"Работата върви": започна изготвянето на управленска програма за кабинета "Василев"

"Работата върви": започна изготвянето на управленска програма за кабинета "Василев"

© Лили ТоушекСлед провелите се през почивните дни преговори за съставяне на кабинет, който да бъде оглавен от настоящия министър на финансите в оставка Асен Василев, днес потенциалните коалиционни партньори се събраха на работна среща за изготвянето на управленска програма. Очакванията са тя да бъде готова до края на утрешния ден, за да може да продължи търсенето на подкрепа за правителството.


В събота (2 юли) в разговорите с "Продължаваме промяната" участваха БСП и "Демократична България", като между трите формации бе постигната договореност за изготвянето на конкретна програма с ясни срокове за период от 6 месеца и нов начин на взимане на решения. Към тях се присъединиха и отцепилите се независими депутати от "Има такъв народ", които се срещнаха с преговорния екип на "Продължаваме промяната" в неделя (3 юли).


В работната група влизат по трима представители на всяка парламентарна група като целта е да се проведат по експертни разговори. От "Демократична България" това са двамата министри в оставка - Надежда Йорданова и Божидар Божанов, както и Зарица Георгиева, бивш зам.-външен министър по време на служебните кабинети на Стефан Янев. Независимите депутати бяха представлявани от Светлин Стоянов, Николай Радулов и Иво Атанасов, както и от напусналият "Има такъв народ" министър на спорта в оставка Радостин Василев.
Представителите на БСП в работната група са социалният министър в оставка Георги Гьоков, председателят на парламентарната група Георги Свиленски, Петър Кънев и Филип Попов.


"Събираме приоритети от депутати по различни сектори и политики. Работата върви. Не вярвам това да е единствената среща", каза пред "Нова телевизия" говорителят на правителството Лена Бориславова на влизане в Народното събрание преди началото на разговорите.


"Целта на събирането е да подготвим ясна законодателна програма с конкретни приоритети и срокове. Ще работим активно. Ние сме готови с ясни мерки и срокове за тяхното постигане. Ако положим всички усилия, ще имаме един добър кабинет", каза и правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.


След края на срещата министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер добави, че ще се работи до "късните часове" на нощта, за да бъде изготвена управленската програма с времева рамка от 6 до 9 месеца. Лорер посочи, че "Продължаваме промяната" държи да получи подкрепа за програмата си от повече от 121 депутати, за да има "стабилна институционална среда" и добави, че търсенето на съмишленици продължава на индивидуален принцип.


"Днес това, което обсъдихме, е да имаме много ясно разписани закони по Плана за възстановяване и устойчивост, както и съдебната реформа, особено в посока антикорупция. Очакваме с нетърпение да започне и общественото обсъждане по новия законопроект за изменение на закона за съдебната власт, който касае механизма за разследване на главния прокурор", добави след срещата и Лена Бориславова. По думите ѝ в момента се върви "много по-решително" към конкретна законодателна програма, а имената на министрите, които да оглавят освободените от "Има такъв народ" ведомства все още не са обсъждани.


По думите на Георги Свиленски квоти за министерствата няма да бъдат дискутирани докато не се събере нужната подкрепа за кабинета. Той заяви, че както досегашните партньори, така и кандидатът за премиер Асен Василев не търсят "иницидентна" подкрепа в зала, а ще искат предварителни гаранции. "Ако няма такива гаранции, конституцията ясно казва, че се връща мандата, отива се на третия мандат, който със сигурност ще доведе до избори", добави Свиленски. Според него съставянето на кабинет с третия мандат не би било реалистично, защото
"разделителните линии между формациите са ясно поставени и няма как да се формира ново мнозинство".


Председателят на парламентарната група на БСП заяви, че коалиционните партньори ще разчитат най-много на подкрепа от депутатите от "Има такъв народ" - "на тези, които са подкрепяли (правителството, бел.ред.) и които бяха принудени да оттеглят подкрепата си безпринципно".


В неделя Свиленски изрази очакване структурата на правителството и имената на министрите да бъдат обявени евентуално най-късно в сряда, но от думите му днес се разбра, че ако не се събере нужната гарантирана подкрепа за бъдещия кабинет, може и да не се стигне до обсъждане на имена и представяне на кабинет.


Срокът за изпълнение на мандата изтича в петък (8 юли). Тогава кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев трябва да представи състава и структурата на правителството или да върне мандата неизпълнен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK