Според министъра на отбраната Митрофанова трябва да бъде сменена

Драгомир Заков

© Велко Ангелов

Драгомир ЗаковПосланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова не уважава България и трябва да. бъде сменена - това каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред "Нова телевизия".


"Поведението на руския посланик у нас е недопустимо. Не е това начинът да се води дипломация. Сигурен съм, че руската дипломатическа служба има доста професионални дипломати, които биха представлявали доста по-успешно руската държава у нас", каза Заков. Според него дипломацията между София и Москва няма да бъде прекратена, въпреки че вчера Митрофанова поиска "безотлагателно" от властите в Москва да затворят посолството в София, след като България не отмени ултимативното й искане да отмени решението за изгонването на 70 руски дипломатически служители от страната. По думите му е добре да се помисли дали представителят на Русия у нас да не бъде сменен.


"Всеки един дипломат, независимо от държавната политика, която следва, трябва да уважава приемащата държава. Имаше много случаи, в които Митрофанова можеше да бъде обявена за персона нон грата. Затварянето на руското посолство ще бъде във вреда на руските граждани у нас. Ако пък българското посолство в Москва бъде закрито от руска страна, то тогава ще страдат българските граждани там", каза още Драгомир Заков.
"Видяхме, че посланикът на Русия заплаши, че ще предложи на руското ръководство да затвори мисията у нас. Моят опит и мнение, е че подобно действие е във вреда на страната, която затваря посолството. Не вярвам руската държава да вземе подобно решение. Дори това да стане, само по себе си не означава скъсване на дипломатическите отношения", добави той.


По думите му изгонването на дипломати не е нестандартна практика. "Да, бройката изглежда голяма, но на фона на големия брой руски представители у нас, не е нещо кой знае колко кардинално. Ако има данни, че тези руски граждани са извършвали действия, които са в разрез с дипломатическата практика, решението е резонно. Щом ДАНС са дали списък, явно е така", поясни министърът на отбраната в оставка.


Заков коментира и, че все още не е получил покана за участие в новия кабинет. "Все още не сме стигнали да коментираме състав на правителството. Трябва да се проведе разговор какви политики ще се водят. До този момент с мен не е разговаряно за участие в следващ кабинет. Поел съм отговорност и смятам, че тя още важи", обясни Заков. Според него решението Асен Василев да бъде номиниран за бъдещ премиер е правилно.


Той допълни, че има риск доставката на изтребители F-16 да бъде забавена още, ако се стигне до нови избори. Попитан дали България дава оръжия на Украйна, Заков каза, че няма такава информация. Обикновено крайната дестинация е тази, която пише в документите. Оттам нататък държавата, която получава оръжието, има отговорността да спазва определени правила. Украйна е жертва и трябва да бъде подпомогната", каза.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK