За "Демократична България" има шанс да бъде гласуван кабинет с премиер Асен Василев

Атанас Атанасов

© Юлия Лазарова

Атанас АтанасовЗа "Демократична България" проект на кабинет с премиер Асен Василев има голям шанс да бъде гласуван в Народното събрание, каза в интервю за БНР съпредседателят на обединението Атанас Атанасов.


"Целта на "Продължаваме промяната" за 121 депутати е постижима, смята той, но в същия момент правителство може да бъде избрано и с по-малък брой. Няма изискване за 121, а за мнозинство гласуващи", обясни Атанасов. Вчера "Демократична България" заедно с БСП потвърдиха готовността си да подкрепят мандатоносителя "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство.


"Кандидатът за премиер, с когото вчера разговаряхме (Асен Василев - бел. ред.), ни увери, че ще предприеме енергични действия за подкрепа и това ще е публично", посочи Атанасов. Днес в 16.30 часа "Продължаваме промяната" продължава преговори за подкрепа с независимите депутати, които напуснаха "Има такъв народ", както и с всички други депутати, "които са способни да вземат независимо решение", по думите на Асен Василев.
"Направеното от кабинета на Кирил Петков по отношение "депутинизацията на страната" беше много полезно, трябва да бъде приложен принципът на реципрочност, нулева зависимост в енергийния сектор", е на мнение Атанасов. По думите му обаче българските служби за сигурност имат нужда от сериозна реформа, както и служителите им да бъдат проверени за лоялност.


Росен Костурков от "Продължаваме промяната" коментира пред БНР, че към този момент шансовете за нов кабинет в рамките на първия мандат и в това Народно събрание вече са 50 на сто и продължават да се увеличават.


Тома Биков от ГЕРБ пък отново подчерта, че 59-имата депутати на партията няма да гласуват различно от "против" при първия мандат. По думите му в третия мандат трябва по-активно участие на президента. Но уточни, че няма особено големи очаквания той да бъде реализиран. "Това е огромно интелектуално усилие да се реализира третият мандат в политиката", обясни Биков. Но все пак отбеляза, че не бива да му се слага кръст отсега. Той потвърди, че ГЕРБ няма да направи опит да състави правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.


ДПС също няма да подкрепи кабинета на Асен Василев, каза Йордан Цонев пред Би ти Ви. "Много трудно се управлява със 121-2-3 депутати. Ние го правихме по времето на Пламен Орешарски и оттеглихме подкрепата си. Не може да събереш мнозинство за един закон. Това ще бъде агония за самите тях. По-добре да отидем на избори", смята Цонев. Той допълни, че изборите не са хаос, но управлението е.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK