Мирчев не слага Радев сред зависимите от Русия, "Военно разузнаване" реагира остро на негови думи

Има зависими хора във върховете на държавата. Въобще не визирам президента. Хора, от които зависят много неща в страната, са зависими и са били в контакт с руските служби, това е притеснителното", заяви тази сутрин пред БНТ депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев.


На 30 юни, след изслушването в парламента на премиера Кирил Петков и председателя на ДАНС Пламен Тончев, в публикация в профила си във "Фейсбук" Мирчев коментира, че "има високопоставени български политици, които откровено работят за интересите на Русия, а не на България". "Ако президент, премиер и парламент не гледат в една посока в защита на българския интерес, България ще продължава да бъде вестибюла на Европа, през който Русия на Путин извършва зверствата си", написа още той преди дни.


В неделя, 3 юли пред Би Ти Ви Мирчев заяви, че "едни от най-високопоставените хора в България са руски шпиони". "Представете си едни от най-високопоставените хора в страната на избираеми длъжности", добави той с уточнението, че не може да посочи имена. По думите му срещу тях има доказателства за сътрудничество с руските служби. Тази информация е била споделена на депутатите от председателя на ДАНС на закрито заседание на парламента.
Пред БНТ днес Мирчев коментира, че "българските служби са пробити и в тях има хора, които не работят за България". Той обаче уточни, че Държавната агенция "Национална сигурност" е службата, която е най-малко проблемна, но припомни, че по-рано тази година прокуратурутата и ДАНС проведоха акция срещу служители на ДАНС, за които се смята, че са продавали информация на служби на Русия.


"Много по-проблемни са Държавна агенция "Разузнаване" и Служба "Военно разузнаване". "Те не работят за България и не знам как шефовете на тези служби се срещат с политици и ги гледат в очите", заяви Мирчев.
Той съобщи, че в преговорите за ново правителство "Демократична България" ще настоява и за реформа в тези две служби. "Трябва да се направи категорична промяна в службите, за да започнат те да работят за България", подчерта той.


Заради думите на Мирчев пред националната телевизия, от "Военно разузнаване" изпратиха позиция до медиите, в която подчертаха, че "българското военно разузнаване работи само в името на националните интереси". От службата определиха думите на Мирчев като "недопустими" и заявиха, че ще сезират компетентните органи за изясняване на ситуацията.


"Без да се базира на доказателствен материал, подобно изказване уронва престижа, накърнява достойнството и подлага на съмнение безспорния професионализъм на военните разузнавачи от не едно поколение. С това твърдение се погазва офицерският пагон на стотиците служители на най-старата българска разузнавателна служба, които служат в името на националните интереси. Служба "Военно разузнаване" изпълнява задачите си в пряка координация и тясно сътрудничество с разузнавателната общност на НАТО и ЕС, като приносът й е високо ценен", коментираха още от службата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK