На живо

БСП и "Демократична България" подкрепиха "Продължаваме промяната" за нов кабинет

Снимка: Скрийншот от БНТ

Снимка: Скрийншот от БНТКоалиционните партньори на правителството в оставка БСП и "Демократична България" потвърдиха готовността си да подкрепят мандатоносителя "Продължаваме Промяната" за съставяне на ново правителство с кандидат за премиер Асен Василев. Към осемте предварително известни от "Продължаваме промяната" приоритета БСП добави социалната политика, здравеопазването, образованието и възстановяването на икономиката, а "Демократична България" - конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген и Еврозоната, укрепване на сектор "Сигурност" и модернизиране на армията.


Темите министерства, ресори и кандидати за министри ще останат за втори етап на разговорите.


Утре предстоят преговори на "Продължаваме промяната" с независимите депутати, които напуснаха "Има такъв народ", както и с всички други депутати, "които са способни да вземат независимо решение", обяви Асен Василев.
Така засега той може да разчита на 109 гласа, а с евентуалната подкрепа на шестимата независими депутата - на 115, но бъдещата коалиция има нужда от още поне шест гласа, които да й позволяват прокарване на ключови решения в Народното събрание.


Преговорите днес продължиха околко 3 часа, хронология четете в статията.

До вторник - сряда ще стане известна структурата на правителството на кабинета "Асен Василев" - това каза в ефира на "Нова телевизия" председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. На въпрос дали БСП ще има същите министри в новия кабинет като в този на Кирил Петков, той каза: "Не сме го говорили. Ние на нашите министри сме дали висока положителна оценка за участие във властта и вторник-сряда ще седнем, ще обсъдим и вероятно може би ще продължим със същите министерства".

Христо Иванов: Ще подкрепим "Продължаваме промяната" с целия си ресурс

Снимка: Стоп кадър от БНТ

Снимка: Стоп кадър от БНТ


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов декларира, че обединението ще подкрепи с целия си ресурс "Продължаваме промяната" след срещата между двете формации за приоритетите на евентуално следващо управление с мандата на "Продължаваме промяната". Той подчерта, че за "Демократична България" е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат.


Иванов отбеляза, че са обсъдили и теми като конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген и Еврозоната, укрепване на сектор "Сигурност" и модернизиране на армията. "Към темата за образованието бихме искали да добавим по-активна дейност по отношение на културната дейност и демографията", уточни Иванов.


Подчерта, че излиза от срещата с оптимизъм, а "тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите". Освен него, на срещата присъстваха и депутатите Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Преди срещата с "Демократична България" Асен Василев коментира, че "Продължаваме промяната" влиза в тези консултации със стройна програма, която да отговори на очакванията на българските граждани.


"Стъпваме на шест месеца трудни, турбулентни, но същевременно с много добри постижения, за което искам да благодаря на премиера в оставка Кирил Петков и на останалите от "Продължаваме промяната" за доброто сътрудничество, заяви преди срещата съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


Добави, че ще трябва да бъде подобрена структурата за взимане на решения и да се подходи "по много по-конкретен начин във формирането на мнозинство за националните приоритети". "Без да се отказваме от целите си, трябва да намерим механизъм за по-голяма диалогичност по национални приоритети", каза Иванов.

Утре предстоят преговори с отделни депутати

БСП и "Демократична България" подкрепиха "Продължаваме промяната" за нов кабинет

© Юлия Лазарова


Пред медиите в Народното събрание предложеният за премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев зави, че утре предстоят преговори с независимите депутати, които напуснаха "Има такъв народ". "Но вратата на "Продължаваме промяната" е окончателно затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов, заяви Василев.


Той не изключи разговори и с всички други депутати, "които са способни да вземат независимо решение".

На срещата между БСП и "Продължаваме промяната" е обсъден е и въпросът с руските дипломати.


Нинова призова дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига скъсване на отношенията между България и Русия.


"Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати и нашите да работят за българския интерес, а руските - за руския. Нормализиране на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота", добави Асен Василев.


Вчера посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова съобщи, че ще поиска "безотлагателно" от властите в Москва да затворят посолството в София и предупреди, че това означава затваряне и на българската дипломатически мисия в Москва. Това стана след като България не се съобази с ултимативното й искане да отмени решението за изгонването на 70 руски дипломатически служители от страната.


Какви са важните въпроси и отговори за изгонването на руските дипломати четете тук.
Какви са процедурите и основанията за отзоваване четете тук.

БСП подкрепя новото правителството, внася свои приоритети

Снимка: Стоп кадът от БНТ

Снимка: Стоп кадът от БНТ


Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството - това заяви след края на разговорите с БСП кандидатът за премиер от "Продължаваме промяната" Асен Василев.


"Постигнахме също съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни срокове и ангажменти какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет", добави Василев.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи, че на срещата бившите коалиционни партньори в правителството на Кирил Петков са отчели постигнатото за 6 месеца. "Дадохме си сметка за слабостите, които проявихме, а една от тях, е че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. Разбрахме се екипи от по трима души от всяка партия да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца", каза тя.


Нинова уточни, че от "Продължаваме промяната" са се съгласили в тази програма да залегнат предложени от БСП теми като здравеопазване, образование, социална политика и възстановяване на икономиката.

Отчели са като слабост и грешки в комуникацията и предлагат нов начин на взимане на решения в коалициония съвет с изграждането на секретариат.

Двете страни са се разбрали, че темите министерства, ресори и кандидати за министри ще останат за втори етап на разговорите. От БСП освен Корнелия Нинова, на срещата присъстваха и депутатите Георги Свиленски, Филип Попов, Атанас Зафиров и Румен Гечев.

Нинова към "Продължаваме промяната": Нашето мнение съвпада с вашите приоритети

Корнелия Нинова и Асен Василев. Архивна снимка

© Юлия Лазарова

Корнелия Нинова и Асен Василев. Архивна снимка


В началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова се похвали с добра новина за постигнатото дотук - няколко от големите търговски вериги са обявили намаление на цената на хляба с 20% - една от мерките, които БСП предложи. Нинова заяви, че се радва, че може да продължат разговорите и да намерят общ път.


"Нашето мнение съвпада с вашите приоритети - за борба с корупцията, промяна в антикорупционната комисия, но бихме искали да допълним програмата на правителството с няколко теми. Това са социалната политика, здравеопазване, образование, икономика. Да се надяваме, че преговорите ще са резултатни", каза Нинова.

В 13.00 часа започнаха преговорите с БСП в зала "Запад" на Народното събрание. От "Продължаваме промяната" на срещата присъстват премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерът и министър в оставка Асен Василев, председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров и бившият председател на Народното събрание Никола Минчев.


Асен Василев заяви, че се надява да успее да убеди досегашните си коалиционни партньори около програма. "Пред нас има тежка и отговорна задача да успеем да съберем мнозинство за едно правителство, което да работи за интересите на хората. Искрено се надявам да намерим допирни точки. Нека да продължим нататък по същия начин", заяви той преди началото на срещата.

Започват преговори за нов кабинет

БСП и "Демократична България" подкрепиха "Продължаваме промяната" за нов кабинет

© Георги Кожухаров


След оставката на кабинета и след като вчера президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство на "Продължаваме промяната" с кандидат за премиер Асен Василев, днес от партията започнаха официалните преговори с БСП и "Демократична България". От партията ще търсят подкрепа по предложената от тях нова програма за управление за 6 месеца.


"Продължаваме Промяната" започва разговорите за нова коалиция от поне 121 български народни представители, които да подкрепят програма за управление в следващите шест месеца и превеждането на България през икономическата и политическата криза", се казва в съобщение от пресцентъра на партията.


От "Продължаваме промяната" неедонократно заявиха, че разговори ще бъдат водени и с всички депутати, които проявят интерес.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK