляващи горските фондове

Нинова направи паралел със ситуацията през 2018 г. след случая "Скрипал", когато България отказа да гони руски дипломати в разрез с действията на страните от Европейския съюз. Тя подчерта, че въпреки силния натиск от страна на тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов, е бил защитен националният интерес и подчерта, че това е станало с нейното участие като лидер на най-голямата опозиционна партия.


Допълни, че е много изненадана от днешната "ястребска" позиция на ГЕРБ в подкрепа на експулсирането.


Г-н Борисов, позицията Ви не е проатлантизъм, а просто желание да се върнете във властта

Корнелия Нинова,
лидер на БСП и вицепремиер в оставка

Нинова изброи държавите, в които са затворени руските посолства - Папуа Нова Гвинеа, Суринам, Грузия и Украйна. "Нито един от големите политически и идеологически опоненти на Русия не си е позволил да скъса дипломатическите отношения и да закрие посолство", заяви Тя и допълни, че България носи отговорност за стотици граждани в Русия и за българския бизнес там.

Нинова поиска парламентът да отмени изгонването на руските дипломати

"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

© Дневник


В изявление от парламентарната трибуна вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова поиска Народното събрание да приеме решение, с което да възложи на външния министър да отмени нотата за изгонване на 70-те руски дипломати и служители на посолството в София.


Тя настоя това да стане в оставащите минути до изтичането на ултиматума на Москва, която заплаши със закриване на дипломатическото представителство в България и скъсване на отношенията между двете държави.


Нинова, която е в парламента за блиц контрол и единствена от министрите отговаря на въпроси на депутатите, поиска още:

 • Премиерът Кирил Петков да излезе и да заяви официално, че няма да се кандидатира за премиер
 • Преди да го направи, незабавно да уволни зам.-министъра на външните работи, подписал нотата
 • Президентът да уволни председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), който е приел устно нареждане да прави списъци за експулсиране

Час и половина остава до изтичането на срока, който руският посланик в София Елеонора Митрофанова даде снощи на България за оттегли нотата за изгонване на 70 дипломати и служители. Тя заплаши със закриване на посолството и скъсване на дипломатическите отношения.


Акцентите по темата до момента:

 • Още снощи президентът Румен Радев се обяви за оттегляне на решението - подробности тук
 • На закрито заседание, продължило до късно през нощта, Народното събрание изслуша отново шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" - подробности тук
 • Рано тази сутрин ГЕРБ обяви, че застава зад правителството в решението за изгонените дипломати - повече тук

Заседанието на парламента беше подновено и вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова отговаря на въпроси на депутатите. Тя и колегата ѝ Гроздан Караджов са единствените представители на Министерския съвет в залата.

Кирил Петков вероятно няма да е номинацията за нов премиер

"Продължаваме промяната" ще пробва да остане на власт с нов премиер и програмно правителство

© Дневник


По-рано сутринта в телевизионно интервю съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" няма да е Кирил Петков. Той уточни, че решението е било взето снощи на заседание на ръководството на партията, която днес трябва да получи проучвателния мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент. Подробности - тук.


От името на кандидат-премиера зависят възможностите за преговори и осигуряване на нужната парламентарна подкрепа за ново управление. Най-големият коалиционен партньор на "Продължаваме промяната" БСП настоя за оттеглянето на Кирил Петков заради изгонените руски дипломати. Напусналата управляващата коалиция партия "Има такъв народ" постави две условия за разговори - отстраняването на Кирил Петков и заместника му Асен Василев.

Очаква се до минути Кирил Петков да обяви името на кандидата за премиер

Очаква се около 10 ч. премиерът в оставка Кирил Петков да обяви името на кандидата за премиер на "Продължаваме промяната", която в късния следобед ще вземе от президента проучвателния мандат.


Не е известно как ще стане това. За същият час е обявена инспекция на Петков на междусистемната газова връзка Гърция - България в района на Стара Загора, където се очаква премиерът да говори пред медиите. По неофициална информация възможно е в този час да бъде разпространено видео обръщение на Петков, в което да посочи решението на ръководството на партията си нов премиер. Сред най-обсъжданите потенциални кандидати са вицепремиерът Асен Василев и сваления от поста председател на парламента Никола Минчев.

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" искат ново изслушване на премиера

Пленарното заседание на парламента започна с искания за изслушване на премиера в оставка Кирил Петков.


Според правилника на Народното събрание в първия петък от всеки месец се провежда блиц контрол, в рамките на който министрите отговарят на текущи въпроси на депутатите. В началото на заседанието председателят Мирослав Иванов обаче обяви, че министър-председателят Кирил Петков и заместникът му Асен Василев няма да присъстват заради неотложни ангажименти. Това предизвика острата реакция на опозицията. ГЕРБ, а след това и "Има такъв народ" настояха Петков и Василев да бъдат извикани спешно, заявявайки, че не разбират какво означава "неотложни ангажименти" в критичната ситуация в страната.


Депутатите излязоха в 30-минутна почивка, за да дадат възможност на премиера да отиде при тях. Това обаче е малко вероятно, тъй като за 10 ч. е обявено публично събитие с участието на Петков извън София.


Кирил Петков

© Цветелина Белутова, Капитал

Кирил Петков

В късния следобед президентът Румен Радев ще връчи на "Продължаваме промяната" първия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство. Преди това се очаква да стане известно името на кандидата за премиер, от което зависи дали ще има преговори за ново управленско мнозинство, или ще се върви към формалното приключване на конституционната процедура и предсрочни избори.


Вторият политически сюжет, който ще доминира деня, е политическо противопоставяне заради безпрецедентното решение на властта да изгони от България 70 руски дипломати и служители на посолството. Поставеният от Москва ултиматум за оттегляне на нотата на Външно министерство изтича в 12 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK